6 Aug
2008

Newcastle United-PSV oefenwedstrijd 2008-2009: 2-2

PSV speelde eerder in de voorbereiding al twee oefenwedstrijden tegen de amateurclubs VV Gestel en SV Vaassen en vervolgens tegen eerstedivisonist VVV Venlo. Daarna reisde het af naar Portugal om daar met 1-1 gelijk te spelen tegen Sporting Lissabon. De volgende stap in deze serieuze fase van de voorbereiding was een wedstrijd in Engeland tegen Newcastle United FC. Een goede tegenstander om te testen hoe het team ervoor staat, al moet gezegd worden dan Newcastle veel van de normale aanvallers miste wegens blessures.

N.B.: ik heb de wedstrijd gevolgd via een gestreamde uitzending via internet van een gulle NUFC-fan (thanks a million, coubury!) en heb daarbij helaas enkele fases moeten missen. Mijn beeld van de wedstrijd is dus niet compleet en ik kan er op sommige punten naast zitten vanwege de niet al te hoge beeldkwaliteit.

Opstelling PSV

--------------Isaksson----------
Culina-Rodriguez-Brechet-Salcido
--------Simons------Wuytens-----
Amrabat------Afellay-------Manco
--------------Lazovic-----------

Wedstrijdverloop

Opnieuw de 4-2-3-1 van Stevens, waar hij in Lissabon daar één helft van afweek om 4-4-2 te spelen met Amrabat en Manco in de spits. Ditmaal weer Lazovic voorin en daarachter Amrabat, Afellay en Manco als aanvallende spelers. De jonge Wuytens mocht weer een helft meedoen als controlerende middenvelder naast Simons.

De openingsfase was desastreus voor PSV: in 8 minuten tijd stond er een 2-0 voorsprong voor Newcastle op het scorebord. De 1-0 viel uit een corner: Taylor mocht midden voor de goal inkoppen omdat Wuytens niet goed meesprong en niet overeind kon blijven, al liep de Taylor in eerste instantie weg bij Rodriguez. Vijf minuten later viel de 2-0. Na een steekpass stapte Brechet buitenom in i.p.v. binnendoor. Hij miste daardoor de bal, zijn man draaide bij hem weg en gaf breed op Guthrie. Dat was de man van Rodriguez, maar die gaf rugdekking aan Brechet, waarna Culina eerder had kunnen overnemen. Die deed dat te laat, waardoor Guthrie door het midden kon inschieten. Isaksson had hem wellicht kunnen stoppen, omdat de bal niet goed in de hoek was, maar het was wel van erg dichtbij ingeschoten.

Deze goals wekken de indruk dat Newcastle beter was, maar het tegendeel was het geval. PSV wist al snel daarna een veldoverwicht te creëren. Manco kreeg tussen de goals door al een behoorlijke kans, toen hij na een steekpassje van Afellay op de keeper afging met een verdediger bij zich, maar vallend schoot hij op de keeper van dichtbij, al werd de situatie afgefloten wegens buitenspel.

PSV speelde vrijwel de hele wedstrijd in een opvallend hoog tempo, hield veel balbezit, speelde scherp in op de medespelers en dekte bovendien gegroepeerd als de tegenstander in balbezit was. Aan de bal zochten de PSV-ers steevast naar de opening en raakten niet in paniek. Newcastle moest zich vaak beperken tot counteren, de kansen waaruit de goals vielen waren dan eigenlijk ook de gevaarlijkste momenten.

Na de 2-0 schoot Afellay mooi van een meter of 20, maar keeper Shay Given tikte de bal uit de kruising over de lat. Newcastle loerde wel, zo bleek toen Simons uitgleed en er direct een tegenaanval ontstond, die echter niets opleverde. Op een lange steekpass van Afellay kwam Lazovic in balbezit, maar hij raakte hem toch weer kwijt, wat uiteindelijk de eerste corner opleverde voor PSV. Amrabat schoot die laag door het midden naar de rand van het strafschopgebied, waar het afstandsschot van een inkomende PSV-er mislukte.

Zeker in deze fase was het spel van PSV van goede kwaliteit, met het snelle rondtikken en veel beweging van de spelers voor de bal. Opvallend was dat bij balverlies bijna iedereen meeverdedigde, maar toen er een onderschepping was van een aanvallende middenvelder net op de helft van Newcastle, schoven er in twee tellen drie PSV-ers mee op zodat ze met veel mensen de aanval in gingen. Achterin bleef de defensie inmiddels goed overeind en pikte vooral de lange ballen van Newcastle eenvoudig op.

Af en toe wist Newcastle met een snelle aanval gevaar te stichten. Duff kwam vrij voor de keeper na rommelig communiceren in de PSV-defensie, maar Isaksson kwam goed uit waardoor Duff wild overschoot. Manco had nog een goed moment toen een mogelijk als voorzet bedoelde indraaiende bal naar de kruising vloog en Given deze voor de zekerheid tot corner moest tikken. Ook Stijn Wuytens probeerde het nog eens van een meter of 25, maar schoot een meter over de goal. Aan de andere kant schudde Gutierrez rechtsback Culina eenvoudig af, trok binnendoor en schoot naast.

De ruststand was 2-1: Wuytens lanceerde op links Amrabat, die zijn tegenstander te snel af was en kon schieten. De keeper redde moeizaam en Afellay schoot de afgevallen bal in. Net voor de keeper zette Manco zijn voet tegen de bal en tikte in, waardoor Given alsnog kansloos was. Na rust kwam Addo erin en werd rechtsback, Manco werd gewisseld en Amrabat nam zijn plek links over. Culina schoof vooruit naar de plek van Amrabat. Direct na rust kreeg Newcastle twee corners, waarmee het terug in de wedstrijd leek te gaan komen, maar PSV nam direct het heft in handen.

Het tempo bleef hoog en de passing veelal geconcentreerd. Ook na een uur, toen Wuytens werd gewisseld voor V.d. Leegte en Lazovic voor Dzsudzsak. Die laatste kwam op links te spelen, Amrabat werd nu spits. Ook in die samenstelling bleef de aanval gevaar kweken, er was een lange fase waarin Newcastle niet eens over de middenlijn leek te komen en PSV het spel dicteerde.

Afellay sneed op links door de verdediging, wilde laag voor geven maar raakte een tegenstander. Salcido pikte de bal op, ging binnendoor en schoot hard, maar vlak naast de linkerpaal. Amrabat vormde een goed aanspeelpunt door regelmatig in te zakken en zich aan te bieden, waardoor er ruimte ontstond. Zo ontstond de 2-2, waarbij die ruimte benut werd door Dzsudzsak op links, die een man meetrok en de bal teruglegde. Salcido zwiepte de bal de 16-meter in, de bal werd bij de achterlijn half weggewerkt, maar Afellay pikte nog in het strafschopgebied op. Hij controleerde de bal en wist hem af te schermen, legde een metertje breed op Amrabat, die wel ruimte had en zuiver met rechts in de linkerhoek schoot.

Dzsudzsak had ook zelf nog een actie, waarbij hij tussen twee man door ging, maar vanaf de hoek van het strafschopgebied hoog over schoot. PSV bleef maar komen, Afellay werd uit frustratie nog onderuitgeschopt. Een mooie kans ontstond toen Addo op de middenlijn goed voor zijn man kwam en onderschepte. Hij speelde Amrabat rechtsvoor aan, die kapte en breed legde op de inlopende V.d. Leegte. De linkspoot schoot hard en zuiver in de linkeronderhoek, maar Given tikte de bal nog net naast.

Newcastle stond inmiddels na veel wissels met een paar tieners op het veld, wat zou kunnen verklaren waarom ze er in aanvallend opzicht nauwelijks aan te pas komen. In de slotfase drongen ze weer wat aan, maar werden niet meer gevaarlijk, mede dankzij enkele kordate ingrepen van Saldico op links.

Beoordeling spelers

Isaksson: zag er niet super uit bij de tweede tegengoal, maar ook Culina en daarvoor Brechet gingen hierbij in de fout. Had verder een aantal prima ingrepen, een ruime voldoende.

Culina: als rechtsback niet overtuigend, liet zich een keer kinderlijk passeren en had bij de 2-0 sneller rugdekking kunnen verstrekken. Stevens mag wat mij betreft dit experiment beëindigen. In de tweede helft had hij als rechter aanvallende middenvelder eigenlijk te weinig diepgang en creativiteit voor die positie.

Rodriguez: had eigenlijk mee moeten lopen met Taylor bij de 1-0, had een paar slippertjes door te roekeloos een onderschepping te proberen en daardoor uit positie te komen. Verder achterin meestal kopsterk. Zag er opbouwend goed uit, ook een pass over 30 meter over de grond kwam strak in de voeten van Amrabat.

Brechet: een flinke fout bij de 2-0, maar verder heerlijk rustig aan de bal, overtuigend in de verdediging en koos ook wat momenten uit om door te schuiven, al leverde dat nog niets op. Los van de fout maakte hij een hele goed indruk.

Salcido: speelde een prima wedstrijd op linksback. Verdedigend belangrijke ingrepen, bemoeide zich veelvuldig met de aanval. Schoof goed door wanneer de linkermiddenvelder voor hem aan de bal was, zodat deze altijd een aanspeelpunt naar achteren had en zich dus niet hoefde vast te lopen.

Simons: speelde een goede wedstrijd, viel aanvallend niet op, maar onderschepte veel.

Wuytens: een behoorlijke wedstrijd, hij sprong niet goed mee bij de corner die tot de 1-0 leidde, maar nam goed deel aan het snelle combinatiespel van PSV en leek weinig moeite te hebben om mee te komen. Ook vond hij de opening die uiteindelijk tot de 2-1 leidde.

Afellay: absoluut de beste man van het veld. Hij bood zich continu aan, overal op de helft van de tegenstander en stond bijna altijd vrij, zocht altijd de opening naar voren en speelde alleen terug als het echt niet anders kon. Leidde af en toe balverlies als hij een goed idee niet helemaal juist uitvoerde, maar zette diverse aanvallen op en was bij beide goals betrokken. Scoorde bijna met zijn goede afstandsschot. De dominante spil op het middenveld vandaag, mooi om te zien.

Amrabat: speelde ook sterk, zowel op de flanken als in het centrum. Hij kan aardig een balletje bij zich houden, maar heeft ook goede ideeën om een tegenstander te passeren en heeft veel oog voor zijn medespelers.

Lazovic: misschien nog wel de zwakste PSV-er in de eerste helft. Werd wel regelmatig bereikt, maar deed weinig goed aan de bal en kon nauwelijks gevaarlijk worden, iets wat toch wel tot het takenpakket van een spits behoort. Hij bewoog wel goed voorin en zorgde voor ruimte, dook regelmatig op de flanken op.

Manco: speelde een aardige wedstrijd, zonder uit te blinken. Kon niet veel dribbels laten zien, maar wel viel op dat hij voor zo’n klein mannetje enorm makkelijk aan de bal blijft en dat hij een goede balbehandeling heeft. Hij zal wel tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen, maar het ziet er naar uit dat hij al erg ver op weg is naar een basisplaats.

Addo: een goede invalbeurt van de eeuwige reserve. Bleef verdedigend overeind en stond aan de basis van de gelijkmaker, omdat hij zich op de juiste momenten bij de aanvallen betrok.

V.d.Leegte: had een goed schot, maar verder een matige invalbeurt. Kreeg een onnodige gele kaart voor een ingreep waarbij hij gewoon te laat was, iets wat hem wel vaker overkomt. Opbouwend en in het rondspelen van de bal lijkt hij wel mee te kunnen, maar is te onrustig bij het verdedigen.

Dzsudzsak: viel redelijk in. Hij mag veel vaker de diepte zoeken vanuit die positie, maar had vandaag wel weer enkele acties waar hij wat meer overtuigd de duels aanging dan de afgelopen weken.

Conclusie

Ik doe mijn best om niet overdreven te klinken, maar ik vond dit een prima wedstrijd van PSV. PSV had het grootste deel van de wedstrijd het betere van het spel en had dat te danken aan een snelle balcirculatie, veel beweging voorin, zorgvuldige, strakke passing en creatieve ideeën. Het was een heerlijke wedstrijd om naar te kijken en de tegengoals bewezen alleen maar dat er aan de communicatie achterin, met twee nieuwe spelers, een rechtsback die nooit als verdediger speelt en een 18-jarige controlerende middenvelder gewoon nog gewerkt moet worden.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.