19 Aug
2008

Baronie – NAC Breda oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 0-7

Voor NAC Breda was de derby tegen stadsgenoot Baronie de voorlaatste oefenwedstrijd van deze voorbereiding. Zaterdag staat de laatste test op het programma tegen de Spaanse tweededivisionist Rayo Vallecano, maar ook hoofdklasser VV Baronie is geen kleine tegenstander. Een jaar geleden won NAC slechts met 3-0 van de buren. Voor coach Robert Maaskant was de wedstrijd een kans om de 18-jarige Spanjaard Enric Vallès Prat te testen, die uit de jeugd van Barcelona overkwam, en om wat spelers van Jong NAC in het diepe te gooien.

Opstelling NAC Breda

-----------Ten Rouwelaar----------
Fehér-Kwakman-Zwaanswijk-Pollemans
--------Stam-------Vallès Prat----
-------------Gorter---------------
-Reuser-----Idabdelhay----Lurling-

Een 4-3-3-systeem met de punt naar voren, waar Donny Gorter speelde, die inmiddels definitief van PSV werd overgenomen. Linksback Wesley Pollemans speelde nog geen officiële wedstrijd in de hoofdmacht, Csaba Fehér speelde rechtsback nu Ammi naar ADO Den Haag is vertrokken en Vallès Prat mocht als linkermiddenvelder de hele wedstrijd spelen. NAC speelde zonder bijvoorbeeld Amoah, Cairo, Kolkka, De Graaf, Penders, Mtiliga, Loran en Elshot.

Scoreverloop

15′ 0-1 Reuser: directe vrije trap wat links van het midden op 17 meter, laag in de rechterhoek ingeschoten.
38′ 0-2 Lurling: Lurling werd goed in de ruimte aangespeeld met een balletje over de verdediging heen en lobde zelf de bal over de keeper in de goal.
47′ 0-3 Tamerus: met een lange pass speelde Stam Tamerus op links aan, die helemaal vrij op de keeper af kon het strafschopgebied in en redelijk door het midden raak kon schieten.
68′ 0-4 Tamerus: na een lange aanval over vier, vijf schijven gaf Stam weer het laatste passje, waarna Tamerus vrij makkelijk kon intikken.
81′ 0-5 Tamerus: Stam maakte op links een actie waarbij hij zijn man bij de achterlijn uitspeelde en de bal voorlegde, wederom een intikker voor Tamerus.
88′ 0-6 Reuser: Lurling gaf vanaf de rechterflank met links voor, Reuser kopte in.
90′ 0-7 Lurling: ditmaal andersom, Reuser gaf voor op Lurling die in de laatste minuut kon intikken.

Wedstrijdverloop

NAC Breda begon vrij tam aan de wedstrijd. Geen al te hoog tempo, waardoor er ook weinig grote kansen gecreëerd werden. De eerste was zelfs voor Baronie, maar Ten Rouwelaar kwam zijn doel uitsnellen en kon via de aanvaller een doeltrap verdienen. In de 9e minuut kwam de eerste echte kans voor NAC, toen Reuser voorzette en Idabdelhay over het doel kopte. Na een weggekopte bal kreeg Ten Rouwelaar een paar minuten later nog een hard ingeschoten volley te verwerken. In dit eerste kwartier ging het redelijk gelijk op, Baronie was iets gevaarlijker.

De 0-1 viel dan ook uit een vrije trap, toen Idabdelhay de bal had afgetroggeld van een verdediger, zich langs een ander wurmde en naast schoot, maar de scheidsrechter alsnog floot voor de overtreding en Reuser mocht aanleggen voor de openingsgoal. De fase die volgde was niet veel beter dan vóór de goal. NAC kreeg wel een duidelijk veldoverwicht en gaf nauwelijks meer iets weg achterin, maar veel grote kansen kreeg het zelf niet.

Enric Vallès Prat Valles Prat schoot op de lat bij een van de eerste keren dat hij doorliep bij een aanval, op aangeven van Martijn Reuser. Een schotje van Lurling ging voorlangs, evenals een vrije trap van Reuser. De 0-2 was een sierlijke goal, zowel de pass als de afronding. Vijf minuten voor rust veroverde NAC de bal en Vallès Prat zette snel een aanval op. Met een bal de diepte in leidde hij een aanval in waaruit eerst Idabdelhay inkopte en een verdediger de bal van de lijn haalde, waarna dezelfde Baronie-speler nogmaals redde toen de bal uit de scrimmage weer voor zijn voeten rolde. Kwakman schoot vervolgens over.

Na rust kwamen Tim Hofstede, Gert-Jan Tamerus en Jimmy van Fessem in het veld voor Kwakman, Pollemans en Ten Rouwelaar. Tamerus ging als aanvallende middenvelder spelen en Donny Gorter nam de linksbackpositie over van Pollemans. Deze tweede helft zat er bij vlagen meer leven in het spel, onder aanvoering van Stam en de opbloeiende Vallès Prat. Het tempo bleef echter te laag en NAC hield achterin wel de pot dicht, maar wekte de indruk dat het met wat meer moeite de dubbele cijfers had kunnen halen.

Na de snelle 0-3 van Tamerus lepelde Idabdelhay de bal nog maar eens op de lat, nadat Lurling hem lanceerde. Een afstandsschot van Zwaanswijk ging naast de goal, een kopbal van weer Idabdelhay na een voorzet van Reuser ging over. Een van de twee kansen van Baronie in de tweede helft ontstond na slordig uitverdedigen van NAC, maar de aanvaller schoot vanuit het strafschopgebied over. De andere was een vrije trap, die V. Fessem over de lat moest tikken.

Het laatste kwart van de wedstrijd was nadrukkelijk voor NAC, dat conditioneel sterker leek. Tamerus rondde een aardige aanval af, waarbij weer Stam de beslissende pass gaf. Na de gele kaart voor Stam wisselde NAC nog maar eens wat: Gorter, Idabdelhay en Fehér gingen eruit, de jongelingen Tom Janssen, Frank van Kouteren en Michiel Kramer kwamen erin. Wesley PollemansDe lange Kramer ging naast Tamerus in de spits spelen, V. Kouteren links in de nieuwe driemansverdediging naast Zwaanswijk en Hofstede en Janssen werd een aanvallende linkermiddenvelder, waar Lurling op rechts ging spelen. Vallès Prat werd de meest verdedigende middenvelder, voor hem speelden Stam en Reuser. NAC speelde dus in het laatste kwartier een soort aanvallende 3-5-2 of zelfs 3-3-4.

Dat betaalde zich uit met drie goals in de laatste 10 minuten, terwijl Janssen ook nog hard op de keeper schoot. Baronie was niet bestand tegen deze aanvallende druk in de slotfase, waardoor de wat geflatteerde uitslag van 0-7 ontstond. NAC had over de hele wedstrijd gezien zeker een veldoverwicht, maar in de eerste helft voetbalde Baronie een tijd heel aardig mee. Het speeltempo van NAC lag te laag, op de slotfase na toen er wat meer aangezet werd. Met een aanvallende formatie liet Maaskant zijn spelers doen alsof er een achterstand moest worden weggewerkt.

Beoordeling spelers

De goalies mochten ieder een helft spelen en kregen beide een paar ballen te verwerken. Dat deden ze goed en de nul werd gehouden. V. Fessem is een prima tweede keeper met de nodige ervaring, die er zonder twijfel zal staan wanneer hij nodig is.

Pollemans speelde een behoorlijke wedstrijd op linksback, hij viel positief noch negatief op. Kwakman en Zwaanswijk vormden het centrum, waar Baronie toch af en toe doorheen wist te breken. Fehér is meer middenvelder dan back en moet net als aan het eind van vorig seizoen vrezen voor zijn basisplaats. Elshot voldoet prima als rechtsback, terwijl op het middenveld De Graaf en Stam waarschijnlijk in de basis kunnen.

Kees KwakmanStam speelde een goede wedstrijd en was vooral opbouwend/aanvallend nadrukkelijk aanwezig, wat tot uiting kwam in zijn bijdrages aan de diverse goals. Naast hem begon Vallès Prat onwennig aan de wedstrijd: hij kwam in het begin niet zoveel in het spel voor en leek zijn draai te moeten zoeken. Hij herstelde zich echter prima en ging steeds meer ballen veroveren en opeisen. Ik heb hem een aantal prima passes vooruit zien versturen. Het meest opvallend aan zijn spel waren zijn aanvallende positiespel en zijn vermogen om het spel echt te versnellen. Hij koos zorgvuldig zijn momenten om diep te gaan en als hij aan de bal kwam, koos hij vaak een snelle opbouwende oplossing. Baronie is wellicht geen goede graadmeter, maar de Spanjaard maakte op mij een prima indruk. Aangezien hij pas 18 is, vermoed ik dat er nog veel groei in deze speler zit. Hij kan nog een stuk feller worden in de persoonlijke duels en aanvallend valt zijn kopvermogen tegen, maar het zou me niet verbazen als hij dit seizoen snel een basisplaats weet te veroveren.

Aanvallend waren Lurling en Reuser veel in beweging. Reuser nam de meeste vrije trappen en corners en scoorde uit de eerste vrije trap, hij leverde ook een aantal goede voorzetten af. Idabdelhay werkte hard, maar leek soms uit op wat pingelwerk en miste een aantal kansen. Gorter betrekt zich naar mijn smaak te weinig bij het aanvalsspel. Een speler op die positie zou zich constant aanspeelbaar moeten maken en een snelle voortzetting kiezen, maar Gorter is soms te onzichtbaar.

Tamerus maakte drie goals, maar erg moeilijk waren die niet. Zijn positiekeuze was het beste aan de goals, bij zijn eerste dook hij helemaal vrij op de vleugel op en bij de andere twee stond hij op de juiste plek voor het laatste tikje. Hij was dan minder actief dan Idabdelhay, hij was wel een stuk effectiever. Hofstede viel centraal achterin redelijk goed in, de drie late wissels speelden te kort om goed te beoordelen.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.