9 Sep
2008

Analyse selectie Feyenoord seizoen 2008-2009

Gisteren en eergisteren las je al analyses van de selecties van Ajax en PSV. Bij de klassieke Grote Drie hoort ook Feyenoord, dat in 1999 het laatste kampioenschap kon vieren. De jaren daarna eindigde Feyenoord voornamelijk in de top-drie, maar de afgelopen twee jaar zaten er slechts een zevende en een zesde plaats in. Het gaat dus niet goed met Feyenoord. Kan het tij dit jaar gekeerd worden met in elk geval weer een plek in de top-drie?

Spelerswisselingen

I.t.t. Ajax en PSV verloor Feyenoord geen bepalende spelers. Ja, basisklant Nuri Sahin keerde na zijn verhuur terug naar Borussia Dortmund, maar dat was vooraf bekend. Verder liet Feyenoord wat overbodige krachten gaan: Michael Jansen, Jordy Buijs en Karim Saidi keren niet terug. Chun-Soo Lee, Ekramy en Hofs zijn verhuurd.

Feyenoord haalde wel twee spelers voor de basis terug: Jon Dahl Tomasson en Karim El Ahmadi zijn de directe versterkingen. Rob van Dijk is de nieuwe tweede keeper en de jongelingen Kermit Erasmus en Manteiga zijn gehaald met het oog op de toekomst. Ten slotte keerde Tiendalli terug van zijn verhuur aan Sparta.

Selectie

Weinig beweging in de selectie dus, maar Feyenoord heeft dan ook geen geld om gekke dingen te doen. Het beoogde goudmijntje De Guzman werd niet verkocht, wat natuurlijk sportief gezien een voordeel is. Zodoende is Feyenoord de competitie in gegaan met deze 25 spelers:

Doel: Timmer, Van Dijk, Darley
Verdediging: Lucius, Vlaar, Hofland, De Cler, Bahia, Greene, Buijs, Tiendalli
Middenveld: El Ahmadi, Landzaat, Van Bronckhorst, De Guzman, Bruins, Wijnaldum, Fer, Manteiga
Aanval: Makaay, Tomasson, Mols, Slory, Biseswar, Vincken

Trainer Van Marwijk vertrok om bondscoach van Oranje te worden, zijn opvolger Gert-Jan Verbeek kreeg in de voorbereiding te maken met vele blessures in zijn selectie, waardoor de oefenperiode verre van optimaal verliep. In de openingswedstrijd liep bovendien De Guzman een schorsing op, waardoor hij er vier wedstrijden niet bij zal zijn.

Spelsysteem

Verbeek zal normaal gesproken 4-4-2 willen spelen met Tomasson en Makaay als aanvalsduo. Wanneer iedereen fit is, heeft Feyenoord zo’n vijf echte, basiswaardige middenvelders, waarvan er vier op lijn zouden kunnen spelen, met allemaal hun verdedigende én aanvallende taken. Gert-Jan VerbeekOok is het mogelijk om met een ruit te spelen met Landzaat als controleur voor de verdediging en De Guzman achter de spitsen.

In de openingswestrijd beschikte Verbeek met Mols over slechts één centrumspits, dus koos hij voor de 4-5-1 waarmee V. Marwijk vorig jaar ook regelmatig opereerde, waarbij in dit geval Bruins en Wijnaldum aanvallend op de flanken van het middenveld speelden. Dat systeem is dus ook een optie wanneer er twee spitsen niet beschikbaar zijn.

Doel

Timmer start wederom als eerste keeper. Hij heeft zijn beste tijd echter gehad en met Van Dijk heeft Feyenoord een tweede keeper die er qua niveau niet ver vanaf staat. Voor eredivisiebegrippen voldoen beide doelmannen, maar echt er bovenuit steken doen ze niet. De Braziliaan Darley is nog jong en mag zich in de schaduw van deze twee senioren ontwikkelen. Mocht de blessuregolf ook bij de goalies toeslaan, dan heeft Feyenoord in elk geval een getalenteerde optie achter de hand.

Verdediging

Feyenoords beoogde centrum van de defensie, Vlaar en Hofland, kampt regelmatig met blessures. Wanneer zij fit zijn, kunnen ze samen een vrij degelijk hart vormen waarmee Feyenoord aardig voor de dag kan komen. Beide spelers zijn kopsterk en de snelheid die Hofland mist, heeft Vlaar wel, terwijl Hofland positioneel weer sterker is.

Op links is De Cler de vaste keuze, die defensief meestal goed overeind blijft en altijd aanvallend zijn steentje bijdraagt. Op rechtsback heeft Feyenoord een probleem: Theo Lucius blijft nog altijd meer middenvelder en is ook regelmatig geblesseerd. Toch is hij de beste optie op die plek, goede alternatieven ontbreken bij Feyenoord.

Middenveld

Dit is de best bezette linie van Feyenoord. De leiderschap die Van Bronckhorst koppelt aan zijn spelinzicht zijn zeer belangrijk voor het team. De aanvoerder heeft gezelschap van de eveneens geroutineerde Landzaat, die controle brengt maar ook diepgang heeft en een aardige trap.

Deze ervaren kern kan worden aangevuld met een keus uit drie jonge spelers. El Ahmadi presteerde goed op het dynamische middenveld van FC Twente en mag nu bij Feyenoord laten zien of hij die lijn kan doorzetten. Hij kan behoorlijk verdedigen, is technisch zeer vaardig en is een speler die aan de basis van de aanvalsopbouw kan staan.

De Guzman is normaal gesproken een vaste basisspeler. Zijn passing en overzicht zijn van groot belang bij het zoeken van de spitsen en de openingen, bovendien neemt hij vaak de vrije trappen en corners. Dan is er nog Luigi Bruins, die als talent bij Excelsior gehaald werd, maar vorig seizoen al direct 27 wedstrijden in het eerste mocht bijschrijven. Naar verwachting zal Bruins op het middenveld toch voorrang moeten geven aan de andere vier wanneer zij fit zijn.

Aanval

Makaay is een spits die altijd gevaarlijk blijft en de nodige verdedigende aandacht van de tegenstander vereist. Hoewel hij geblesseerd begint aan het seizoen, verwacht ik dat hij gewoon veel zal kunnen spelen. Zijn blessure is opgelopen op de Olympische Spelen, waar bijzondere leefomstandigheden golden en bovendien speelt hij normaal geen toernooi in de zomer. Mogelijk heeft hij nog wel een paar weken Jon Dahl Tomassonnodig om weer in zijn ritme te komen.

Dit seizoen kan hij gekoppeld worden aan Tomasson, die altijd goed uit de verf is gekomen bij Feyenoord, destijds bijvoorbeeld als partner van V. Hooijdonk. Hoewel hij bij Villareal niet zoveel scoorde de afgelopen twee jaar, zal de Deen in de Nederlandse competitie normaal gesproken weinig moeite hebben om het net te vinden. Tomasson keert net terug van een blessure.

Alternatieven

Achterin is de spoeling dun. Alleen Bahia is een vrij degelijke verdediger, die moeiteloos aansluit in de defensie en er meestal wel staat als hij nodig is. Serginho Greene valt keer op keer door de mand en toont aan dit niveau simpelweg niet aan te kunnen. Danny Buijs is eigenlijk een matige middenvelder, die regelmatig als rechtsback ingezet wordt, maar daar ook defensief tekort schiet. Tiendalli kon bij Sparta niet eens echt overtuigen en kan op dit niveau moeilijk mee.

Verbeek maakte al gebruik van Landzaat als centrale verdediger en vorig seizoen werd Fer nog wel eens een linie teruggehaald om rechtsback te spelen. Allemaal ingrepen die aantonen hoe hoog de nood is in verdedigend opzicht.

Op het middenveld is de selectie wel goed gevuld, met vijf volwaardige spelers voor vier basisplaatsen. Daarnaast klopt de dynamische Wijnaldum nadrukkelijk aan de deur: hij liet in de voorbereiding goede dingen zien en zal ongetwijfeld veel speelminuten gaan maken. Ook Leroy Fer heeft zijn plek in de selectie wel verdiend als controlende middenvelder. De pas 18-jarige Manteiga wordt gezien als zeer groot talent en gehaald voor de toekomst. Hij is een complete middenvelder met veel loopvermogen, maar gezien de bezetting op het middenveld zal hij rustig de tijd krijgen om te wennen, net als de watervlugge Kermit Erasmus, die in principe aansluit bij Jong Feyenoord.

Feyenoord moet het voorin met slechts één reservespits doen, Michael Mols. Eigenlijk gehaald als supersub, maar hij moet regelmatig in de basis aantreden, ook al houdt hij het geen 90 minuten meer vol. Mols is nog altijd sterk en balvast, maar scoort niet zoveel meer. Tim Vincken is chronisch geblesseerd, waardoor het moeilijk is rekening te houden met zijn inbreng. Ook Slory kent een ongelukkige periode bij Feyenoord met blessures, maar kan indien fit met zijn snelheid nuttig zijn voor in de counter.

Dan is er nog Biseswar, die in de zomer te horen kreeg dat hij weg mocht, maar in de voorbereiding toch weer een beetje liet zien waarom hij altijd als talent is bestempeld. Vooralsnog houdt Feyenoord hem dus bij de selectie, maar van hem hoeven geen wonderen verwacht te worden.

Ervaring en leiderschap

Van de clubs in het linkerrijtje van afgelopen seizoen is Feyenoord duidelijk de club met de meeste ervaren basisspelers in de selectie. Met Van Bronckhorst heeft het een echte leider, maar ook Makaay en Hofland zijn spelers die in hun linie sturend optreden. Deze spelers hebben heel veel internationale ervaring.

Ook Landzaat, Lucius, Timmer, De Cler en Tomasson hebben die ervaring, de een wat meer dan de ander. Zo kan Feyenoord een elftal opstellen met 8 basisspelers die allemaal het klappen van de zweep kennen, aangevuld met drie jongere spelers. Ook bij blessures is de kans groot dat er altijd wel drie of vier van deze ervaren groep het hart van het elftal kunnen vormen.

Probleempunten

  • Het belangrijkste probleem is hierboven al een aantal keer langsgekomen: de blessures. Niet alleen heeft Feyenoord er veel van, de kans op blessures is ook gewoon vrij groot met een aantal dertigers en enkele spelers die al veel blessureleed hebben gekend.
  • Het tweede probleem is daar direct aan gerelateerd: de kwaliteit van de bankzitters. Met iedereen fit heeft Feyenoord gewoon een heel mooi elftal staan, dat mee kan strijden om het kampioenschap. Een blessure kan echter nauwelijks opgevangen worden, omdat de tweede garnituur, vooral in de verdediging en aanval, duidelijk veel minder is dan de hoofdmacht. Twaalf basiswaardige veldspelers is te weinig.
  • De vele blessures en daardoor wisselende samenstelling van het elftal maakt het vervolgens moeilijk om een echt team te creëren en automatismes in te slijpen. Daardoor zal Feyenoord een langere opstarttijd nodig hebben voordat het een beetje gaat draaien.
  • Als Feyenoord via een wonder de komende 33 wedstrijden alle spelers fit houdt, zou nog de verdediging ze kunnen opbreken. De rechtsbackpositie is matig bezet; het centrum met Vlaar en Hofland vult elkaar aardig aan, maar doet onder voor bijvoorbeeld dat van PSV of FC Twente en waarschijnlijk ook Ajax. Het helpt niet dat er geen echt overtuigende keeper achter staat.

Conclusie

Geen grote lijst met probleempunten, wel een paar zwaarwegende. Feyenoord kampt met opstartproblemen en loopt met de minderwaardige bank en blessuregevoelige basis een groot risico op personele averij gedurende het seizoen. Dat is spijtig voor ze, want de basisspelers acht ik in staat hoge ogen te gooien. Als zij de kans zouden krijgen om ingespeeld te raken, zou een top-drienotering binnen handbereik liggen.

De realiteit is echter anders en ondanks de bewezen kwaliteiten van Verbeek zie ik hem onder deze omstandigheden niet die derde plek behalen. Afhankelijk van de blessures schaal ik Feyenoord in tussen de vierde en zevende plek. Gezien de kracht van de directe concurrenten houd ik het op een zesde plek.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.