27 Aug
2006

Filmrecensie Scary Movie 4 (USA, 2006)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort: grappen en nog meer grappen, dat is de kern van deze film. Soms leuk, soms niet leuk en qua type humor niet voor iedereen weggelegd. Leuk voor filmfanaten om de verwijzingen te spotten.

filmposter Scary Movie 4In 1996 maakte Wes Craven Scream. De film was naast een aardige horrorfilm tegelijk een parodie op het horrorgenre. Al snel bleek deze formule succesvol genoeg voor twee vervolgen. De Wayans Brothers zagen hun kans schoon en kwamen in 2000 met de parodie Scary Movie. Ondanks de niet al te beste commentaren van de experts was ook deze formule succesvol genoeg om door te zetten. Zodoende zijn we inmiddels aanbeland bij Scary Movie 4 (SM4).

Het idee is simpel, net als in de vorige drie delen: je neemt een aantal films die vrij simpel te parodiëren zijn, noteert alle grappen per film die je kunt bedenken en rijgt het resultaat aan elkaar met een flinterdun verhaallijntje dat op geen enkele manier zinnig is. Dat is dan ook niet het doel van de Scary Movies, hier gaat het puur om vermaakkanonnen. Alles in de film dient om een of meerdere grappen aan op te hangen en het is evident dat geen enkele acteur zichzelf hier serieus in neemt. SM4 kan zelfs pronken met een aantal gastoptredens, zoals bijvoorbeeld Doctor Phil en Shaquille O’Neal, die zichzelf vrijwillig voor gek zetten. Acteurs als Charlie Sheen, Carmen Elektra, James Earl Jones en Michael Madsen stonden blijkbaar te trappelen om hun gezicht te laten zien en tussen de mottenballen werd Leslie Nielsen ook nog gevonden om zijn vertrouwde rol te spelen, al wordt hij deze film dan aangesproken met “Mr. President”.

Grappen
SM4 heeft echter ook nergens de pretentie om iets meer te zijn dan anderhalf uur aaneengesloten grappen. De film staat bol van de seksuele verwijzingen en af en toe duiken er ook nog wat poep- en plasgrappen op. Daaromheen ligt echter sterk de nadruk op het parodiërende karakter. Er is wel degelijk moeite gedaan om een aantal bekende films van de afgelopen jaren op de hak te nemen, zoals The Grudge, War of the worlds, The Village, Saw, Million Dollar Baby, Brokeback Mountain en ga zo maar door. Een aantal van deze parodieën hebben een originele insteek en leveren absoluut een lach op als je de oorspronkelijke films kent. De manier waarop naar George Bush wordt uitgehaald is tamelijk lomp en zal dus door aardig wat mensen gewaardeerd worden.

Een moment uit Scary Movie 4 Met zoveel grappen in een film is de kans groot dat er wel eens wat mislukt. In SM4 mislukt er nogal vaak een grap. Sommige slapstickhumor was 70 jaar geleden al uitgekauwd, Viagra-grappen zijn relatief nieuw maar al niet snel origineel meer. Bepaalde scènes slepen zich voort waarbij je het gevoel krijgt dat het grappig bedoeld is, maar de climax maar op zich laat wachten. Ook wordt een leuke grap hier en daar veel te ver doorgevoerd, waardoor het effect bijna teniet wordt gedaan. Als één grap anderhalve minuut duurt en er feitelijk steeds maar hetzelfde gebeurt dat in de eerste plaats al niet echt grappig was, doe je als filmmaker toch echt iets verkeerd.

De vaak subtiele achtergrondgrappen (of soms voorbijflitsend op de voorgrond) zijn vaker geslaagd. Het is een bekend trucje dat in bijvoorbeeld de Naked-Gunreeks of in Austin Powers veelvuldig ingezet wordt: op de voorgrond vindt een lege, nietszeggende monoloog of dialoog plaats, terwijl op de achtergrond zogenaamd onopvallend allerlei grappen worden uitgebeeld.

Conclusie
Als je niet al te serieus aan deze film begint, valt er best wat te lachen. Voor een film die echter als enige basis de grappen heeft, is SM4 echter gewoon niet grappig genoeg. Teveel grappen vuren mis en de afsluitende scène waarin een televisiemoment van een bekende acteur wordt nagedaan, is zelfs minder grappig dan het origineel. Wat deze balans betreft past de film goed in de reeks omdat dit ook van de eerste drie delen een mankement is. Als je die delen hebt gezien, is het geen enkel probleem om in te schatten wat je van dit deel zult vinden. Wanneer je deze serie films niet kent, kun je jezelf het beste vooraf afvragen: houd ik van redelijke parodieën en soms overdreven melige humor? Zo ja, kijk rustig naar Scary Movie 4, zo nee, zoek dan snel iets anders.

Oordeel: 6/10

IMDB: Scary Movie 4
Soort film: Parodie/Comedy
Cast: Anna Faris, Craig Bierko, Regina Hall, Bill Pullman
Regie: David Zucker
Looptijd: 91 minuten

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

2 Reacties op “Filmrecensie Scary Movie 4 (USA, 2006)”

Reageer zelf
Alex Descamps

Inderdaad, de 4e scary movie is een regelrechte flop, op sommige scenes na. De eerste kan bijvoorbeeld nog een glimlach op het gezicht toveren, maar meer dan dat écht niet.
De tweede vind ik wel slechter, en de derde is de beste!

ik hoop dat er een 5de komt met mischien een gedeelte van resident evil!!!!! ik vond deze film inderdaad wat minder dat deel 3. deel 2 en 4 vond ik dus niet zo heel erg goed 1 ging wel met dat hooft dat nog steeds zat te praten.