15 Aug
2006

Seizoensstart 2006-2007: analyse Ajax

Ajax-shirtIeder jaar doet Ajax mee om het landskampioenschap. Door allerlei factoren eindigde het het afgelopen jaar op forse afstand van kampioen PSV, dus men is gebrand op eerherstel. Bij Ajax gebeurde er veel deze zomer en al die veranderingen dienen ervoor te zorgen dat de club weer een serieuze kandidaat wordt voor de titel. Bij een nationale topclub is dat toch doel nummer 1, goede prestaties in Europa zijn daarnaast zeer gewenst.

Komend weekend gaat de competitie weer van start. De klassieke top 3 heeft bezoek gekregen van AZ. Dat wordt door weinig mensen als serieuze titelkandidaat gezien, maar veelal als team dat lang mee zal kunnen doen. Feyenoord is volgens veel kenners voorlopig afgehaakt door gebrek aan kwaliteit in de selectie. De conclusie is dat het zou gaan tussen Ajax en PSV.

Veranderingen
Bij Ajax is veel veranderd en men is optimistisch over het komend seizoen, met reden. Allereerst is de technische staf gewijzigd. Dit keer is er niet gekozen voor een trainer met weinig ervaring (zoals Blind, Wouters en Koeman), maar is Henk ten Cate aangesteld. Hij heeft een paar jaar als assistent gewerkt bij Barcelona aan de zijde van Frank Rijkaard en won daar afgelopen seizoen de Champions League. Daarvoor leverde hij met Sparta, NAC en Vitesse goede prestaties in de nationale competitie en maakte hij een uitstapje naar Hongarije.

Henk ten Cate, de trainer van AjaxTen Cate heeft als hoofdtrainer overigens nog niets kunnen bewijzen bij een topclub en krijgt daar nu de kans voor. Hij heeft een strikte aanpak op basis van discipline en een aardige tactische bagage. Het wordt interessant om te zien of die aanpak goed valt bij de Amsterdamse club, waar de selectie nog wel eens een branieschoppertje of twee wil bevatten. Waarschijnlijk zal het komen tot een flinke aanvaring tussen Ten Cate en een speler, maar als hij daar goed uit komt, is de kans groot dat hij verder goed gepruimd zal worden door de spelers. Zijn verrassende keus voor Hennie Spijkerman als assistent moet nog even aangekeken worden, maar deze keus zal niet de doorslag geven in het al dan niet winnen van het kampioenschap.

De selectie werd flink op de schop genomen. Een legertje spelers kon vertrekken of werd verhuurd en daarvoor werd een flink aantal aankopen gedaan. Vergeleken met vorig jaar staan inmiddels De Jong, Maxwell (halverwege het seizoen), Trabelsi, Boukhari, Vonk, Pienaar, Juanfran, Galasek, Anastasiou en Lindgren niet meer onder contract bij Ajax. Vooral de laatste zeven zal Ajax niet bijzonder missen. Boakye is inmiddels verhuurd aan Heracles.

Ajax versterkte zich met de Spanjaarden Gabri en Roger, de Roemeense rechtsback Ogararu, Perez van AZ, Gentenaar die uit Duitsland werd teruggehaald en natuurlijk Jaap Stam die AC Milan verliet. Dit zijn zes potentiële basisspelers. Verder werden voor de breedte de huurlingen De Mul (Vitesse) en Krohn-Dehli (RKC) teruggeroepen. Ajax zal dus moeten bouwen aan een nieuw, ingespeeld team.

Selectie
Jaap Stam, de aanwinst in de verdediging van AjaxAjax heeft met Stekelenburg een goede eerste keeper en met talent Vermeer en de ervaren Gentenaar twee waardige alternatieven. Jaap Stam is onbetwist de beste verdediger in het team: geen uitgebluste dertiger die nog even komt afbouwen in Nederland, hij behoort nog steeds tot de nationale top. Stam is gekomen om prijzen te pakken. De kwaliteiten zijn er ook nog: hij is kopsterk en heeft veel fysieke duelkracht, is redelijk snel in de sprint en kan hard zijn als het nodig is. Het is een speler die een verdediging kan leiden en deze goed kan neerzetten. Stam bezit alleen weinig opbouwende capaciteiten: hij kan eens een keertje inschuiven, maar heeft niet het aanvallende overzicht om te zien wat hij met de bal moet doen of om de splijtende dieptepass te geven. Ook is zijn startsnelheid niet zo goed, wat met name tegen snelle, behendige spitsen een nadeel kan zijn. Over het algemeen weet hij dit positioneel op te lossen.

Naast hem lijkt de jonge Thomas Vermaelen de kans te krijgen. De linksbenige Belg heeft eerder een half jaar uitgeblonken bij RKC Waalwijk en heeft zich vorig jaar verdienstelijk laten zien in het eerste van Ajax. Hij heeft een goed positioneel inzicht en is vrij sterk in de duels en ook hij kan goed koppen. Zijn opbouwende vermogens zijn echter eveneens aan de magere kant, waardoor Ajax het daarvoor voornamelijk van de backs moet hebben.

Op linksback lijkt Emanuelson toch de vaste back te worden. Hij zette tegen PSV een goede wedstrijd neer en liet zien dat het bekende kritiekpunt, dat hij verdedigend wat zwak was, geen probleem hóeft te zijn. Aanvallend heeft hij een positieve invloed op het spel van Ajax, hij komt graag op en kan echt wat met een bal.

Op rechtsback zal de strijd gaan tussen nieuweling Ogararu en Johnny Heitinga. Heitinga zal nog steeds ingezet worden als backup voor de centrale posities, maar wil proberen een basisplaats als rechtsback te bemachtigen. Waar Ogararu in de eerste helft tegen PSV scheel werd gespeeld door Arouna Koné, had Heitinga de linksbuiten in de tweede helft beter in de hand. Aanvallend heeft Heitinga als back echter minder te bieden dan Ogararu. De Roemeen heeft wel degelijk leuke rushes langs de zijlijn en kan een fatsoenlijke voorzet geven. Hij moet wellicht nog wennen en mag dus absoluut nog niet uitgevlakt worden. Ajax heeft vooralsnog Grygera op de bank zitten, niet de minste verdediger. Robbert Schilder, Olaf Lindenbergh en Hedwiges Maduro kunnen allen in de verdediging uit de voeten. Het zijn niet de beste opties, maar tegen de meeste clubs wel inzetbaar.

Gabri, de nieuwe middenvelder van AjaxOp het middenveld lijken Hedwiges Maduro, Gabri en Sneijder de basis te gaan vormen. Maduro is de man die het als verdedigende punt naar achteren moet gaan laten zien. Zijn kwaliteiten zijn bekend, maar zijn vorm ook. Het afgelopen seizoen kon Maduro niet overtuigen en nog niet zo dwingend spelen als zijn positie eigenlijk vereist en wat hij waarschijnlijk wel in zich heeft. Hij is nog jong en moet nog die ene stap verder maken. Gabri als rechtshalf is een grote aanwinst. Ajax heeft lang aangemodderd rond deze positie, maar dit is duidelijk een speler die hier wat kan toevoegen. Door zijn verdedigend soms wat onbenullig opstellen is hij minder geschikt om voor de verdediging te spelen, maar met zijn grote loopvermogen en opbouwende inzicht kan hij als rechtshalf zeer nuttig zijn. Hij heeft ook nog eens een goede handelingssnelheid, wat het snelle combinatiespel, dat Ajax graag speelt, ten goede komt. Een speler dus die defensief flink kan bijspringen, de omschakeling kan verzorgen en aanvallend snel kan bijsluiten. Sneijders rol op linkshalf zal niet zoveel afwijken van afgelopen jaar: veel aanvallende impulsen, slimme passes en verrassende afstandsschoten zoals dat tegen PSV gebeurde.

Reservespelers Roger, Lindenbergh en de jeugdige Sarpong en Vertonghen brengen een mix van ervaring en talent waar Ajax mee vooruit moet kunnen. Daarbij kan aanvaller Manucharyan ook op het middenveld spelen als Ajax met de punt naar voren zou spelen en is dit zelfs de favoriete positie van Perez. Zowel met de punt naar achteren als naar voren is er dus een leuk middenveld samen te stellen.

Voorin is de positie van Klaas Jan Huntelaar onbetwist. De spits scoorde bij Ajax 16 goals in 15 wedstrijden en wordt massaal getipt als topscorer voor dit seizoen. Huntelaar toont al jaren dat hij zich kan blijven doorontwikkelen en ik verwacht dat hij dit jaar langzaam een completere spits gaat worden. Een goalgetter als Huntelaar is echter toch grotendeels afhankelijk van het team om hem heen. Rosales zal de eerste keus zijn op rechtsbuiten. De Argentijn heeft nog niet kunnen overtuigen maar heeft wel bij vlagen laten zien wat hij in zich heeft. In vorm kan dit een echte rechtsbuiten zijn zoals Ajax die verlangt, alleen is het afwachten of hij deze vorm weet te vinden c.q. behouden. Vooralsnog lijkt hij langzaam op de goede weg.

Op linksbuiten heeft Ajax een vreemd luxeprobleem. Maar liefst vijf spelers komen voor deze positie in aanmerking, maar eigenlijk is maar één van hen een echte linksbuiten. Deze Mitea lijkt echter laag in de pikorde te staan en is chronisch geblesseerd. Kenneth Perez is na zijn goede periode bij AZ naar Ajax gehaald, maar speelt liever achter de spitsen en is meer een hangende linksbuiten in plaats van een klassieke zijlijnvreter. Markus Rosenberg deed het vorig jaar eigenlijk wel goed in zo’n rol als hangende linksbuiten, maar wordt juist gezien als eerste reserve voor in het centrum. Ryan Babel speelde tegen PSV goed als linksbuiten, al had hij weinig tegenstand van de zwak optredende Lamey. Babel brengt ook voornamelijk gevaar door naar binnen te trekken. Dan is er nog de joker Manucharyan. Door kenners de hemel in geprezen als veelzijdige aanvaller die overal voorin uit de voeten kan, maar door blessures nog nauwelijks inzetbaar geweest. Vooralsnog lijkt het niet verstandig om hem mee te rekenen, voor Ajax zal het alleen maar een meevaller zijn als hij fit blijkt te zijn.

Michael Krohn-Dehli kan op beide vleugels uit de voeten en is dus de zesde man op links. Tom de Mul geeft Ten Cate extra opties op rechtsbuiten, Rosenberg en de in de etalage staande Charisteas kunnen Huntelaar vervangen. Ook Babel kan centraal spelen, wat eigenlijk van oorsprong ook zijn positie is.

Team
Een goed gevulde selectie dus met een flink aantal basiswaardige spelers en behoorlijke, eredivisiewaardige spelers op de bank. Het geheel is veel beter uitgebalanceerd dan vorig jaar en veelzijdiger vanwege de vele spelers die op meerdere plekken inzetbaar zijn. Hiermee kan Ten Cate schuiven naar hartelust.

Goede spelers maken nog geen goed team. Dat is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de technische staf en hangt daarnaast sterk af van hoe de spelers op elkaar reageren, wat voor mentaliteit ze hebben en of het rustig blijft binnen de selectie. Met spelers als Perez, Sneijder, Stam en Huntelaar, die niet op hun mondje zijn gevallen, zal Ten Cate daar aan de ene kant een harde dobber aan krijgen. Aan de andere kant brengen juist zulke spelers de nodige beleving in het team, wat ook nog wel eens ontbrak.

Kenneth Perez, aanvaller van AjaxEen goed team heeft een interne balans. Ajax heeft een mix van ervaring en talent, van fysieke kracht en techniek. Maar wat er in mijn ogen ontbreekt is de mix tussen leiders en volgers. Ajax miste vorig jaar echte leiderstypes en heeft nu bijvoorbeeld Stam, Perez en Gabri gehaald. Over de leiderscapaciteiten van die laatste weet ik niet zoveel, maar hij spreekt nog nauwelijks Nederlands en lijkt me op basis van wat ik heb gezien juist een dienende speler die fysiek echter wel het voortouw kan nemen. Perez is te snel aangebrand voor een leider en laat bij tegenslag snel het koppie hangen. Jaap Stam heeft de aanvoerdersband gekregen en kan zoals gezegd goed een verdediging aansturen, maar echt leiding geven aan een heel team vind ik niet zijn sterke kant. Hij is wel oud en heeft ervaring, maar de rust en overtuigingskracht om dat over te brengen ontbreken een beetje. Als het tegenzit zal hij ongetwijfeld wat jonge spelers de huid vol schelden, maar ik zie dit vooralsnog niet constructief gaan werken.

Een natuurlijke hiërarchie ontbreekt m.i. dus en het zal tijd kosten om zoiets een beetje te laten groeien. Sowieso is Ajax met de kwalitatief en kwantitatief uitgebalanceerde selectie een geduchte titelkandidaat. Een aantal punten zouden de doorslag kunnen geven voor een kampioenschap: het groeien van die hiërarchie, het constanter worden van een aantal spelers (Emanuelson, Maduro, toch nog Sneijder, Rosales), het aarden van spelers als Roger en Perez, het bewaren van de rust in de tent door Ten Cate en het fit blijven van kernspelers als Huntelaar, Gabri en Stam.

Als dit allemaal goed gaat, wordt Ajax kampioen. Persoonlijk zet ik mijn twijfels bij een aantal van deze punten en zie ik ook zwakke puntjes in het opbouwende vermogen van de centrale verdedigers, de bereikbaarheid van Huntelaar (ik denk eerder aan 25 goals dan 33 dit jaar) vanwege o.a. de linksbuitenpositie en in de betrekkelijke onzekerheid centraal op het middenveld, waar vooralsnog geen overtuigende invulling aan gegeven kan worden. Het wordt zeker een bijzonder interessante competitie en over een maand of negen kunnen we zien welke punten de doorslag hebben gegeven.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.