1 Aug
2006

Relverslag: Cambuur Leeuwarden – RKC Waalwijk (gestaakt)

Ophef op het veld na de incidenten waarbij enkele spelers betrokken waren.Het is zomer, de Nederlandse profclubs spelen een paar gezellige wedstrijdjes op de amateurvelden. Dit was vandaag voor een aantal figuren de aanleiding om te denken: “Kom, we tanken ons eens lekker vol, gaan strontlazarus naar Cambuur – RKC in Franeker om daar eens lekker agressief mot te zoeken en de wedstrijd en daarmee de avond te verpesten voor een paar duizend aanwezigen.” Logische gedachte natuurlijk, want de honderden aanwezige kinderen zaten eigenlijk dáárop te wachten in plaats van hun helden in voetbaltenue aan het werk te willen zien.

Het was de bedoeling om hier een verslag van de wedstrijd te plaatsen met leuke wedstrijdfoto’s. De wedstrijd duurde niet langer dan 20 minuten en de foto’s zijn dan ook niet zo leuk geworden. Tot de 20e minuut was het een redelijk normale oefenwedstrijd, zonder goals en met eigenlijk niet zoveel grote kansen. Wel werd Ricky van den Bergh door een klein deel van de toeschouwers doodgewenst, wat niet bepaald gepast is, vooral bij een vriendschappelijke wedstrijd.

Een situatie op het veld was de aanleiding tot veel ophef. Na een fluitsignaal van de scheidsrechter ging verdediger Joris van Rooijen met twee gestrekte benen door op Van den Bergh. Deze reageerde furieus en onprofessioneel door rake klappen uit te delen. Binnen een paar tellen stonden de voltallige selecties op het veld om elkaar te vermanen danwel tegen te houden. Terwijl de scheidsrechter probeerde orde op zaken te stellen en veel te veel tijd nam om kaarten te trekken, kwam er een tweede opstootje bij de reclameborden aan de zijkant van het veld. Hans van de Haar kreeg het aan de stok met een supporter, die hem waarschijnlijk iets toegeroepen heeft. De hele veldbezetting verplaatste zich naar die plek en dat was voor een paar mensen het sein om aan de overkant het veld op te stormen. Een paar suppoosten en een speler van Cambuur probeerden het groepje tegen te houden en te sussen. Laat ik even benadrukken dat het óvergrote deel van de Cambuur-aanhang zich hier volledig buiten hield en zich rustig bleef gedragen. Ik vraag me dan ook sterk af of de veldbestormers in de categorie “supporters” vallen.

Nadat de spelers, trainers en arbiters het veld verlieten, werd er even een arrestant afgevoerd door de politie, ging er een gezellig muziekje aan, doken een stuk of 40 kids het veld op op een leuk partijtje 20 tegen 20 te spelen en bleef het publiek wachten. Na de duizenden toeschouwers een half uur aan het lijntje te hebben gehouden, liet de organisatie weten dat de scheidsrechter de wedstrijd had beëindigd. Dit was natuurlijk pas bekend nadat de spelers via de achterdeur de kleedkamer hadden verlaten en dat al een kwartier eerder de waterdamp van de douches de ramen van de kleedkamers ondoorzichtig had gemaakt, zal wel toeval zijn geweest. Sterk staaltje klantenbinding noemen we dat, en als toppunt kwam er nog de mededeling dat het wedstrijdkaartje nog gebruikt kon worden voor de eerstvolgende thuiswedstrijd van Cambuur Leeuwarden. Wat een prachtige compensatie voor de seizoenkaarthouders die daar toch al heen gingen en de paar RKC-supporters die in Friesland na deze wedstrijd niets meer te zoeken hebben (net als deze verslaggever die voor dit fijne avondje even een paar uur op en neer gependeld had vanuit het midden van het land).

Fantastisch dat profvoetballers zich zo professioneel kunnen opstellen in een vriendschappelijke wedstrijd. Heerlijk dat zulke aardige toeschouwers als een stel hondsdolle cavia’s het veld op komen galopperen als ze denken dat er iets te rellen valt. Vanzelfsprekend is een voetbalveld dé plek waar je heen moet gaan als je strak staat van de dope, al drie dagen bezopen bent en met je groepje vrienden samen het IQ van een tros druiven haalt. Ook heeft de organisatie dit prachtig afgehandeld door de mensen een half uur extra te vermaken met gouwe ouwen uit de luidsprekers en het falende ingrijpen te compenseren met gebakken lucht.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.