17 Aug
2006

Seizoensstart 2006-2007: analyse AZ

Shirt van AZAZ heeft zich de afgelopen jaren aangesloten bij de Klassieke Top Drie, waardoor de eredivisie nu kan bogen op een top 4. De mooie prestaties onder Co Adriaanse heeft de club uit Alkmaar afgelopen jaar onder trainer Louis van Gaal kunnen doortrekken, met een verdienstelijke tweede plaats als gevolg. Na de vijfde en derde plaats de twee jaren daarvoor, is dat een mooie stap voorwaarts, die vooral tot uitdrukking komt als je kijkt naar het behaalde aantal punten de afgelopen drie jaar: 57, 64 en 74. Het is duidelijk dat AZ de ambitie heeft om minimaal dit niveau vast te houden en liefst deze stijgende lijn door te zetten.

Met dezelfde trainer, een splinternieuw stadion waar maar liefst 17.000 mensen in kunnen en een aantal gerichte aankopen zal AZ achter deze doelstelling aan gaan. Van Gaals kwaliteiten zijn bekend: zeker in het verleden bij Ajax heeft hij aangetoond het maximale uit een jonge spelersgroep te kunnen halen. Het stadion zal ongetwijfeld elke thuiswedstrijd goed gevuld zijn, want AZ leeft in Noord-Holland. Zo’n ambiance kan een team een extra boost geven, zo liet FC Groningen zien in de nieuwe Euroborg. Praktisch de ideale randvoorwaarden dus.

Transfers
Net als bij Ajax vonden er bij AZ talrijke transfers plaats. AZ verloor veel routine met Buskermolen en Van Galen (gestopt), Perez, Timmer en Landzaat. Daarnaast werden de aanvallers Ali Elkhattabi (overbodig), Stein Huysegems en Tarik Sektioui van de hand gedaan. Dit seizoen zijn om uiteenlopende redenen ook een aantal spelers verhuurd: Zwarthoed (Excelsior), Zoontjes (Stormvogels Telstar), Agustien (Roda JC), Medunjanin (Sparta) en Wisse (Haarlem).

Joey Didulica, waarschijnlijk eerste keeper van AZAZ heeft gericht ingekocht en zo de selectie versterkt met een talentvolle groep spelers: de keepers Didulica en Sinouh, de beste verdediger van Groningen, Gijs Luirink, de middenvelders Gudjohnsson, Mendes da Silva, Cziommer en Martens en de aanvallers Dembélé en Jenner. Een aantal van deze spelers hadden verschillende andere eredivisieclubs graag gecontracteerd.

De selectie
Goede aankopen maken nog geen goed team. Zo’n groot aantal nieuwelingen moet ingepast worden in de huidige kern, in dit geval bestaand uit een mogelijke basis van Jaliens, Mathijsen, Opdam, De Cler, De Zeeuw, Schaars en Arveladze. Drie spelers met de nodige ervaring en vier jonge, getalenteerde spelers dus. Van de aankopen kun je Didulica, Sinouh, Gudjohnsson en Cziommer ook als redelijk ervaren beschouwen. Toch wordt er terecht veel opgemerkt dat AZ vooral een talentvolle groep heeft en minder steunt op wijze, oude spelers. Hierop zal ik nog terugkomen.

Met die groep lijkt Van Gaal definitief voor het 4-4-2-systeem met een ruit op het middenveld te hebben gekozen. Hoewel hij de voorkeur geeft aan 4-3-3 vanwege de betere veldbezetting in zijn ogen, beschikt hij niet over een linksbuiten (wel 3 á 4 rechtsbuitens met Jenner, Meerdink, Ikedia en Ramzi) en heeft hij dus de hele voorbereiding geoefend met 4-4-2. Het ligt voor de hand dat AZ hiermee verder gaat. Met een intact gebleven team had AZ best kunnen rommelen met 4-4-2 en vervolgens doorgaan met het bekende 4-3-3 met de automatismen van vorig seizoen. Nu er een half elftal vervangen is en ook de bankbezetting sterk is gewijzigd, is het aannemelijk dat het systeem van de voorbereiding niet overboord gegooid zal worden voor het niet geoefende 4-3-3.

Ik zal dus bij mijn analyse verder uitgaan van 4-4-2 met ruit. Mocht AZ nog een linksbuiten weten te strikken, dan heeft het zeker de spelers om over te schakelen maar zal er een extra gewenningsperiode nodig zijn om weer enigszins op niveau te komen. Ik vind de keuze voor dit systeem gezien de selectie een logische. Van Gaal beschikt over een zeer brede selectie waarin overwegend middenvelders met uiteenlopende kwaliteiten zitten, waarvan hij er nu vier tegelijk kan inzetten. Een aannemelijke basisopstelling zou zijn:

--------------Didulica-----------
Jaliens-Luirink-Mathijsen-De Cler
--------------Gudjohnsson--------
---Mendes--------------Schaars---
--------------Cziommer-----------
---------Dembélé----Arveladze----

Gezien de vele opties van Van Gaal kan het natuurlijk hiervan afwijken. Dit is in elk geval al een hele mooie bezetting. In de goal lijkt Didulica een basisplaats te gaan krijgen. De ex-Ajacied is geen topkeeper, maar maakt een constantere indruk dan Sinouh, die regelmatig fantastisch keeperswerk laat zien, maar dat te vaak afwisselt met onzeker optreden.

Achterin kan AZ dezelfde spelers als vorig jaar opstellen, maar de kans is groot dat miljoenenaankoop Luirink Barry Opdam uit de basis zal spelen. Luirink is verdedigend net een tikje beter dan Opdam, maar moet zich opbouwend nog bewijzen. Opdam voetbalt met iets meer lef naar voren, Luirink kan dat misschien nog gaan oppikken. Met international Joris Mathijsen samen kan hij een gedegen centraal duo vormen. Mathijsen lijkt zijn basisplaats in Oranje niet meer uit handen te geven en is bij AZ eigenlijk ook onomstreden. Tim de Cler heeft bewezen een van de beste linksbacks in Nederland te zijn, zo niet dé beste. Ook in Oranje weet hij dit te tonen. Het is een speler die allereerst verdedigend zijn zaakjes vrijwel altijd op orde heeft, maar daarnaast regelmatig opstoomt langs de zijlijn en een goede voorzet of een verrassend schot in huis heeft. Jaliens heeft dit als rechtsback iets minder, al heeft hij zich op die positie vorig seizoen goed ontwikkeld.

AZ heeft eigenlijk maar twee echte verdedigers als backup: Steinsson en Opdam, beiden zeer basiswaardig. Opdam zit nog altijd dicht tegen Oranje aan en is vanwege zijn opbouwende kracht een goede vrije verdediger. Steinsson kan even makkelijk rechts- als linksback spelen, is een degelijke verdediger en kan ook nog wel redelijk mee aanvallen. Deze dunne bezetting achterin is schijn. Net zo gemakkelijk kan AZ een centrum met Jaliens en De Zeeuw als vrije verdediger neerzetten. Daarnaast kan middenvelder Mendes zowel centraal als op rechtsback prima uit de voeten, waardoor er acht sterke spelers beschikbaar zijn achterin.

Het middenveld is een droom voor menig eredivisieclub en heeft al heel wat jaloerse blikken opgewekt. Gudjohnsson en De Zeeuw ontlopen elkaar erg weinig als verdedigende middenvelder. Gudjohnsson heeft toch meer ervaring en heeft twee jaar stevig aan moeten pakken in de First Division, waardoor ik hem zelf de beste keus vind op die plek. Daarnaast heeft hij een prachtig afstandsschot waarmee hij de dreiging vanuit de tweede lijn vergroot. De veelzijdige De Zeeuw zou in dit geval toch wel aan zijn speelminuten komen, is de verwachting.

Linkshalf Stijn Schaars heeft net zijn debuut gemaakt onder Marco van Basten. De pas 22-jarige linkspoot is een groot talent en wordt vanwege zijn spelinzicht, loopvermogen en goede trap al vergeleken met een jonge Phillip Cocu. Behoudens een zware blessure speelt deze jongen over twee jaar niet meer in Alkmaar. Vorig jaar had hij in no-time Mister AZ Michael Buskermolen naar de bank verwezen en hij lijkt al verder te zijn in zijn ontwikkeling dan Theo Janssen, die hem bij Vitesse op de bank hield. Schaars zou echter nog wel een terugslag kunnen krijgen, die je vaker ziet bij spelers van die leeftijd. Daarvoor is dit seizoen cruciaal: als hij het dit jaar weet door te zetten, komt het helemaal goed met hem.

Middenvelder David Mendes da SilvaRechtshalf Mendes is zo’n speler die naadloos in een team past. NAC haalde hem voor het absurde bedragje van €50.000 van Sparta en kon hem dus doorverkopen aan AZ. Bij NAC werd Mendes ook volop door het elftal geschoven en de verwachting is dat dat bij AZ niet anders zal zijn. De atletische middenvelder kan als een wat behoudende optie op rechtshalf ingezet worden, maar zonder problemen in de verdediging worden ingezet, of eventueel in de punt naar achteren op het middenveld. Met Mendes altijd prijs.

Op de ‘nummer 10’-positie achter de spitsen heeft AZ naar mijn idee het grootste luxeprobleem. Rechtspoot Cziommer en linkspoot Maarten Martens strijden hier om een basisplaats. Cziommer was een zeer nuttige kracht bij Twente maar verpieterde bij Schalke ’04. Huub Stevens haalde hem naar Roda, waar de Duitser een fantastische tweede seizoenshelft neerzette en o.a. dankzij zijn vrije trappen Roda aan veel punten hielp en acht goals maakte. De middenvelder kan ook wat controlerender spelen en op rechtshalf uit de voeten, maar bezit de techniek en het inzicht om van achter de spitsen te opereren en zo spelers vrij te zetten of zelf aan te sluiten. Deze kwaliteiten heeft de lichtvoetige Martens echter ook. Uit zijn heerlijke linkerbeen kan hij prachtige passjes gooien en lekker schieten, maar ook met zijn loopacties zit het goed. Met bal trippelt hij net zo makkelijk over het veld als zonder. Beide spelers beschikken over een goede vrije trap en cornertrap. Dat wordt nog moeilijk voor Van Gaal. Hoewel ik dus best mogelijkheden zie met beide spelers, Cziommer op rechts en Martens op 10, verwacht ik dat Van Gaal in elk geval start met Cziommer in de basis op 10.

Ook de reservemiddenvelders mogen er zijn. De genoemde Martens en De Zeeuw natuurlijk, maar ook Rogier Molhoek, Danny Mathijssen en Adil Ramzi hebben zich in elk geval al ooit op eredivisieniveau bewezen. Daarnaast worden in dit systeem rechtsbuitens Martijn Meerdink en Julian Jenner (en mogelijk Pius Ikedia) als rechtshalf ingezet en behoort de jonge Kees Luijckx ook nog tot de selectie.

Aanvaller Arveladze liet in de eerste seizoenshelft zien nog altijd scherp voor de goal te zijn, maar was daarna wat minder productief. De speler is wel in behoorlijke mate afhankelijk van een goede balaanvoer, die met een wat wegzakkende Perez vorig jaar ook wat af leek te nemen. De Georgiër tekende zelfs nog een jaar bij en zal zeker dit jaar nog heel wat goals meepikken. Naast hem zal vermoedelijk het grote Belgische talent Dembélé opgesteld worden. Deze jongen ontwikkelde zich stormachtig bij Willem II en verdiende in één jaar zijn transfer naar AZ. Hij is fysiek sterk, balvast, draait makkelijk weg bij zijn man, kan goed koppen en heeft ook nog eens oog voor de rest van het team. Zelf scoort hij niet zo veel, maar daar is hij hard op aan het trainen. Een potentieel zeer complete spits, die AZ over niet al te lange tijd weer vele miljoenen zal opleveren.

De immens populaire Danny Koevermans is een bewezen vervanger in de aanval. De spits staat er altijd en is als invaller regelmatig goed voor een doelpunt. Voor een speler van zijn grootte is hij opvallend wendbaar en technisch onderlegd, daarnaast is het een hele goede kopper. AZ heeft met ‘Koef’ een van de beste pinchhitters van Nederland en kan deze speler probleemloos inpassen bij blessures. De jonge Jeremain Lens is als kleine, snelle aanvaller op weg om zich te manifesteren en eventueel kan Pius Ikedia nog als extra aanvaller gebracht worden bij een achterstand.

Vooruitzicht
AZ heeft duidelijk een selectie met veel talent en kwaliteiten. Veel spelers zouden moeiteloos kunnen meedoen bij alle andere eredivisieclubs en de bankzitters zitten zó dicht tegen het niveau van de basis aan, dat AZ waarschijnlijk de sterkste selectie in de breedte heeft. In dit opzicht is het team alleen maar te zien als directe titelkandidaat.

Aanvaller Moussa DembéléEr zijn echter meer facetten waar we naar moeten kijken. Zoals gezegd is AZ overgestapt op een nieuw systeem, waaraan de gebleven spelers al zullen moeten wennen. Ook de nieuwelingen natuurlijk, maar zij moeten zeker ook ingepast worden in het team. Met spelers als Gudjohnsson en Mendes verwacht ik weinig problemen op dat gebied, de anderen kunnen nog wel eens tegen wat aanpassingsproblemen aanlopen, zeker gezien de leeftijd van deze aankopen. Een team middenin een kampioensrace zou nog wel eens een paar keer kunnen struikelen met zoveel spelers ‘in de leer’.

Dat brengt me dan ook weer terug bij het aspect routine/ervaring. De vertrokken spelers zullen om die reden toch wel gemist worden. Ik vind met name het vertrek van Landzaat en Timmer een groot verlies voor AZ. Timmer straalde een geweldige rust uit van achter de verdediging, met de wat mindere Didulica zullen de verdedigers toch een beetje vertrouwen in de rug missen. Landzaat was niet de man van de grote mond, maar had inmiddels aardig wat ervaring opgedaan, ook in het nationale elftal. Spelers als Mendes en Cziommer kunnen dat op die positie niet compenseren. Voorin heeft men met Arveladze zeker nog de nodige routine, daar verwacht ik dan ook niet al te veel problemen.

AZ heeft vele spelers met scorend vermogen en de broodnodige creativiteit en zal waarschijnlijk weer leuk aanvallend voetbal kunnen laten zien. Door het ontbreken van Landzaat op het middenveld kan de druk op de verdediging wel eens wat toe gaan nemen en zonder Timmer daarachter verwacht ik dat er wat meer ballen in gaan vliegen. 32 goals tegen is een topprestatie die AZ dit jaar denk ik niet zal kunnen evenaren. Het aantal gemaakte doelpunten (78) van afgelopen jaar mag echter wel wel als globale richtlijn genomen worden.

Met het genoemde gebrek aan routine kun je je ook afvragen: herbergt het team echte leiders? Leiderschap hoeft niet per se gekoppeld te zijn aan hoge leeftijd en ervaring. Ervaren leidertypes mist AZ wel degelijk, net als Ajax eigenlijk. Spelers als Luirink, Mendes en Schaars zijn echter wel types die dit in zich hebben, zoals bijvoorbeeld een Maduro bij Ajax. Ook dat moet dit jaar bij AZ nog groeien, maar met 3 á 4 spelers met die potentie maakt AZ een goede kans. Ook de invloed van Simon Cziommer mag daarin niet uitgevlakt worden, dit is bij uitstek een speler die een team op sleeptouw kan nemen, wat hij bij Roda en Twente heeft aangetoond.

De conclusie is dus dat AZ op een paar cruciale punten onzekerheid heeft: leiderschap, ervaring en ingespeeldheid. Het zou een wat moeizame start kunnen betekenen, maar op de lange termijn dit seizoen zie ik AZ wel degelijk weer aanhaken in de titelrace. Sterker nog, misschien werkt een moeizame start wel inspirerend: waar AZ de afgelopen twee jaar sterk startte, maar niet kon omgaan met de druk van het verdedigen van de hoge positie, kan het dit jaar wellicht vanuit de luwte aanhaken en zo aan het einde van het seizoen pieken in plaats van aan het begin. Ik denk echter niet dat AZ er uiteindelijk in slaagt om dit seizoen kampioen te worden. Het maakt de competitie er in elk geval weer boeiender op.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.