24 Aug
2008

Elinkwijk – FC Utrecht oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 0-4

Het oefenprogramma van FC Utrecht werd vandaag afgesloten met een wedstrijd tegen hoofdklasser en stadsgenoot Elinkwijk. Een redelijk serieuze wedstrijd dus, nadat Utrecht wel al oefende tegen enkele profclubs. Utrecht verloor nipt van het Griekse Xanthi, won dik van TOP Oss en speelde daarna in Engeland gelijk tegen Derby County en verloor van Wigan Athletic. Daarna volgden nog twee wedstrijden tegen amateurs, waar Hoek verslagen werd met 2-0, maar een Zeeuws Elftal Utrecht op 1-1 wist te houden. De mannen van Willem van Hanegem kregen dus hun laatste kans om te laten zien waar ze nu écht staan voordat over een week de competitie begint met een thuiswedstrijd tegen landskampioen PSV.

Opstelling FC Utrecht

--------------Vorm------------
Van Buuren-Dickoh-Schut-Somers
---Silberbauer----V.Dijk------
------------Schaken----------
-George-----Loval---Sanmartean

Van Hanegem stuurde zijn spelers de wei in met een 4-3-3-formatie, met de jonge Schaken in de punt naar voren. Deze voormalige jeugdspeler van Ajax speelde in april al drie wedstrijden in de hoofdmacht van Utrecht. Utrecht kon niet beschikken over Skoubo, Shew-Atjon, Cornelisse, V.d. Gun en de laatste aanwinsten Nesu en Boussaboun. Linksback Nesu sluit pas komende week aan bij de selectie, Boussaboun is pas gisteren aangetrokken en zat nog op de tribune met de geblesseerden vandaag. Somers nam waar als linksback, terwijl tweede keus Van Buuren voor Cornelisse speelde. Het beoogde centrum van de verdediging, Dickoh en Schut, kon wel spelen. Voorin stond Loval als centrale spits opgesteld, waar normaal gesproken Skoubo waarschijnlijk zal mogen spelen indien fit.

Scoreverloop

3′ 0-1 George: op links werd Somers gelanceerd door Sanmartean, de Belg zette vanaf de achterlijn laag voor, waarna George hem kon intikken.
44′ 0-2 Van Dijk: een vrije trap iets buiten het strafschopgebied. Hij schoot hem in de linkerhoek binnen, de bal werd onderweg nog licht aangeraakt.
51′ 0-3 Sanmartean: George kwam op rechts op, legde de bal breed op Sanmartean, die aannam, nog een man uitkapte en beheerst de bal halfhoog in de rechterhoek krulde.
86′ 0-4 Caluwé: mooi combinatiespel van Utrecht, waarbij uiteindelijk Caluwé inspeelde op Loval, die de bal over een verdediger terugtikte op Caluwé. De middenvelder nam aan op de borst en tikte de bal ogenschijnlijk makkelijk over de uitkomende keeper.

Wedstrijdverloop

Utrecht kende een snelle start met de vroege goal van George. Na dat doelpunt bleef Utrecht een sterk veldoverwicht houden en bij fasen snel combinatiespel in de kleine ruimtes vertonen. Toch wist het weinig grote kansen te creëren in het eerste kwart van de wedstrijd. Af en toe maakte Silberbauer aan de bal een lange rush naar voren, waarbij hij meestal moest worden afgestopt met een overtreding, wat ook tot een snelle gele kaart bij Elinkwijk leidde.

Gregory SchakenNa een minuut of tien schoof Dickoh met de bal in: zijn inspeelpass kwam niet goed aan, maar Sanmartean pikte de bal op en schoot via een voet van Elinkwijk over. Een grotere kans kreeg Sanmartean drie minuten later: de overname was van Schaken, die een snelle tegenaanval opzette en via o.a. Loval kwam de bal bij Sanmartean, die vanaf links met rechts inschoot. De keeper tikte de bal echter uit de kruising. Even later kon Schaken op links doorbreken en voorzetten, George kon net niet binnenglijden omdat de verdediger er goed tussen zat, waarna de keeper de raar vallende bal nog tot corner moest verwerken.

Na 20 minuten gaf George vanaf rechts voor en kopte Van Dijk de bal in, zonder treffer tot gevolg. Kort daarna gaf Elinkwijk een gevaarlijke dieptepass op een aanvaller, die op de middenlijn ontsnapte aan buitenspel. Voor hij het besefte doemde echter Vorm voor hem op, die op de borst onderschepte en de bal wegwerkte, misschien wel het gevaarlijkste moment voor Elinkwijk.

In de 24e minuut verdiende Silberbauer weer een vrije trap, die door Sanmartean via de muur naastgeschoten werd. De keeper had wat moeite met de corner van George. Na een half uur spelen nam Schut eens een directe vrije trap met links, maar schoot hard in de muur. Vlak daarna legde Schaken de bal prachtig over de verdediging heen en kon Van Dijk doorstomen, alleen greep de keeper net op tijd in. Tien minuten voor tijd brak George door op rechts en speelde zijn man uit, legde terug op Loval die echter te zwak inschoot, de keeper van Elinkwijk pakte de bal klemvast.

Een dot van een kans voor Sanmartean aan paar minuten later: na een combinatie met Schaken kon hij de keeper omspelen, maar in duel met een laatste verdediger tikte hij de bal in het zijnet van de lege goal. Na de goal van V. Dijk brak Elinkwijk vanaf de aftrap opeens door, maar het schot van te grote afstand ging zonder gevaar voorlangs.

Na rust kwam Keller erin voor Dickoh en verving de 17-jarige A-junior Gévero Markiet rechtsback Van Buuren. Het eerste wapenfeit was voor Elinkwijk, een ongevaarlijk schot over de goal van Vorm. Vrije trap voor ElinkwijkAan de andere kant zette Schaken George vrij, maar de keeper kon ingrijpen. Elinkwijk produceerde ook nog een rollertje dat Vorm rustig kon oprapen. Toen was het tijd voor de 0-3 na een goede aanval over rechts.

De keeper van Elinkwijk raakte even later geblesseerd toen hij een hard schot van Loval moest keren. Hij kon gelukkig weer verder spelen. Na een uur spelen kwam Caluwé voor Schut in het veld. Van Dijk nam plaats in de verdediging en Caluwé nam zijn plek op het middenveld over. Een paar minuten later verliet ook Silberbauer het veld en verving Barry Maguire hem.

Net als in het eerste deel van de eerste helft creëerde Utrecht in deze fase weinig kansen. Pas in de 69e minuut viel er een schot van Schaken te noteren dat net naast ging, nadat hij goed vrij was gelopen en een korte actie maakte op de rand van de 16. Het tempo van Utrecht was ook wat omlaag gezakt, maar het sterke veldoverwicht bleef. Er werd vrijwel niets weggegeven achterin.

Nog een A-junior die het veld in mocht, Anouar Kali verving Gregory Schaken in de 71e minuut. Na een vrije trap van Elinkwijk die via de muur een corner opleverde, brak Utrecht weer uit. Sanmartean gaf een prachtige bal over twee verdedigers heen op George, die uiteindelijk niet wist te scoren. In de 82e minuut schoot Van Dijk nog een vrije trap op de handen van de keeper. Twee minuten later was een wilde halve omhaal ver over de goal van Loval de afronding van een creatieve aanval over diverse schijven, waarbij uiteindelijk de spelverlegging naar rechts een voorzet van George en zo de kans opleverde.

Utrecht zette in de slotfase duidelijk nog even aan. De vermoeidheid was nog niet toegeslagen en dus kon het tempo nog omhoog. Vier minuten voor tijd leverde de verhoogde druk van Utrecht de laatste treffer op via wederom goed combinatiespel. Het hoogtepunt van de slotfase was daarna een actie van George op eigen helft, die zich met een 360-graden draai vrijspeelde van zijn tegenstander en direct een flitsende pass op Loval erachteraan gaf, die echter in het zicht van de goal onderuit ging. De wedstrijd werd afgesloten met een schotje naast de goal van Elinkwijk.

Beoordeling spelers FC Utrecht

Michael SilberbauerEen interessante wedstrijd, waarbij opviel dat Utrecht lange fases snel combinatievoetbal speelde, vooral op het middenveld de bal zo lang in de ploeg wist te houden. Het schortte vaak aan de laatste pass naar voren, waardoor het veelvuldige balbezet en alle beweging voorin te weinig kansen opleverde om het veldoverwicht van FC Utrecht goed uit te drukken. 0-4 is een aardige afspiegeling van de wedstrijd op basis van de kansen die Utrecht kreeg, maar feitelijk werd Elinkwijk bij één uitbraak even gevaarlijk en dicteerde Utrecht de wedstrijd verder grotendeels.

De verdedigers zaten er vaak goed tussen om aanvallen van Elinkwijk te onderbreken, waardoor Vorm weinig te doen kreeg. Hij heeft zijn sterren echter al verdiend, al was het mooi om te zien hoe hij in de tweede helft een zeldzame voorzet van Elinkwijk doodkalm uit lucht plukte alsof het niets was. Het centrum heeft met Schut en Dickoh twee kopsterke verdedigers die lange ballen van Elinkwijk onschadelijk maakten. V. Buuren deed het verdedigend naar behoren op rechts, maar was aanvallend niet zoveel te zien. Somers op links bemoeide zich er wat vaker mee, terwijl hij defensief eenvoudig overeind bleef.

Van Dijk buffelde als altijd op het middenveld en scoorde een prima vrije trap, koos ook zijn momenten om mee naar voren te gaan. Naast hem viel de Deen Silberbauer op met zijn rushes naar voren: als hij de bal heeft probeert hij altijd de meters te pakken waar hij kans toe ziet, tot hij onderuit gehaald wordt of net op tijd de bal afgeeft. Altijd mooi om een speler met dergelijke diepgang te zien. Controlerend vond ik hem minder sterk dan Van Dijk en af en toe was zijn balbehandeling wat houterig. Ook Silberbauer is een behoorlijke kopper.

De opvallendste middenvelder was Gregory Schaken. Ik zal eerlijk bekennen dat ik van zijn drie wedstrijden in april haast niets heb meegekregen en ik dus met een frisse blik naar hem keek. Hij kon me wel bekoren als aanvallende middenvelder: hij was veelvuldig aanspeelbaar, kaatste en combineerde opvallend makkelijk mee en toonde vaak overzicht met slimme passjes. Een prima spelverdeler, die zelf geen echte individuele actie in huis lijkt te hebben, maar steeds op zoek is naar openingen voor anderen. Hij was de spil in veel aanvallen en zal op het deze manier Van Hanegem moeilijk maken als iedereen fit is.

De gevaarlijkste aanvaller was Leroy George. De vorig seizoen doorgebroken linkspoot koppelde ook vanmiddag weer zijn indrukwekkende snelheid aan een flinke dosis techniek en redelijke effectiviteit. Hij is zeker geen blindganger maar heeft oog voor zijn medespelers, getuige ook de negen assists die hij vorig seizoen gaf. Hoewel Utrecht met Loval, Boussaboun, Skoubo, Sanmartean, V.d. Gun en deze George over zes aanvallers beschikt voor drie posities, kan het haast niet anders dan dat deze man wederom een basisplaats gaat krijgen.

Centraal werkte Loïc Loval hard, maar had de kleine Fransman het af en toe lastig tegen de lange centrumverdedigers van Elinkwijk. Toch wist hij de nodige ruimte voor medespelers te creëren en met regelmaat terug te zakken om aan het combinatiespel deel te nemen. Voor een echte angel voorin kon hij echter niet zorgen. Sanmartean oogde op links soms onwennig. Hij leed vooral in de eerste helft veelvuldig balverlies, dat trok in de tweede helft wat bij. Toch liet hij ook een aantal prachtige passes en schoten zien, waaronder de geplaatste 0-3.

Barry MaguireInvaller Markiet bleef met evenveel gemak overeind op rechtsback als zijn voorganger Van Buuren. De jongeling oogt atletisch, voetbalde onbevangen en had een prima inspeelpass. Ook Barry Maguire maakte een goede indruk: een zeer beweeglijke middenvelder die overal te vinden is en in de persoonlijke duels niet makkelijk te kloppen is. Anouar Kali speelde slechts 20 minuten en kwam niet zoveel in het spel voor als Schaken. Kali ziet eruit als een vlot dribbelaartje, maar mist duidelijk nog de body om op dit niveau mee te kunnen. Tom Caluwé ten slotte kende een goede invalbeurt, hij viel vrij naadloos in op het middenveld en kon prima mee in het af en toe rappe combinatiespel. Hij bekroonde de invalbeurt met een mooie goal.

Conclusie

Ik heb de vorige oefenwedstrijden van FC Utrecht niet gezien, maar tegen Elinkwijk oogde Utrecht superieur en conditioneel sterk. Aanvallend ontbrak vaak de laatste stap om het goede combinatiespel af te ronden, Utrecht heeft nog een week de tijd om hieraan te werken voordat het tegen PSV aan de bak moet.

Na de wedstrijd van PSV tegen Feyenoord gisteren denk ik dat PSV en Utrecht ongeveer even ver staan qua voorbereiding. Ook PSV ontbeert op dit moment een speerpunt in de aanval, maar op basis van de overige kwaliteiten in het basisteam geef ik ze meer kans op winst dan FC Utrecht. Utrecht hoeft echter niet te vrezen voor de competitie. Met een behoorlijk kwalitatieve selectie, een goed bezette bank en de meeste posities dubbel bezet zou het linkerrijtje voor Utrecht voor het grijpen moet liggen. Het grootste gevaar zijn blessures: spelers als Sanmartean, V.d. Gun en Schut hebben een lange blessuregeschiedenis en het missen van dergelijke spelers is toch altijd een aderlating.

Rubriek: Voetbal

Een Reactie op “Elinkwijk – FC Utrecht oefenwedstrijd voorbereiding 2008-2009: 0-4”

Reageer zelf

Prima wedstrijdverslag, meer nieuwtjes over FC Utrecht kan je vinden op http://www.fcutrecht.net