18 Aug
2006

Competitiewedstrijd: Sparta – Vitesse 1-2

De eerste wedstrijd van het seizoen was een bijzonder vermakelijke. Een ouderwetse wedstrijd met twee gezichten, die uiteindelijk door Vitesse met 2-1 werd gewonnen. De eerste punten zijn verdeeld en het Vitesse van Aad de Mos gaat ermee naar huis, maar niet met de volledige eer.

Het aantal gele kaarten geeft aardig aan dat het een vrij harde wedstrijd was, maar zonder gemeen te worden. Scheidsrechter Kuipers wist het met zijn kaarten in de hand te houden en hoefde geen rood te trekken. Vitesse trad aan in de 4-4-2-opstelling waarmee het in de voorbereiding heeft gespeeld, al somde De Mos het meer als 4-2-3-1 op, met een wat teruggezakt spelende Junker. Sparta speelde zoals gewoonlijk 4-3-3 met de punt naar achteren.

Opstelling Sparta

--------------Ponk----------------
De Roover--Olfers--Schenkel--Polak
--------------Obodai--------------
------Rose-----------Medunjanin---
--Bouaouzan--Anastasiou--V. Dijk--

Opstelling Vitesse

------------Wapenaar------------
-Verhaegh-Knol-Sansoni-Blondelle
-----V.d.Schaaf-----Janssen-----
Hersi------------------------Due
----------Junker----------------
-----------------Lazovic--------

Wedstrijdverloop
In de eerste helft zette Vitesse Sparta volledig vast. Al in de tweede minuut kon Danko Lazovic doorgaan op rechts en de bal vanuit een lastige hoek in de korte hoek binnenschieten. Wapenaar koos hierbij niet helemaal juist positie, Lazovic bleef kijken en strafte dat netjes af. Sparta had in de eerste fase van de wedstrijd al moeite om over de middenlijn te komen en werd ver teruggedrongen.

Na een half uur kwam Lazovic vanaf links het strafschopgebied binnendringen. Danny Schenkel kwam te laat om de bal af te pakken en zette zijn been er nog voor. Lazovic leek het been niet te raken, maar ging wel naar de grond aangezien de bal al voorbij Schenkel was. Mogelijk bestrafte Kuiper hier de intentie van Schenkel, die de bal niet meer kon spelen. De penalty werd door Ruud Knol rustig laag in de rechterhoek geschoten, Ponk koos de verkeerde hoek.

Sparta bleef proberen met combinatiespel een van de aanvallende spelers vrij te zetten, maar wist niet door de linies te dringen bij Vitesse. Wel had Siebe Blondelle het op links lastig met de snelle Rachid Bouaouzan, wat echter niet tot grote kansen leidde.

In de rust greep trainer Wiljan Vloet in bij Sparta. Wouter Gudde verving centraal achterin de onzekere Olfers, die al vroeg geel had gekregen en zo een risicofactor was geworden. Niet alleen bracht dit meer rust in de achterste linie, ook hadden de Sparta-spelers de instructie gekregen om meer fanatisme te tonen en dat lukte. Ruim een half uur maakte Sparta indruk door Vitesse flink onder druk te zetten. Heel deze fase hing er een aansluitingstreffer in de lucht. Uiteindelijk was het Schenkel, die veelvuldig doorschoof naar het middenveld en zo de druk op het Vitesse-middenveld vergrootte, die raak schoot. Anastasiou ontving de bal met de rug naar de goal, keek goed en legde af op de inlopende Schenkel. Diens schot werd van richting veranderd door een Vitesse-speler, waardoor de bal voorbij de kansloze Wapenaar rolde.

Sparte bleef druk zetten, maar in de laatste tien minuten wist Vitesse iets meer onder deze druk uit te komen. Door het krachtverslindende spel van Sparta, dat veel 1-tegen-1 speelde achterin, kreeg Vitesse wat meer ruimte voor de counter en moest Sparta een beetje inbinden. Zo had de slotfase aan beide kanten nog dreigende situaties, maar goals vielen er niet meer.

Beoordeling Lurven
Het was frappant om te zien hoe de wedstrijd na rust volledig kantelde. Sparta leek zich in de eerste helft gewillig naar de slachtbank te laten leiden, maar bleef na de 2-0 overeind en richtte zich fier op na rust. Vitesse wist zich geen raad met de vechtlust van de opeens vlot combinerende Rotterdammers. Spelers als Lazovic, Hersi en Janssen, die voor rust nadrukkelijk aanwezig waren, zakten ver weg en wisten het elftal niet meer overeind te houden. De verdediging bleef echter redelijk op de been: Sparta was heel dreigend, maar creëerde niet eens zo veel grote kansen. De goal van Sparta was gezien het overwicht zeker verdiend en op basis van de hele wedstrijd was een 2-2 ook nog wel logisch geweest.

Vitesse kende in de eerste helft een uitblinker in de alom aanwezige Janssen, die erg goed speelde. Lazovic had voorin een aantal slimme loopacties en liet bij beide goals zien een sluwe, doelgerichte spits te zijn. Nieuweling Sansoni deed het heel behoorlijk achterin naast Ruud Knol, Paul Verhaegh had weinig moeite met de fletse Dominique van Dijk. De tactiek met Junker die vanuit de spits zich regelmatig laat terugzakken, terwijl Lazovic diep blijft om gelanceerd te worden, pakte goed uit. Met spelers als Janssen en Knol achterin, die een goede lange pass in de benen hebben, kan Vitesse razendsnelle uitbraken regisseren aan de hand van Lazovic en de rappe Hersi en Due.

Sparta liet in de tweede helft zien waar het van gemaakt is. In plaats van als de eerste de beste degratiekandidaat te berusten in de overmacht van de tegenstander, begon het brutaal aanvallend voetbal te spelen, zonder de hele tijd de lange bal te hanteren. Sparta kon heel aardig combineren, maar vaak ontbrak de juiste eindpass, wat met name bij Bouaouzan een probleem is. De rechtsbuiten heeft prima acties in huis en kan op snelheid zijn tegenstander gek maken, maar de voorzet is meestal dramatisch.

René Ponk heeft Sparta met een aantal reddingen echt op de been gehouden. Sepp de Roover zette een goed debuut op het hoogste niveau neer. Hij wist Anders Due in de hand te houden en sloot met name in de tweede helft veelvuldig bij de aanval aan. Danny Schenkel wankelde in de eerste helft, maar herstelde zich met een prima tweede helft waarin hij dominant speelde en vooral opbouwend en aanvallend zeer belangrijk was, met als toppunt zijn doelpunt. Sjaak Polak had het moeilijk op linksback, maar hield zich met zijn vechtlust staande. Haris Medunjanin kon nog niet aan de hoge verwachting voldoen en werd na ruim een uur vervangen door Oost. Anastasiou had het ook zwaar, maar voerde in de tweede helft oorlog voorin en was uiteindelijk effectief met de assist op Schenkel.

Vitesse liet dus 45 minuten zien wat we zouden mogen verwachten komend seizoen. Als het team kan leren om ook onder druk zoals Sparta gaf overeind te blijven en de rust te bewaren, kan Vitesse flink meedoen in het linkerrijtje. Sparta wordt vooraf door veel mensen als kandidaat voor de nacompetitie gezien, maar toonde ook 45 minuten zijn kunnen. De ploeg kan alleraardigst voetballen, heeft lef en techniek, waarvan dat laatste alleen nog niet functioneel ingezet kan worden. Toch denk ik dat Sparta het in zich heeft om teams als Excelsior, ADO en wellicht Heracles en NAC toch wel voor te blijven, al heb ik die laatste twee nog niet goed kunnen beoordelen. Zo’n eerste wedstrijd leert dus vooral dat beide ploegen nog even tijd nodig hebben.

Rubriek: Voetbal

2 Reacties op “Competitiewedstrijd: Sparta – Vitesse 1-2”

Reageer zelf

Prima objectief verslag. Kunnen verslaggevers van AD en Telegraaf een voorbeeld aan nemen.

Inderdaad aardig verslag, maar 2-2 logisch? Als het met de rust zo 0-4 of 0-5 was geweest had niemand daar raar van opgekeken en hoeveel echte kansen heeft Sparta nu gehad?

Nee, een dik verdiende overwinning.