8 Sep
2008

Analyse selectie Ajax seizoen 2008-2009

Het laatste landskampioenschap van Ajax dateert van 2004. Daarna moest het vier seizoenen achter elkaar PSV voor zich dulden. Met een investering van ruim 30 miljoen euro in de selectie maakte Ajax afgelopen zomer duidelijk dat onder de nieuwe trainer Marco van Basten de aanval op de hegemonie van PSV wordt ingezet. Hoe ziet deze dure selectie eruit en wat zijn de plussen en minnen?

Spelerswisselingen

Ajax verloor afgelopen zomer slechts twee belangrijke spelers. Edgar Davids stopte met voetballen en Johnny Heitinga werd verkocht aan Atletico Madrid. Daarnaast ontdeed de club zich van een aantal spelers die op de begroting drukten en niet in de plannen van Van Basten voorkwamen. De Ajax-fans zien Samuel Kuffour, Kenneth Perez, Jurgen Colin, Michael Krohn-Dehli, Nicolae Mitea, Ismael Urzaíz en derde doelman Erik Heijblok niet meer terug, terwijl Ogararu, Luque en Slijngard werden verhuurd.

De selectie werd versterkt met de duurste aankoop in de geschiedenis van Ajax en heel Nederland, Miralem Sulejmani, en de ook niet goedkope Darío Cvitanich. Daarnaast werden spelers gehaald voor wat minder geld per stuk: Ismail Aissati, Oleguer Presas, Evander Sno en de onbekende Eyong Enoh van Ajax Capetown. Kenneth Vermeer werd teruggehaald van zijn verhuur om derde doelman te worden.

Selectie

Van Basten heeft afdankertje Laurent Delorge gestald in het tweede elftal en tribuneklanten Rommedahl, Bakircioglu en Leonardo komen in principe niet in zijn plannen voor. In mijn analyse houd ik die vier spelers daarom grotendeels buiten beschouwing en richt ik me op deze 25 spelers:

Doel: Stekelenburg, Gentenaar, Vermeer
Verdediging: Silva, Oleguer, Vermaelen, Vertonghen, V.d. Wiel
Middenveld: Gabri, Lindgren, Aissati, Emanuelson, Sno, De Jong, Anita, Sarpong, Schilder, Donald, Van der Heijden, Enoh
Aanval: Huntelaar, Suarez, Sulejmani, Cvitanich, Martina

De eerste reactie kan zijn: 12 middenvelders is te veel en 5 aanvallers en 5 verdedigers zijn te weinig. Dat kan echter genuanceerd worden, want een aantal spelers zijn in meer dan één linie inzetbaar.

Spelsysteem

Ook Van Basten gaat bij Ajax door met het 4-3-3-systeem, waarbij hij mogelijk zal variëren tussen een middenveld met de punt naar voren of de punt naar achteren. Een echt klassieke 4-3-3 met buitenspelers aan de zijlijn zit er niet in, omdat Ajax geen klassieke vleugelspelers heeft. Daarom is het spel van de backs belangrijk: zij moeten veelvuldig opkomen en zodoende het veld breed houden.

Doel

Ajax heeft voor het doel in de breedte waarschijnlijk de beste bezetting van heel Nederland. Stekelenburg heeft zich de afgelopen jaren langzaam ontwikkeld tot een stabiele keeper die de eredivisietop aankan en international is. Hij is geen wereldtop zoals V.d. Sar, maar doet zijn werk zoals het hoort en is met zijn inmiddels opgebouwde ervaring steeds belangrijker voor het team.

Tweede keeper Gentenaar is al de 30 gepasseerd en heeft voldoende ervaring opgedaan bij NEC om er te staan als hij nodig is. Derde keeper Vermeer ten slotte heeft bij Jong Oranje al bewezen fantastische wedstrijden te kunnen keepen. Veel eredivisieclubs zouden graag zo’n keeper hebben.

Verdediging

De verdediging is het probleemkindje van Ajax geweest de afgelopen vier jaar. Waar PSV in die jaren gemiddeld 22,5 tegendoelpunten opliep, kreeg Ajax er gemiddeld 38,5 tegen. Vergelijk dat met de periode 1994-1996, toen Ajax voor het laatst een kampioensserie neerzette en gemiddeld slechts 26 goals per seizoen tegen kreeg, en het is duidelijk dat minder tegengoals een hoofddoel moet zijn voor Ajax.

Marco van BastenHet verlies van Heitinga is in verdedigend opzicht te compenseren, omdat hij met enige regelmaat dubieuze foutjes maakte. Aanvallend droeg hij echter veel bij met zijn goede passes en doelpunten: Heitinga scoorde 12 keer in de afgelopen twee jaar. Zijn vervanger Oleguer scoort vrijwel nooit, maar kan een pass geven en is verdedigend beter dan Heitinga: hij is in staat een tegenstander onschadelijk te maken. Hoewel het geen echte topvoetballer is, heeft hij wel enkele jaren ervaring op hoog niveau bij Barcelona en dat kan Ajax goed gebruiken. Zijn beoogde partner in het centrum is Thomas Vermaelen. De Belg is wat kleiner, maar ook kopsterk. Positioneel laat hij nog wel eens te wensen over en hij is tamelijk blessuregevoelig.

Om dat verdedigende centrum te compenseren zal Ajax met twee aanvallende backs spelen. Rechtsback Bruno Silva is een harde, maar weinig gerichte verdediger, die er vooral staat vanwege zijn aanvallende kwaliteiten. De Uruguayaan komt veelvuldig mee op, heeft een goede voorzet in de benen en kan ook nog eens goed vrije trappen nemen. Op linksback zal waarschijnlijk Jan Vertonghen spelen. De Belg blonk uit op de recente Olympische spelen, waar hij meestal op het middenveld speelde. Hij is voetballend heel sterk en blijft verdedigend beter overeind dan de alternatieven op linksback.

Middenveld

Gabri is als rechtshalf onomstreden. De Spanjaard is een harde werker en staat voornamelijk als breker in het veld: aanvallen verstoren en de bal veroveren. Scoren doet hij niet vaak, al duikt hij af en toe in de aanval op met een loopactie. Ook Rasmus Lindgren lijkt verzekerd van een basisplaats. De Zweed was bij FC Groningen de spil op het middenveld, die vooral positioneel controlerend werk combineert met opbouwend inzicht en een goede kijk op het spel vóór hem. Met dit duo heeft Ajax een middenveld dat defensief bovengemiddeld is.

De invulling van de derde positie op het middenveld hangt af van het gekozen systeem. Met de punt naar achteren en dus meer controle komen spelers als Emanuelson en Sno in beeld. Sno is sterk en kan bijdragen aan een wat fysieker spel. Emanuelson is een speler die vanuit een ingezakte positie op het middenveld het liefst vooruit kijkt en opbouwt. Met de punt naar voren zou Aissati de logische eerst keus zijn ‘op 10’ met zijn steekpasses, balaanname en spelinzicht. Een alternatief is Jeffrey Sarpong, die met 11 optredens in drie jaar echter nog niet bepaald is doorgebroken. Cvitanich is vooralsnog door de trainers bestempeld als echte aanvaller en valt dus af op deze positie.

Aanval

Als centrumspits is Huntelaar onomstreden. Zijn doelpuntenproductie is ongeëvenaard met gemiddeld 29 goals per seizoen de afgelopen drie jaar. Als rechtsbuiten is Suarez de eerste keus, vorig jaar al goed voor maar liefst 13 assists en 17 doelpunten, een geweldig aantal voor een buitenspeler. Suarez is misschien nog wel belangrijker voor het aanvalsspel van Ajax dan Huntelaar, vanwege zijn creativiteit, individuele actie en oog voor medespelers.

Micky SulejmaniDe Man van 16 Miljoen, zoals hij al genoemd wordt, Sulejmani, zal op links een basisplaats krijgen in een vergelijkbare rol als Suarez, hij trekt ook graag naar binnen. Sulejmani brak vorig jaar bij Heerenveen door en kende ook een goede productie met 10 assists en 15 goals. Hij heeft vergelijkbare eigenschappen als Suarez en daarmee heeft Ajax twee gevaarlijke wapens op links en rechts, die zelf veel scorend vermogen hebben, maar ook heel goed in staat zijn doelpuntenmachine Huntelaar van aanvoer te voorzien.

Alternatieven

De basis staat al redelijk vast, op één middenveldpositie na. Ajax heeft echter nog een tiental spelers die het zullen moeten opvangen als een van die basiskrachten uitvalt. De verdedigers in de selectie zijn schaars: V.d. Wiel is een echte verdediger, maar een nog onervaren talent. Eventueel kan Sno een linie zakken om bijvoorbeeld rechtsback te spelen.

Ook heeft Emanuelson al veel dienst gedaan als linksback, maar vrijwel iedere keer liet hij zien daar verdedigend niet geschikt voor te zijn. Toch is hij vermoedelijk eerste backup voor Vertonghen. Vurnon Anita speelde op het Amsterdam Tournament centraal in de verdediging, maar is duidelijk te klein gebouwd voor die positie. Ajax zou bij defensieve problemen al snel uitkomen bij noodgrepen, zoals het naar achteren halen van Lindgren of Schilder of eventueel Toby Alderweireld uit Jong Ajax plukken.

Op het middenveld is er zoals gezegd veel keus. Emanuelson is genoemd als optie, maar Van Basten beschikt ook de jonge spelers Schilder, Anita, De Jong, Donald, Van der Heijden en Enoh, die samen misschien enkele tientallen wedstrijden ervaring op het hoogste niveau hebben. Mogelijk hoopt men op een doorbraak van een van hen, maar vooralsnog lijken spelers als Aissati, Emanuelson en Sno de gaten op het middenveld op te gaan vullen.

In de aanval is de dure aankoop Cvitanich veelzijdig genoeg om iedere positie te kunnen invullen, hij zal dus normaal gesproken de eerste reserve zijn daar. Ajax heeft nog rechtsbuiten Javier Martina achter de hand, die zijn competitiedebuut echter nog moet maken. Verder kan in geval van nood Aissati nog als hangende buitenspeler opereren, kan Donald eventueel in de spits spelen en kan Van Basten natuurlijk nog de middelmatige Rommedahl, Bakircioglu en Leonardo van de tribune halen.

Ervaring en leiderschap

Dankzij gelouterde leiderstypes als V. Bommel, Cocu, Ooijer, Vennegoor en Simons en gaandeweg ook Alex en Gomes was PSV de afgelopen jaren beter bestand tegen mindere tijden dan Ajax. Aan ervaring ontbrak het de Eindhovenaren nooit, terwijl juist dat een heikel punt bij Ajax was. Om de jonge spelers bij de hand te nemen werden Jaap Stam en Edgar Davids gehaald, die echter beide niet konden brengen wat ze hadden gehoopt, mede door blessures.

Heeft Ajax dat een beetje op peil weten te brengen in de selectie? Stekelenburg keept al enkele jaren in Ajax-1 en nu ook bij Oranje. Diverse spelers deden ervaring op bij de nationale elftallen onder 21, zoals Emanuelson, Vermaelen, Vertonghen, Aissati en Sno. Achterin staan twee wat oudere spelers, Silva en Oleguer, die zeker al het een en ander hebben gezien, evenals Gabri op het middenveld en Huntelaar voorin. Ajax kan nu dus moeiteloos een basis samenstellen met 5 a 6 aardig ervaren spelers. Een natuurlijke leider zie ik hier niet tussen zitten. Huntelaar is aanvoerder en Stekelenburg reserve-aanvoerder, beiden geen spelers die de kar trekken zoals vroeger Blind en Rijkaard dat konden.

Probleempunten

  • Ajax mist dus echte leiderstypes: zolang het loopt, is dat niet zo’n probleem, maar dergelijke types zijn hard nodig wanneer het eens tegenzit om een wedstrijd te keren en een langdurige dip te voorkomen.
  • De selectie is goed gevuld, maar niet sterk genoeg in de breedte. In de verdediging zijn de alternatieven niet goed genoeg en voorin is het verschil extreem groot zodra er meer dan één speler zou wegvallen. Van Basten gokt teveel op het doorbreken van jonge spelers die er als vervanger zullen moeten staan.
  • De verdediging is niet genoeg versterkt: met Oleguer voor Heitinga is er wat meer defensieve kracht gekomen, maar dat compenseert niet wat in elk geval Silva en Vermaelen tekort komen.
  • Ajax speelt van oudsher graag de tegenstander kapot met snel combinatievoetbal, maar de aanvallers verblijven het liefst op de helft van de tegenstander terwijl er bij de overige spelers niet genoeg diepgang is om goed voor aansluiting te zorgen.
  • Het duo Gabri en Lindgren zal de wat mindere defensie moeten compenseren, maar dat gaat deels ten koste van die aansluiting naar voren. De punt naar achteren brengt extra zekerheid maar meer afstand naar de aanval. Met de punt naar voren kan Aissati die aansluiting verzorgen, maar ligt het zwaartepunt van het elftal voorin en wordt Ajax achterin kwetsbaar doordat vier spelers het liefst voorin blijven.
  • Twee zeer creatieve buitenspelers is een luxe, maar aangezien beiden graag naar binnen trekken, zou het ook te druk kunnen gaan worden in het centrum. Drie aanvallers dicht op elkaar is vrij makkelijk verdedigen, waardoor Ajax afhankelijk zou kunnen worden van een sporadische ingeving.

Conclusie

Ajax heeft dit seizoen een selectie met enkele rasvoetballers: spelers als Aissati, Suarez en Sulejmani zijn een genot voor de liefhebber en ik verwacht ook van Cvitanich en Vertonghen mooie dingen te gaan zien. Huntelaar is altijd goed voor 20-30 goals en ik verwacht dat ook de jonge buitenspelers behoorlijk wat gaan scoren. Aan de doelpuntenproductie zal het niet liggen, aan de schoonheid van de goals evenmin.

Om kampioen te worden is er meer nodig dan doelpunten maken: een samenhangend team dat de wil heeft om ieder persoonlijk duel te winnen en alle punten te pakken. Op dat gebied heb ik mijn twijfels, vooral door het ontbreken van leiderschap in het team. Daarbij zal de matige verdediging ook niet helpen: onrust achterin betekent onrust in het hele elftal.

Dat klinkt wat ernstiger dan het is: Ajax gaat heus geen zevende worden. Het is de enige échte concurrent voor PSV dit seizoen en gaat het PSV gegarandeerd moeilijk maken. Ik voorspel dat Ajax die strijd niet zal gaan winnen en weer genoegen moet nemen met een tweede plaats. Een coach die nog geen enkele ervaring als clubtrainer heeft, met een elftal dat defensief niet volwaardig is en geen leiders herbergt, zie ik het afleggen tegen een PSV dat wél leiders heeft, een zeer ervaren clubtrainer, een degelijke defensie, maar veel minder goals zal maken.

Rubriek: Voetbal

4 Reacties op “Analyse selectie Ajax seizoen 2008-2009”

Reageer zelf
martijn (sprr grote fan van AJAX!!)

AJAX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ajax wordt kampioen
ze gaan winnen!!!
HUNTELAAR!!!!!!
sekenlenburg!!!!
donovan slijngard!!!!!ik ken jou jjij kwam altijd bij dat veldje voetballen
waar daan en rinke Beckers wonen

LAterzzzz aleenmaal!!!en winnen tegen heracles!!!!(makkelijk)

martijn (sprr grote fan van AJAX!!)

kom alstjeblieft nog een keer daar voetballen donavon!!!!

ajax ajax ajax ajax ajax ajax wordt kampioen
wee gaan winnen
huntelaar
tegen heracles amelo
veel
plezier