23 Aug
2008

Analyse PSV-Feyenoord: Johan Cruijff Schaal 2008

De seizoensopening tussen de landskampioen en de bekerwinnaar om de Johan Cruijff Schaal ging dit jaar tussen PSV en Feyenoord. PSV werd met drie punten voorsprong op Ajax in de laatste competitieronde kampioen van het seizoen 2007-2008. Feyenoord versloeg in de bekerfinale Roda JC en maakte daarmee het magere seizoen een beetje goed.

PSV

PSV haalde met Rodriguez, Brechet, Pieters, Isaksson, Manco en Amrabat vooral verdedigende versterking omdat het vertrek van doelman Gomes niet alleen met een nieuwe keeper kan worden opgevangen. Aanvallend moet Amrabat Farfan doen vergeten en is Manco met het oog op de toekomst gehaald. Jeugdspelers Stijn Wuytens en Rens van Eijden zijn permanent bij het eerste gehaald en de eerstgenoemde mocht vandaag meteen in de basis starten:

-------------Isaksson--------------
Salcido-Marcellis-Brechet-Zonneveld
--------Simons-----Wuytens---------
Mendez-------Afellay--------Amrabat
-------------Lazovic---------------

Wuytens dus in een controlerende rol naast Simons, Mendez als aanvallende middenvelder op rechts en Lazovic werd verkozen boven Koevermans als diepe spits.

Feyenoord

Waar PSV alleen Kromkamp en reservedoelman Roorda niet kon inzetten wegens blessures, miste Feyenoord o.a. de geblesseerden Hofland, Lucius, Vlaar, De Guzman, Makaay, Tomasson en El Ahmadi, allen toch potentiële basisspelers. Een flinke aderlating, maar met Timmer, De Cler, Landzaat, Van Bronckhorst en Mols stond er een zeer ervaren as en Bruins was afgelopen seizoen gewoon basisspeler. Voor Verbeek dus goed om te zien hoe zijn ervaren kern de rest overeind weet te houden en hoe de tweede keus zich manifesteert:

-------------Timmer-------------
--Greene-Landzaat-Bahia-De Cler-
Wijnaldum---Bruins-V.Bronckhorst
Biseswar------Mols---------Hofs-

Biseswar en Hofs moesten het veld breed houden op de vleugels en de drie middenvelders moesten vooral eerst tegenhouden en daarna aan aanvallen denken. Landzaat was bij gebrek aan verdedigers een linie teruggeschoven.

Wedstrijdbeeld eerste helft

Waar Feyenoord zich vooraf in een underdog-positie manoeuvreerde, bleek het in de eerste helft aardig mee te kunnen met PSV. Het was een tamelijk saaie helft, omdat er weinig uitgespeelde kansen kwamen. Feyenoord had het defensief redelijk voor elkaar. Verbeek besefte dat Afellay doorgaans bij alle PSV-aanvallen betrokken is en had zijn mannen de opdracht gegeven de middenvelder het spelen onmogelijk te maken.

Dat lukte de eerste drie kwartier goed. Zodra Afellay ook maar enigszins in aanvallende positie werd aangespeeld, stormden er direct drie, soms zelfs vier Feyenoorders op hem af voor een omsingeling. De jonge PSV-er kon daar niet mee omgaan en zakte al snel van lieverlee terug om daar maar de bal op te halen, terwijl Simons dan de ruimte indook om daar nog wat tegenstand te bieden. Vanaf de middenlijn is Afellay echter veel minder gevaarlijk, veel ruimte voor een opening in de diepte lag er niet.

Feyenoord hield verdediging en middenveld kort op elkaar en hield PSV zo aardig van zich af, maar kwam zelf ook niet veel aan aanvallen toe. Mols deed zijn best als aanspeelpunt voorin, maar ondervond weinig aansluiting. Feyenoord stuitte op een rustig verdedigend PSV, dat weinig moeite had om overeind te blijven. Daardoor zagen we een eerste helft waarin PSV het meest aan de bal was, maar de sporadische kansjes gelijk verdeeld waren.

Tweede helft

Na rust speelde PSV voorin met meer variatie. De drie aanvallende middenvelders gingen meer bewegen en van positie wisselen met elkaar en Lazovic, waardoor Feyenoord het moeilijk kreeg. PSV kreeg wat kansen via een afstandsschot van Afellay op de buitenkant van de paal en een voorzet van Amrabat die door De Cler bijna tot eigen doelpunt werd verwerkt. De ban werd gebroken toen een voorzet van Zonneveld vanaf links van richting werd veranderd en Lazovic attent reageerde de bal stevig kon inkoppen van dichtbij: 1-0.

PSV had nadrukkelijk het overwicht in de tweede helft en liet weinig toe achterin. Een makkelijk verdiende corner leidde tot de 2-0. Zonneveld nam de hoekschop vanaf rechts en Wijnaldum gaf Marcellis teveel ruimte op de strafschopstip. De verdediger van Jong Oranje kopte hard door het midden in, Timmer had er wellicht bijgekund.

Vanaf dat moment was het duidelijk dat PSV de wedstrijd niet meer uit handen ging geven. Feyenoord probeerde er een offensief tegenover te zetten en kreeg wel wat kansjes, de gevaarlijkste via invaller Schet die van dichtbij mocht schieten, maar Isaksson had zijn goal goed verkleind en kreeg de bal op de Zweedse borst.

De allergrootste kans was echter voor PSV in de slotfase. De ingevallen Dzsudzsak werd op links de diepte ingestuurd en gaf puntgaaf voor op de goed vrijgelopen Amrabat, die echter van vier meter afstand de goal miste omdat hij de bal per ongeluk met de hak raakte. Hoewel PSV in het laatste kwartier wat onrustiger oogde achterin na wat wissels, kwam het dus niet meer in gevaar.

Beoordeling PSV

PSV toonde vandaag een aantal zaken aan. Ten eerste: de verdediging ziet er solide uit. Isaksson keepte een goede wedstrijd, pakte de ballen die hij kreeg overtuigend. Het centrum Marcellis-Brechet is het toonbeeld van rust en gericht ingrijpen, terwijl het ook nog eens opbouwende kwaliteiten herbergt. Een slippertje hier en daar van een back hoeft dus geen probleem te zijn. Salcido speelde redelijk op rechtsback, na toch ruim een jaar in het centrum te hebben gespeeld. Zonneveld, die eerder al aantoonde te kort te komen voor PSV, speelde vandaag een zeer behoorlijke wedstrijd met als bekroning twee assists.

Ten tweede: het middenveld heeft genoeg potentie. Met Simons is er leiderschap en de nodige defensieve kracht voor de balans. Wuytens deed het niet bijzonder goed, maar komt al aardig in de buurt van het gewenste niveau en klopt aan de deur. Mendez speelde als aanvallende rechtermiddenvelder, maar blonk uit door de vele balovernames en meters die hij maakte. Hij heeft helaas vaak moeite om een reeks goede wedstrijden achter elkaar te spelen en mag wat doelgerichter worden, zonder schoten uit onmogelijke hoeken. Afellay werd vandaag ingepakt door Feyenoorders, maar zorgt gewoonlijk voor veel goede openingen naar voren en dribbels langs tegenstanders, waardoor hij onmisbaar is als aanvallende kracht op het middenveld. Amrabat tenslotte haakt verrassend snel aan bij het niveau van de landskampioen en weet voor veel dreiging te zorgen. Ondanks zijn grote misser aan het einde heeft hij een prima schot in huis om zijn dribbels of loopacties af te ronden.

Ten derde: de spitspositie is de grote dissonant binnen de PSV-selectie. Koevermans is te statisch voor de beoogde dynamische aanval en is vooral nuttig om op de goede plaats te staan voor het afmaken van voorzetten. Lazovic is veel beweeglijker en werkt veel harder, maar mist de controle en balvastheid die vereist is voor een spits in dit 4-2-3-1-systeem van PSV. Duidelijk is dus dat PSV een spits ontbeert die het steunpunt voorin kan zijn, de stok om de tent fier overeind te zetten. Wellicht dat men daar in de laatste week voor de transferperiode nog voor gaat zorgen.

Beoordeling Feyenoord

Feyenoord deed het vooral in de eerste helft verdedigend niet slecht en voerde missie ‘blokkeer Afellay’ toen prima uit. In de tweede helft waren alle aanvallende spelers van PSV samen te beweeglijk en daardoor lastig om grip op te krijgen voor Feyenoord. Zeker in de slotfase toen Feyenoord wilde aanvallen om de 2-0 achterstand toch nog weg te poetsen, gaf het zeeën van ruimte weg achterin.

Achterin speelde De Cler overigens een goede wedstrijd, over zijn flank werd PSV niet vaak gevaarlijk. Greene daarentegen was een gevaar voor zijn eigen team, hij grossierde in fouten en gevaarlijk balverlies. Landzaat deed het niet onaardig op een voor hem ongewone positie. Op het middenveld miste Feyenoord vooral aanvalskracht om de aansluiting bij de voorhoede (vooral Mols) te verzorgen. Wat dat betreft is de test van de tweede garnituur voor Verbeek niet zo goed uitgepakt. Wijnaldum heeft als excuus dat hij nog jong is en zeker nog veel kan groeien in de toekomst, maar Hofs mist gewoon het niveau, zoals vandaag te zien was. Zelfs zijn vervanger Schet was al een verademing. Biseswar deed het op rechts beter, al speelde hij in de voorbereiding voor Feyenoord sterkere wedstrijden.

Moeten we Feyenoord nu afschrijven voor komend seizoen op basis van deze wedstrijd? Dat lijkt me niet. Met zoveel geblesseerden kunnen we dit team niet beoordelen als de beoogde basis. Met Makaay en Tomasson heeft Feyenoord een betere aanval dan PSV, terwijl een middenveld met El Ahmadi, Landzaat, V. Bronckhorst en De Guzman zowel aanvallend als verdedigend veel sterker zal staan dan vandaag het geval was. Met een zwaar gehavend team heeft Feyenoord toch gewoon een helft lang behoorlijke tegenstand geboden tegen PSV dat zo ongeveer op oorlogssterkte was en uiteindelijk maar twee doelpunten hoeven toestaan. Dat biedt in mijn ogen genoeg hoop dat Feyenoord met een fittere selectie wat beter gaat presteren dan vorig seizoen.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.