9 Aug
2006

Verslag oefenwedstrijd: Sparta – Blackburn Rovers 1-0

Sparta speelde een boeiende wedstrijd tegen een tegenstander van formaat: de nummer 6 van Engeland, Blackburn Rovers. De uitslag van 1-0 mocht er wezen, een hele nette prestatie voor de club die pas weer een jaar op eredivisieniveau speelt. Hoewel het doelpunt uit een dode spelsituatie viel, was het ook zeker niet zo dat Sparta goed wegkwam en een gelukstreffer scoorde. De Rotterdammers hielden zich met een gedurfde tactiek aardig staande en wisten ook zelf de nodige kansen te creëren.

Opstelling Sparta

--------------Ponk----------------
De Roover--Olfers--Schenkel--Polak
--------------Obodai--------------
------Rose-----------Medunjanin---
--Bouaouzan--Anastasiou--V. Dijk--

Sparta speelde 4-3-3 met Obodai in de punt naar achteren voor zijn verdediging. Rose en Medunjanin zijn eigenlijk allebei spelers voor de nummer 10-positie, maar stonden dus respectievelijk rechts- en linkshalf. Vloet loste dat op door beide spelers beurtelings veel te laten inzakken en weer aansluiten achter de aanvallers. Blackburn kwam met een 4-4-2 met twee middenvelders aan de zijkanten. De meeste teams proberen achterin altijd een man extra neer te zetten, waarbij de ene centrale verdediger de spits dekt en de andere voor rugdekking kan zorgen. Tegen een 4-4-2-systeem moet je iets andere keuzes maken. In plaats van de verdedigende middenvelder strak tegen de defensie aan te trekken of één van de backs te laten aansluiten voor de dekking door het centrale blok, probeerde Vloet het eens met 1-op-1-mandekking achterin: Olfers en Schenkel namen ieder een spits voor hun rekening en de backs dekten de buitenste middenvelders. Omdat Blackburn tegen de 3 Sparta-aanvallers wél 4 man achterin hield, zou dit een mannetje meer op het middenveld moeten creëren voor Sparta.

Wedstrijdverloop
De eerste kans was al snel voor Blackburn toen een speler van 20 meter afstand mocht uithalen en de buitenkant van de linkerpaal raakte. Sparta zette echter meteen de toon door terug te stoten met een uitbraak op rechts via Rose die aflegde, maar het schot ging recht op de keeper. Uit een voorzet van Polak kon Anastasiou zijn eerste wapenfeit laten aantekenen met een kopballetje, dat simpel gevangen werd.

Blackburn wist een paar keer gevaarlijk te worden toen het door de verdediging heen brak, maar Ponk bleef steeds goed kijken. Bij een voorzet van links wist de kleine Bouaouzan voor zijn man te kruipen, maar zijn kopbal was niet vol en ging de verkeerde kant op. Sparta wist enkele keren hele aardige aanvallen op te zetten met soms snel tikwerk, maar vrijwel iedere keer ontbrak een goede eindpass bij Bouaouzan, Van Dijk, Medunjanin en Rose. Hierdoor kwam Anastasiou nauwelijks in het stuk voor, hij werd veel te weinig bereikt. Sparta moest een aantal flinke kansen toestaan, waar door Blackburn slordig mee om werd gesprongen. Ook herstelden de verdedigers zich vaak door alsnog goed in te grijpen. Het beeld van de eerste helft was dan ook dat Sparta aardig combineerde en aanvallen opzette, maar door de slechte voorzetten te weinig gevaar direct voor de goal bracht, terwijl Blackburn wat terug bleef hangen en met snelle tegenstoten dat meer voor elkaar kreeg.

De spelers van Blackburn deden bij de warming up een vreemd spelletjeNa de rust leefde Sparta in het eerste kwartier flink op. Aan de hand van Bouaouzan, die keer op keer zijn man voorbij ging op snelheid of met een leuke passeerbeweging, begon het flink aan te dringen en op dit enthousiasme had Blackburn even geen antwoord. De eerste grote kans was voor Medunjanin na een mooie voorbereidende actie van Bouaouzan. Diens voorzet bereikte Medunjanin, die zichzelf goed vrijspeelde in het strafschopgebied en vrij kon inschieten van 8 meter. De keeper kon echter met de vuisten redden.

In de 51e minuut was het wel raak. Een ingestudeerde vrije trap had het gewenste effect. Medunjanin legde rechts van het strafschopgebied de bal laag af op de loskomende Rose, die niet hard maar zuiver in de linkeronderhoek binnenschoot vanaf een meter of 13: 1-0. Bouaouzan wist in deze tweede helft vaker te ontsnappen aan zijn bewakers, die hem nu nog op hun netvliezen voorbij moeten zien flitsen. Ook nu ontbrak het regelmatig aan een goede voorzet, maar het was allemaal een stuk leuker en effectiever dan in de eerste helft.

Uit een corner van Medunjanin kopte Schenkel helemaal vrij een meter voorlangs vanaf de tweede paal, wat knapper leek dan hem tussen de palen te mikken. Blackburn richtte zich wat op en wist weer uit te breken, maar doordat Ponk de speler naar een moeilijke hoek dreef, lepelde deze de bal over het doel. Hierna werd een fout van Schenkel niet afgestraft omdat de aanvaller de bal vol met de punt van de schoen naast schoot.

Een goede voorzet van de opgekomen De Roover stelde Anastasiou in staat om diep in de wedstrijd voor het eerst echt gevaarlijk op goal te koppen, de keeper moest hiervoor naar de grond. Een snelle uitbraak van Sparta met drie aanvallers tegen drie verdedigers werd niet goed uitgebuit, toen Bouaouzan netjes breedlegde op Anastasiou en deze vanuit het midden recht op de keeper schoot.

In de 73e minuut kwamen Emnes en Oost in het veld voor Anastasiou en Van Dijk. Emnes kwam helemaal weinig aan de bak tegen de grote Engelse verdedigers, Oost kon nog een paar aardige dingen laten zien. Na een foutenfestival in de verdediging kon Blackburn behoorlijk vrij op goal schieten, maar een fantastische redding van Ponk voorkwam dat de bal van dichtbij in de korte hoek verdween. In de 79e minuut verving Kaita nog Obodai. In de slotfase was nogmaals een gevaarlijke aanval van Blackburn te noteren, maar de verdedigers keken koelbloedig toe hoe de bal voorlangs werd getikt.

Beoordeling Lurven
Hoewel Blackburn aardig wat keren door de verdediging heen wist te breken, mag Sparta best tevreden terugkijken op deze wedstrijd. De wankelheid achterin was niet zozeer aan onkunde van de verdedigers te wijten als wel de riskante 1-tegen-1-tactiek achterin. Dit zorgde voor een aantrekkelijke wedstrijd waarin beide teams aan voetballen toekwamen. Normaal gesproken kun je aannemen dat ook Vloet zijn mannen wat extra zekerheid geeft door achterin een speler ‘te veel’ te laten rondlopen, maar waarschijnlijk wilde hij deze situatie eens goed testen.

Sepp de Roover komt hoog om de bal te onderscheppenOndanks wat foutjes maakte Schenkel een aardige indruk, hij won veel kopduels en had een aantal verdienstelijke ingrepen. Sepp de Roover, die nog geen minuut op het hoogste niveau voetbalde, speelde een prima wedstrijd door zich verdedigend meestal heel goed op te stellen en af en toe aanvallend leuk mee te doen en te laten zien dat hij ook een voorzet in huis heeft. Polak op linksback kwam soms duidelijk snelheid te kort voor die positie. Op het middenveld viel Obodai tegen met soms onzeker spel en foute keuzes. Eigenlijk maakte hij de indruk niet volledig fit te zijn, hij leek wat te kort te komen.

Medunjanin en Rose speelden niet onaardig. Beide waren wel slordig in de eindpass, maar werkten hard en zorgden voor veel beweging. Met name Rose stond Obodai goed bij in het bal afpakken op het middenveld en had een goed doelpunt, Medunjanin was verantwoordelijk voor de assist en liet zien met zijn traptechniek ook bij corners gevaarlijk te kunnen zijn. Hij mag zich wel wat nadrukkelijker gaan manifesteren in het spel, want dat heeft hij zeker in zich.

Voorin werd Anastasiou zoals gezegd veel te weinig bereikt. De ondersteuning van Van Dijk was ondermaats, hij kon op links geen potten breken. Bouaouzan liet daarentegen veel leuke acties zien op rechts en draaide zijn tegenstander compleet dol. Het is jammer dat zo vaak de voorzet onacceptabel was, als hij daaraan zou kunnen werken, wordt hij heel belangrijk voor Sparta. Tenslotte mag René Ponk nog wel even genoemd worden, die met zijn ingrijpen Sparta een aantal keer voor een tegentreffer heeft behoed.

Het blijft gevaarlijk om op basis van één oefenwedstrijd conclusies te trekken, zeker gezien de afwijkende tactiek, maar ik zie Sparta dit seizoen niet in degratieproblemen komen als er geen overdreven blessureleed gaat optreden. Waar vorig seizoen de verdediging de constante factor was en het voorin regelmatig te kort schoot, lijkt de verdediging dit jaar ietsje verzwakt (wellicht nog een nieuwe linksback?) maar zijn middenveld een aanval goed bezet. Ik denk dat Sparta het veel teams moeilijk kan gaan maken en de doelstelling om dit seizoen 13e te worden best kan gaan halen.

Rubriek: Voetbal

2 Reacties op “Verslag oefenwedstrijd: Sparta – Blackburn Rovers 1-0”

Reageer zelf

Bedankt voor dit uitstekende verslag Wosko.
Als een in Londen woonachtige Spartaan kon ik er gisteravond niet bij zijn, dus dit uitstekend geschreven verslag waarder ik enorm.
Je hebt er duidelijk kijk op, jammer dat je niet wekelijks voor bijvoorbeeld de ITWM website schrijft.
Mocht je journalistieke ambities hebben: succes ermee, ik hoop dat je er in slaagt.

Mvg,

M.

Ben ook geweest gisterenavond en heb zeker genoten in de 2e helft. Sparta speelde gedurft, attent en goed combinerend. De grote dissonant is echter Anastasiou, die zelden werd bereikt, maar daar zelf ook voornamelijk schuldig aan was. Te weinig beweging, geen verrassing in zijn spel, matige techniek, maar bovenal zwak in directe fysieke duels (woon slechts sporadisch een kopduel) en veel te traag in zijn loopacties. Het enige wat hij redelijk goed doet is (indien hij precies aangespeeld wordt) kaatsen.
Ik vond Polak in de 1e helft niet zo geweldig, maar dat maakte hij de 2e helft meer dan goed. Ik vond hem samen met Bouazouan, Rose en Olfers tot de besten behoren. Man of the Match toch wel Olfers, die een hele goede wedstrijd speelde, met maar 1 foutje.
Om niet teveel in de problemen te komen dit seizoen, zal Medunjanin meer moeten terugverdedigen en denk ik dat we met Eemnes beter af zullen zijn dan Van Dijk, die me wat te vaak onzichtbaar is. Met veel beweging rond Anastasiou denk ik dat Sparta een moeilijk te bespelen tegenstander zal blijken te zijn, maar alle spelers zullen ook hun verdedigende taken gedisciplineerd dienen uit te voeren, omdat we anders te kwetsbaar zijn met deze tactiek. Ten slotte wil ik zeggen dat we niet om wille van een dure aankoop koste wat kost hem dan ook maar moeten blijven opstellen. Als blijkt dat het niet werkt met die Griek, dan zullen we gepaste maatregelen moeten durven nemen—tot nu toe geef ik hem maximaal het voordeel van de twijfel nog, maar hij mag nog niet de veters vastmaken van Koef!!