16 Aug
2008

VVOG – FC Groningen oefenwedstrijd 2008-2009: 1-9

FC Groningen kende qua resultaten tot nu toe geen goede voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tegen laaggeklasseerde amateurs werden grote uitslagen behaald, maar serieuze tegenstanders als Olympiacos, FC Dender en zelfs Veendam gingen er met de overwinning vandoor. Van AGOVV en het pas naar de hoofdklasse gepromoveerde Harkemase Boys werd moeizaam gewonnen. Gisteren trad FC Groningen in Harderwijk aan voor de voorlaatste oefenwedstrijd tegen het lokale VVOG. Na jarenlang in de hoofdklasse te hebben gespeeld, degradeerde die club afgelopen seizoen naar de eerste klasse.

Opstelling FC Groningen

-------------Luciano------------
Hiariej-Sankoh-Granqvist-Stenman
-------Matthijs--Levchenko------
Powel--------Nijland------Garcia
-------------Berg---------------

Coach Ron Jans nam deze wedstrijd duidelijk heel serieus, na de matte 1-2 tegen de Harkemase Boys. Hij stelde het bijna sterkst mogelijke team op en wisselde slechts drie keer. Blijkbaar had hij het elftal de instructie gegeven om in elk geval de nul te houden en een hoge score te behalen om te laten zien hoe ze ervoor staan. Groningen speelde in een soort 4-2-3-1-formatie, met Matthijs en Levchenko in een controlerende rol op het middenveld en met Powel, Nijland en Garcia drie aanvallende middenvelders achter de enige spits Berg. Een opvallende samenstelling, omdat vorig seizoen zowel Nijland als Powel nog als centrumspits gezien werden. Met name Nijland verwacht ik niet gauw als aanvallende middenvelder te zien opdraven in de competitie, zeker omdat Groningen weinig spelers heeft voor die spitspositie.

Scoreverloop

11′ 0-1 Berg: Na een slimme steekpass ontsnapte hij aan de buitenspelval, omspeelde de keeper en kon intikken.
20′ 0-2 Garcia: Hij werd vrijgezet in het strafschopgebied, wachtte even met de bal aan de voet af wat de keeper deed en stiftte de bal toen over hem heen.
31′ 0-3 Garcia: Een vrije trap iets buiten het strafschopgebied een beetje van links. Hij schoot hem langs de muur halfhoog in de rechterhoek.
41′ 0-4 Berg: Centrale verdediger Granqvist stoomde door en gaf links van het strafschopgebied hard en laag voor, waarna Berg hem ineens kon binnenschieten in de linkerhoek.
51′ 0-5 Garcia: Stefan Nijland maakte een actie op links en bediende Garcia, die vlak voor de goal kon intikken.
52′ 0-6 Berg: Stenman kwam op de linkerflank goed mee op en gaf voor, Berg kon ditmaal intikken.
69′ 0-7 Garcia: Een afvallende bal werd door hem van buiten de 16 hard ingeschoten, de bal werd onderweg nog aangeraakt.
72′ 1-7 Amir Zandi: Nadat een bal naar voren niet goed werd verwerkt door Sankoh kon VVOG een aanval gaan opbouwen. Zandi kwam aan de bal, soleerde bijna de hele verdediging voorbij en schoot prachtig hoog in de goal van een meter of 12.
76′ 1-8 Powel: Nijland moest op een iets te harde bal uitwijken naar rechts, maar bleef goed kijken en gaf voor, Powel kopte mooi vallend in de verre hoek in.
82′ 1-9 Berg: Samen met Powel brak hij door de verdediging heen en gingen ze op de keeper af. Berg gaf te hard breed op Powel, waardoor hij rechts uit positie kwam en er weer verdedigers bijsloten. Powel wachtte echter rustig tot Berg weer iets teruggezakt was en vrijstond, bediende de Zweed en die schoot de bal rustig in de linkerkruising.

Wedstrijdverloop

Groningen begon niet zo goed aan de wedstrijd. In de openingsfase lag het tempo heel laag en hoewel er niets werd weggegeven, creëerde het zelf ook nauwelijks kansen. De eerste kans was voor Berg, die zijn inzet van de doellijn gehaald zag worden. De tweede kans kwam pas in de elfde minuut, toen Berg wel trefzeker was. Tot de tweede goal waren er slechts kansjes voor Nijland en Matthijs. Na de 0-2 begon Groningen langzaam op gang te komen en wat meer te creëren.

Een vrije trap van Nijland na een overtreding op hemzelf werd nog weggekopt, maar kort daarna kreeg eerst Berg een flinke kans die door een verdediger verijdeld werd en schoot vlak daarna Garcia voorlangs. De 0-3 kwam dan ook niet uit de lucht vallen, de vrije trap was terecht na het onderuithalen van Garcia, wat veelvuldig gebeurde. Na 35 minuten kwam Stenman eens lekker naar voren draven op links en legde hem goed breed op Berg, die teveel tijd nam en bovendien slap op de keeper schoot.

Andreas GranqvistDe slotfase was ook de leukste fase van de eerste helft. Na de mooie 0-4 van Berg, even mooi voorbereid door Granqvist, werd er nog een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel: een kopbal van naar ik meen Garcia. Na gepruts achterin bij VVOG kreeg Nijland een flinke kans, maar hij schoot slap in handen van de keeper. Vlak voor rust gaf Berg vanaf de achterlijn voor op de inlopende Stenman, die goed in de hoek schoot maar de bal toch nog tot corner verwerkt zag worden. De inzet uit de corner werd door de keeper overgetikt. Uit de volgende corner ontstond een kans na een voorzet van Nijland die Stenman inkopte, maar deze keer kon de keeper de bal pakken en vasthouden.

Na de rust kwam Metaj in het veld voor Matthijs en Svejdik werd rechtsback voor Hiariej. VVOG wisselde het hele elftal. Gelukkig zette Groningen de lijn van kort voor rust door en creëerde het veel kansen, waardoor de wedstrijd leuk bleef om naar te kijken. Het eerste schot van Garcia leek nog een opwarmertje voor de keeper, kort daarna was Nijland op een voorzet van Stenman vanaf de achterlijn een stuk gevaarlijker, maar de jonge aanvaller schoot naast. Dat maakte hij overigens snel goed door Garcia in staat te stellen om de 0-5 te maken.

De 0-6 viel kort daarna, wederom Stenman was daarbij betrokken die veelvuldig mee opkwam in deze fase, evenals Svejdik op rechts. Nadat Garcia nog een volley miste, kwam na een klein uur spelen Cahais in het veld voor Granqvist. Nijland kwam in het centrum doorsteken, maar schoot over de goal. Een laag afstandsschot van Berg moest tot corner verwerkt worden. Hieruit moest de keeper redden op een schot, maar de afgeslagen bal kwam nog bij Cahais terecht, die hem op de paal schoot. De corner die hier kort op volgde ging direct op de goal af, de keeper moest hem op de lat tikken.

Kort na de 0-7 van Garcia kreeg VVOG een van de weinige kansen, die door Zandi werd gecreëerd en prachtig werd afgerond na zijn solo. De verdediging van Groningen zag er hier even niet zo goed uit. Groningen bleef flink aanvallen, een prachtige passeerbeweging van Berg, die daarna ook nog een tweede man fopte, leidde helaas niet tot een kans. Na de 1-8 werd Metaj met de rug naar de goal buiten de 16 onderuit gehaald, hij nam de vrije trap zelf, maar schoot deze over.

Het laatste doelpunt was in de 82e minuut voor Berg, waarmee de goals aardig verdeeld waren over de wedstrijd. Hierna kreeg VVOG nog een goede kans uit een hoekschop, maar Luciano stond twee keer achter elkaar een doelpunt in de weg. Levchenko schoot in de tegenstoot van afstand naast. Opnieuw brak VVOG uit, maar ditmaal krulde een aanvaller de bal over de goal van Groningen. In de slotfase kreeg Metaj nog de enige gele kaart van de wedstrijd, na een onnodige harde tackle waarbij hij te laat was om de bal te raken.

Beoordeling spelers

Groningen speelde zonder Lovre, De Roover en Oluwafemi Ajilore, die ik normaal gesproken in het basisteam verwacht, en wellicht dat ook Koen van de Laak daarop aanspraak maakt. Ik zag een elftal dat het eerste half uur in een te laag tempo speelde, maar daarna een tandje bijschakelde en serieus wilde laten zien wat het kan.

De uitblinkers bij Groningen waren Gonzalo Garcia en Marcus Berg. Zeker niet alleen omdat ze ieder vier keer scoorden; veruit de meeste aanvallen liepen via deze twee. Ze waren veelvuldig in beweging en vaak aanspeelbaar, terwijl ze allebei aan de bal goede dingen lieten zien. Vooral Garcia liet zien dat hij een gezonde dosis creativiteit in huis heeft. Typisch een speler die iets kan toevoegen aan het team, maar het dankzij zijn wisselvalligheid niet tot de hoofdmacht van Heerenveen heeft geschopt. Vandaag speelde hij echter gedreven en dominant, wellicht kan Ron Jans het beste in deze speler naar boven halen en daar houden. Berg had deze voorbereiding nog weinig gescoord en leek even te willen laten zien dat hij dit nog niet verleerd is. Hij koos vaak heel goed positie en bediende ook medespelers, waarmee hij nog eens liet zien dat het voor Groningen zeer belangrijk is om deze speler te behouden.

Stefan NijlandStefan Nijland viel vooral als harde werker op en als misser van kansen. Berry Powel kwam van de aanvallende spelers het minst in het spel voor. Weinig aanvallen liepen over rechts, ook al omdat hij zich simpelweg minder goed aanbood dan Garcia op links. De verdedigende middenvelders Matthijs en Levchenko deden om beurten ook aanvallend mee, maar het accent ligt voor hun duidelijk op het verdedigende werk. Daarin haalden ze een voldoende, maar tegen een amateurelftal krijg je het als eredivisionist meestal niet zo heel druk achterin.

Daarom is het ook lastig om de verdedigers te beoordelen. Luciano kon aan de goal niet zoveel doen en had op de overige kansen een paar reddingen. Granqvist viel op door zijn coaching, met zijn zware stem heeft hij een flink bereik en dat benutte hij veelvuldig. Op een enkele mislukte sliding na speelde hij verdedigend heel rustig. Hij oogt imposant en ik verwacht voor hem een belangrijke rol als leider van de verdediging. Zijn assist bij de 0-4 was een leuke extra.

Sankoh speelde ook rustig, maar bij de tegengoal iets te rustig, omdat hij de bal te nonchalant verwerkt en daarmee de ruimte creëerde voor VVOG om het doelpunt op te zetten. Sankoh is een prima verdediger, zolang hij dat soort nonchalante momenten achterwege weet te laten. Als back viel Stenman vooral op door zijn aanvalsdrift. Opbouwend van achteruit leed hij nogal eens balverlies, maar hij was bij een aantal doelpunten en grote kansen betrokken. Hiariej deed dat minder op rechts, zijn vervanger Svejdik zagen we wel weer vaak over de flank draven.

Conclusie

Na de matige resultaten hiervoor is de uitslag tegen deze eersteklasser wat klinkender. Het veldspel van Groningen was niet subliem, maar er werden veel kansen gecreëerd en er werd nauwelijks iets weggegeven achterin. Het tempo mag nog een stap hoger, al werd er bij vlagen leuk rondgetikt. Groningen heeft nog een paar weken om een en ander bij te spijkeren en vooral de toevoeging van Oluwafemi Ajilore wordt een interessante. Na het vertrek van Lindgren mist Groningen namelijk een middenvelder die van achter uit de lijnen uitzet en dat gat zou de Nigeriaan moeten kunnen opvullen. Donderdag 21 augustus speelt Groningen in Griekenland de laatste serieuze test tegen AEK Athene.

Rubriek: Voetbal

2 Reacties op “VVOG – FC Groningen oefenwedstrijd 2008-2009: 1-9”

Reageer zelf

Leuk, uitgebreid verslag. Ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in het komende seizoen voor de FC. Volgens mij krijgen we het komende jaar meer voetbal in de ploeg met nieuwe aanwinsten femi, garcia en granguist, wat ik tot nu toe van femi in China heb gezien dan. Hopelijk met Luciano op doel, die gaat voor elke bal en zorgt volgens mij ook voor veel meer snelheid in het spel. Nog een spits en/of aanvallende linkermiddenvelder erbij zou ik ook wel prima vinden en dan worden we 4e.