10 Sep
2008

Analyse selectie FC Twente seizoen 2008-2009

FC Twente ging na een aardige thuiswedstrijd uit tegen Arsenal kansloos onderuit en werd ruim overklast door de Londenaren in de voorronde van de Champions League. De competitiestart bij Roda JC leek met een gelijkspel matig, maar Twente had een sterk veldoverwicht, gaf weinig weg en verloor zo na drie jaar eindelijk eens niet in Kerkrade. Bij de Tukkers zijn de verwachtingen toch hoog nu er een Engelse coach van naam is aangetrokken en de personele verliezen in de selectie hoopgevend zijn opgevangen. Men wil de vierde plaats van de afgelopen twee seizoenen graag weer evenaren en liefst de blik omhoog richten.

Spelerswisselingen

FC Twente raakte basisspelers El Ahmadi, Engelaar en Wilkshire kwijt. Daarnaast werd bankzitter Zomer verhuurd aan NEC en vertrokken er drie spelers die bijna niet in het eerste hebben gespeeld: Schreuder, Arnar Vidarsson en Kleizen. Ook vertrok natuurlijk de succesvolle coach Fred Rutten naar Schalke 04.

Zijn opvolger Steve McClaren had dus versterkingen op het middenveld nodig. Daarom trok Twente Theo Janssen, Cheik Tioté en Kenneth Perez aan, huurde Rajkovic van Chelsea als versterking achterin en nam op de valreep Ronnie Stam over van NAC om het late vertrek van Wilkshire te compenseren.

Selectie

Doel: Boschker, Paauwe, Mihaylov
Verdediging: Wielaert, Douglas, Braafheid, Heubach, Wellenberg, Rajkovic
Middenveld: Tioté, Stam, Brama, Janssen, Perez, Hersi, Bjarni Vidarsson, Rendla, Maaroufi
Aanval: N’Kufo, Denneboom, Elia, Huysegems, Gerritsen, Arnautovic

Spelsysteem

McClaren borduurt voort op het 4-3-3-systeem dat Rutten de afgelopen tijd gebruikte bij FC Twente. Dat betekent een middenveld met in principe de punt naar voren, maar op alledrie de posities spelers met veel voetballend vermogen en liefst ook defensieve capaciteiten. Door het vertrek van enkele basisspelers zal dit systeem wat anders ingevuld gaan worden, omdat nieuwe spelers natuurlijk altijd andere kwaliteiten hebben.

Doel

De altijd betrouwbare Boschker is ook dit seizoen weer eerste keeper. Hij miste geen wedstrijd de afgelopen twee seizoenen en zal na zijn blessure bij de seizoensstart ongetwijfeld een poging wagen om het lage aantal tegengoals van vorig jaar nog verder aan te scherpen. Cees Paauwe begint ook al weer aan zijn tiende seizoen bij Twente en is in de regel een redelijke vervanger. De van Liverpool gehuurde Mihaylov is een talent, hij mocht bij afwezigheid van Boschker al laten zien wat hij kan en deed dat niet onverdienstelijk.

Verdediging

De verdediging wordt geleid door Rob Wielaert, die centraal achterin de rugdekking verzorgt, stuurt en opbouwt. Een echte inschuivende speler die niet bang is om de bal te hebben en zijn medespelers goed neerzet. Naast hem speelde de jonge Douglas vorig seizoen een aantal goede wedstrijden, dit seizoen heeft hij al wat foutjes laten zien. Talentvol is hij absoluut en op die leeftijd is een wat mindere periode normaal. Ik vermoed dat Twente dit seizoen toch nog veel plezier aan hem gaat beleven.

Edson Braafheid kan eigenlijk overal achterin spelen. Hij kan naast Wielaert centraal staan, maar als Douglas speelt, staat hij normaliter als linksback opgesteld. Geen topper, maar toch een betrouwbare speler om erbij te hebben. Op rechts was Wilkshire een vaste waarde en vooral belangrijk vanwege zijn aanvallende spel met diverse assists. Verdedigend was er nogal eens wat op zijn spel aan te merken. Met Wellenberg heeft Twente daar een optie die verdediging juist wat zekerder is, maar aanvallend minder sterk.

Middenveld

Het middenveld was vorig seizoen de belangrijkste linie bij Twente. De dynamiek die Engelaar en El Ahmadi in het spel brachten, dreef menig tegenstander tot wanhoop. De derde plek op het middenveld werd afwisselend ingevuld door Wilkshire, Brama, Hersi en soms Huysegems. De laatste drie kunnen dat nog steeds invullen natuurlijk, maar Twente heeft per saldo meer keus gekregen in deze linie.

Kenneth PerezHet binnenhalen van Perez was een buitenkansje voor Twente, deze speler is normaal gesproken verzekerd van een basisplaats. Perez heeft scorend vermogen, is sterk met diepe loopacties en in de korte combinatie en heeft een prachtige traptechniek die altijd weer assists oplevert. Hij heeft het creatieve spelinzicht voor de positie achter de spitsen, maar het nadeel is wel dat hij defensief veel minder bijdraagt dan de andere middenvelders.

Om dat te compenseren zou McClaren ervoor kunnen kiezen om twee middenvelders achter hem op te stellen die wat minder aanvallend vermogen hebben, maar meer controlerend vermogen, zoals Tioté, Stam en Brama. Dat zou Perez de ruimte geven om vrijuit te voetballen. Ook is er nog Theo Janssen, die nog niet echt in vorm is, maar normaal gesproken op het hele middenveld uit de voeten kan. Ook hij heeft een prima pass waarmee hij medespelers vrij kan zetten en het daarvoor benodigde inzicht.

Aanval

Centraal voorin is N’Kufo het aanspeelpunt én de doelpuntenmachine. De sterke spits is moeilijk van de bal te krijgen, heeft goed oog voor het spel om hem heen en is ook nog eens kopsterk en doelgericht. De meeste eredivisieclubs dromen van een speler met deze kwaliteiten. De aanvoer van de vleugels moet in principe komen van Denneboom en Elia.

Ook Denneboom heeft een sterk lichaam, dat hij vaak goed gebruikt in de persoonlijke duels. Bovendien is hij vrij snel aan de bal, waardoor hij regelmatig zijn tegenstander voorbij komt en een voorzet kan afleveren, maar hij is ook niet vies van een actie binnendoor. Dat laatste geldt ook voor Elia, die veel tengerder is en meer een frivole voetballer die het van een individuele actie moet hebben. Elia heeft altijd gegolden als talent, maar op dit moment vind ik hem een beetje stilstaan in zijn ontwikkeling.

Alternatieven

Achterin zou Braafheid ook rechtsback kunnen spelen, waarbij dan Heubach of Rajkovic als linksback in beeld zouden komen. Boven Rajkovic’ hoofd hangt echter een schorsing van maar liefst een jaar, opgelopen op de Olympische Spelen. Het is nog niet duidelijk of het beroep wat zal opleveren en Twente dus over de Serviër kan beschikken. Heubach heeft zijn beste tijd gehad. Wanneer alle opties uitgeput zijn, kan hij nog wel opdraven tegen de kleinere tegenstanders, maar hij mist (handelings)snelheid om nog echt mee te draaien. Ten slotte kan middenvelder Stam ook als aanvallende rechts- of zelfs linksback spelen, maar net als Wilkshire mist hij de echte defensieve kwaliteiten om daar structureel te presteren.

Op het middenveld zijn er dus met Perez in de punt naar voren nog drie spelers die in aanmerking komen voor de andere twee posities. Dan is er nog Youssouf Hersi, een aanvallende middenvelder die ook als vleugelaanvaller kan worden ingezet. Hersi weet vaak op de juiste plek op te duiken om een voorzet binnen te tikken en voetbalt graag in de schaduw van een sterke spits. Ook hij is defensief minder: hij werkt doorgaans hard, maar is niet de man van de scherpe onderschepping. Ook Stein Huysegems, eigenlijk een aanvaller, kan ‘op 10’ uit de voeten.

Veel opties dus om dat belangrijke middenveld weer op oorlogssterkte te brengen. In de loop van het seizoen zal de revaliderende Bjarni Vidarsson nog aansluiten. Met de aanvallend ingestelde linkspoot heeft FC Twente dan weer een extra optie. Bovendien zit ook het grote talent Rendla nog in de lappenmand, die als aanvallende middenvelder of aanvaller uit de voeten kan. Maaroufi is nog wel door Twente gehuurd, maar niemand houdt er echt rekening mee dat we van hem nog iets te zien gaan krijgen.

Voorin zijn Stein Huysegems, Perez en Hersi natuurlijk ook opties om op de vleugels te spelen. Ook Patrick Gerritsen is beschikbaar, die lang werd geplaagd door blessures, maar voor die tijd heel goed bezig was en hard werkt om weer op niveau te komen. Backup voor N’Kufo zal Arnautovic zijn, die op dit moment echter geblesseerd is. De Oostenrijker scoorde nog niet voor Twente, maar in de zomer probeerde Feyenoord hem al weg te plukken, wat niet doorging. Ook hij is nog jong en van hem zullen we in de toekomst zeker meer horen.

Ervaring en leiderschap

Om bovenin de eredivisie mee te draaien, is het belangrijk om naast jonge talenten een aantal spelers in de basis te hebben die veel eredivisie- of zelfs internationale ervaring hebben. Twente heeft dat goed voor elkaar: ze hebben een zeer ervaren as in het elftal. Keeper Boschker speelde al 480 competitiewedstrijden voor Twente, Wielaert bijna 250 eredivisiewedstrijden, Perez speelde 300 competitiewedstrijden en heeft ook internationale ervaring met Ajax, AZ, PSV en Denemarken en N’Kufo is natuurlijk de ervaren aanvalsleider.

Hoewel Perez dan niet bekend staat als man die de kar trekt als het tegenzit, zijn Boschker en Wielaert spelers met een natuurlijk overwicht in het veld die anderen ter verantwoording roepen. Verder hebben spelers als Janssen, Hersi, Denneboom en Braafheid inmiddels ook aardig wat wedstrijden op hun conto, waardoor Twente een vrij gelouterd geheel is.

Probleempunten

Steve McClaren

  • Een opvallend mogelijk knelpunt is de coach: Steve McClaren staat bekend als een wisselvallige coach, die goede prestaties kan combineren met vreemde keuzes en slechte wissels. Rutten was juist de degelijke, rustige coach, die geen gekke dingen deed. McClaren heeft de zware taak om met deze selectie minimaal hetzelfde en eventueel een beter resultaat te bereiken. De vraag is of hij daartoe in staat is.
  • In de spits heeft Twente toch een klein probleem als N’Kufo wegvalt. Arnautovic mag dan talentvol zijn, hij kan zeker nog niet de bijdrage aan het aanvalsspel leveren die N’Kufo brengt. Ook Denneboom en Huysegems kunnen eventueel de spitspositie bezetten, maar ook dat zijn geen echte oplossingen. Dit is echter een probleem waarmee veel clubs kampen.
  • Mocht Rajkovic geschorst worden, dan houdt Twente vijf echte verdedigers over, waarvan Heubach eigenlijk niet het niveau haalt. Er zullen dan middenvelders of jeugdspelers in de verdediging moeten worden gezet bij blessures e.d., wat verre van optimaal is. De spoeling is dus te dun achterin.
  • Twente heeft een mogelijk luxeprobleem. Perez, Janssen en Hersi spelen allemaal het liefst achter de spits en Rendla is er eigenlijk ook voor die plek. Er gaan dus mensen op de bank belanden en die eerste twee zullen daar moeite mee hebben, terwijl Hersi inmiddels misschien ook wel eindelijk eens basisklant zou willen zijn. McClaren moet zien dat hij de rust in de tent houdt.
  • Het afgelopen seizoen scoorde Twente slechts 52 goals, tegenover 67 het seizoen daarvoor. Met dezelfde voorhoede lijkt er nog steeds scorend vermogen te ontbreken in de ploeg. Wellicht dat Perez dat deels kan opvangen: de Deen scoort als middenvelder regelmatig en bereidt altijd aardig wat doelpunten van anderen voor. Toch heeft Twente behoefte aan meer effectiviteit bij de vleugelspelers.

Conclusie

Twente heeft een selectie met zo’n 18 spelers die de club aan een hoge notering kunnen helpen en de overige spelers in de selectie zitten redelijk in de buurt van dat niveau, of zijn talenten die dat wellicht dit seizoen kunnen halen. Zo’n brede selectie is een noodzaak om een constant seizoen te kunnen draaien. Aan een tweede vereiste, voldoende ervaring en leiderschap, voldoet Twente zeker ook.

Deze selectie heeft opnieuw in het middenveld de mooiste linie, waar veel voetbal in zit en veel mogelijkheden tot variatie zijn. Met een dominantie op het middenveld, een zeer fatsoenlijke verdediging voorzien van een goede keeper en een aanval die wellicht wat te weinig scoort, maar wel een hechte verdediging kan doorbreken, heeft Twente een team dat eigenlijk voor geen enkele tegenstander in Nederland bang hoeft te zijn.

Als er achterin niet teveel mensen gaan wegvallen, zie ik Twente dan ook hoog bovenin meedraaien. McClaren mag dan af en toe wel een mafhannes zijn, hij heeft ook grote teams geleid en genoeg ervaring om met een goede selectie een hoge eindpositie in de eredivisie te bereiken. Kwalitatief zijn alleen de selecties van PSV en Ajax sterker, die zie ik dan ook beide boven FC Twente eindigen. Heerenveen kan zich meten met de Tukkers en zal zich ook in de strijd achter de topploegen mengen, maar omdat Twente aan het begin van de competitie als team al verder is, voorspel ik dat zij de derde plaats gaan pakken.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.