16 Jun
2006

Nederland – Ivoorkust: 2-1

Twee wedstrijden van Nederland zitten erop en we staan al in de volgende ronde. Omdat Argentinië nonchalant Servië en Montenegro van de mat veegde met 6-0 en nu dus net als Nederland 6 punten heeft, kunnen de twee landen niet meer ingehaald worden. Nederland had vanavond behoorlijk wat moeite met Ivoorkust, dat ook al goed tegenstand bood aan Argentinië afgelopen zondag. Het spel golfde regelmatig op en neer, wat een aantrekkelijke wedstrijd opleverde met niet altijd even zorgvuldig voetbal en het nodige geluk.

Opstelling en tactiek

---------------V.d Sar-----------------
Heitinga-Ooijer-Mathijsen-V.Bronckhorst
--------------Sneijder-----------------
--V. Bommel---------------------Cocu---
--V. Persie---V. Nistelrooy---Robben---

Nederland begon met de dezelfde opstelling als in de vorige wedstrijd. De toen niet al te sterk spelende Heitinga mocht het dus nog een keer proberen op de rechtsbackpositie en Sneijder begon weer in de punt naar achteren op het middenveld. Van Nistelrooy en Van Persie, die vorige keer nauwelijks aan de bak kwamen, kregen gewoon weer het vertrouwen van Van Basten en toonden aan dat hij dat goed ziet.

Wedstrijdverloop en beoordeling Lurven
Na een minuut of tien was het spel aardig in evenwicht, al leek Nederland toen het initiatief iets meer in handen te hebben. Vanaf toen kantelde het ook wat meer de kant van Oranje op wat leidde tot een sterke fase waarin de twee doelpunten vielen. Toch was er een dode spelsituatie nodig om de wedstrijd open te breken.

Drogba en Bakary KoneRobin Van Persie schoot een vrije trap over de muur omdat de Ivoriaanse keeper de formidabele ingeving had om linksback Boka (die tijdens de volksliederen nauwelijks boven de rij kindjes vóór de voetballers uitstak) helemaal aan het uiteinde van de muur op te stellen. De keeper stond wel in die helft van de goal, maar zag de bal pas toen deze boven het hoofd van Boka uitkrulde en miste hem dus volledig. De tweede goal was wel het gevolg van mooi combinatiespel. Op links speelde Van Bronckhorst in op Robben, die wat tegenstanders negeerde, in het centrum even overspeelde met Van Bommel, draaide en een scherpe steekpass gaf op de uitgeweken van Nistelrooy, die prachtig buitenspel ontweek en vervolgens zeer professioneel met rechts de bal langs de keeper schoot in de verre hoek.

Al voor rust begon Ivoorkust gevaarlijk aan te dringen. Bakary Koné, de andere Oempa Loempa in het elftal van Ivoorkust, stoomde door het centrum op en liet Heitinga zijn hielen zien. Van Bronckhorst twijfelde tussen de andere Koné volgen en instappen en in plaats van in te grijpen stond hij een beetje het zicht van Van der Sar te blokkeren. Na deze 2-1 moest eerst Van Bommel de bal wegpoeieren na een gevaarlijke uitbraak en kort daarna V. Bronckhorst in een één-tegen-twee-situatie. Gelukkig was de looplijn van ‘Gio’ precies goed van de ene naar de andere spits toe, zodat hij precies de pass van Drogba onderschepte.

Het beeld van de tweede helft was een imposant offensief van Ivoorkust, waar Nederland nog wel wat gevaarlijke momenten tegenover wist te zetten. Omdat de druk op de verdediging toch te groot werd, zag de bondscoach zich genoodzaakt om van 4-3-3 over te schakelen naar 4-4-2 door Landzaat als extra middenvelder te brengen nadat Van der Vaart Sneijder al had vervangen:

----------------Cocu-------------------
--V. Bommel-------------------Landzaat-
--------------V.d. Vaart---------------

Dit bracht echter niet de nodige verlichting. Het hele team moest meeverdedigen tegen de hartstochtelijk strijdende Afrikanen. De mentaliteit die zij toonden was voorbeeldig en zou door menig Europese voetballer wel eens overgenomen mogen worden. Nederland bewees echter zich als een team te kunnen neerzetten, waarnaar ik eerder deze week hoopvol uitkeek. In het laatste kwartier speelde Van Persie in de spits, op het middenveld en als linksback en roeide daar de nodige ballen weg.

Van Persie neemt de bal op de borst aan en redt zo op de doellijnHoewel een groot deel van de wedstrijd geen mooi technisch voetbal gespeeld werd, was het een heerlijke fysieke strijd om te zien. We kunnen concluderen dat Nederland genoeg individuele klasse voorin heeft om tegen iedere tegenstander te verrassen en te scoren, maar dat de verdediging nog altijd niet is wat het moet zijn. Een groot lichtpunt was hierbij de invalbeurt van Boulahrouz. Hij mocht Heitinga aflossen op de rechtsbackpositie na rust en verrichte zeer goed werk. Voor het WK was de door mij geprefereerde defensie al: Boulahrouz – Ooijer – Mathijsen – Van Bronckhorst, na vandaag kan ik dat alleen maar beamen. De robuuste verdediger had een belangrijk aandeel in het behouden van de voorsprong tegen het sterke Ivoorkust.

Vooruitzicht
De laatste wedstrijd, tegen Argentinië, zal dus alleen van belang zijn om de eindstand van de poule en dus de tegenstander in de volgende ronde te bepalen. De kans is groot dat dat Mexico of Portugal wordt, die samen aan kop staan in groep D. Ik verwacht dat Mexico in de onderlinge confrontatie toch het onderspit zal delven en dus als tweede in die groep eindigt. Ook lijkt het me de meest aantrekkelijke tegenstander voor Nederland, dus zal er winst tegen Argentinië nodig zijn om Mexico te kunnen treffen.

Gezien de (overdreven hoog uitgevallen) 6-0 van vanmiddag lijkt dat een onmogelijke opgave, maar Nederland is niet bij voorbaat kansloos. Wanneer Argentinië in hun favoriete 3-5-2-systeem aantreedt worden ze al gedwongen om een ander spel te spelen dan ze gewend zijn, omdat Nederland wel 3 aanvallers opstelt i.t.t. de vorige tegenstanders. Ook is het goed mogelijk dat ze het systeem aanpassen naar 4-4-2 om hierop in te spelen. Hoe dan ook, ze zullen niet helemaal naar hun eigen zin kunnen spelen en dat kan in ons voordeel zijn.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.