12 Sep
2008

Voorspelling eindstand eredivisie 2008-2009

De eredivisie is weer van start gegaan. Voorafgaand daaraan deden weer vele mensen voorspellingen over welke club op welke plek gaat eindigen, maar op Lurven.nl pakken we het iets anders aan. Aangezien er na de start van de eredivisie nog transfers mogelijk zijn en die de verhoudingen op hun kop kunnen zetten, kom ik nu pas met mijn voorspelling van de eindstand. Voorspellen van zoiets komt meestal neer op gokken en ik vind het interessanter om dat te doen als ik alle clubs een keer aan het werk heb gezien, vandaar ook de motivatie bij iedere keuze hieronder.

De voorspelling van de eindstand

1. PSV
2. Ajax
3. FC Twente
4. SC Heerenveen
5. FC Groningen
6. Feyenoord
7. AZ
8. FC Utrecht
9. NAC
10. NEC
11. Roda JC
12. Vitesse
13. Willem II
14. Sparta
15. Heracles Almelo
16. De Graafschap
17. ADO Den Haag
18. Volendam

== De degradatiezone ==

18. FC Volendam

De neiging is groot om automatisch een promovendus te kiezen voor de laatste plek. Dat zijn vaak de kleinere clubs en niemand verwacht ervan dat ze in de eredivisie blijven hangen. Volendam heeft echter een rijke eredivisiehistorie en de afgelopen jaren wisten Sparta, Heracles en De Graafschap zich gewoon te handhaven en zocht Groningen direct na promotie de weg naar boven op. FC Volendam heeft inzet en een elftal waarin vooral de aanvallers samen aardig spel kunnen neerzetten. Ook heeft de club echter verreweg de minste eredivisie-ervaring in de gelederen en zie ik bij alle andere clubs een aantal betere spelers rondlopen. Ik verwacht daarom geen verrassing en denk dat Volendam moedig strijdend, maar onmachtig ten onder gaat.

17. ADO Den Haag

ADO heeft dus een aantal betere spelers met meer eredivisie-ervaring, zoals Knopper, Cornelisse en Rankovic, waardoor ik denk dat ze boven Volendam zullen eindigen. Dat zal echter voornamelijk op strijd zijn, want ik zie heel weinig voetballend vermogen in de ploeg. Tegenhouden kan ADO heel aardig, counteren ook, maar echt een aanval opbouwen zit er nauwelijks in. De Haagse club heeft vooral spelers die het eredivisieniveau net niet halen. Daarom in mijn ogen geen verrassing voor ADO, maar netjes aansluiten boven Volendam.

16. De Graafschap

Voor mij is dit een team dat er net tussenin hangt: teveel kwaliteit voor rechtstreekse degradatie, maar te weinig in vergelijking met de clubs die ik er direct boven inschaal. De Graafschap heeft net iets meer spelers die in onderin de eredivisie overeind kunnen blijven, zoals Den Ouden, Hese, Postma, Jungschläger en zeker aankoop De Ridder. Mogelijk kan de Argentijnse spits Bargas wat broodnodig scorend vermogen toevoegen in het elftal, maar vooral defensief is de ploeg zeer matig. De Graafschap heeft een paar creatieve aanvallende spelers met De Ridder, Chaiat en Oost, maar vooral de laatste twee hebben nog alles te bewijzen op eredivisieniveau. Met genoeg ervaring binnen de gelederen om degradatie te ontlopen zie ik De Graafschap via de nacompetitie nog wel in de eredivisie blijven.

== De veilige zone ==

15. Heracles Almelo

Heracles won de eerste wedstrijd met 3-1 van Feyenoord. Een goede prestatie, maar deze moet ook in perspectief gezien worden. Heracles kreeg namelijk al in de tweede minuut een tegengoal en begon het gehavende Feyenoord pas echt klem te zetten na de rode kaart van De Guzman. Heerkes heeft zeker een ploeg die kan voetballen en niet puur op de counter gericht is. Hij kan een basis neerzetten met spelers die allemaal de eredivisie gewend zijn en heeft in V.d.Bergh, Klavan, Pieckenhagen en Maertens een stel spelers in de as die het team aardig kunnen dragen. De nacompetitie kan Heracles dus wel ontlopen, maar doordat naast het voetballend vermogen niet echt strijd in het team zit, gaat de club het moeilijk krijgen om eens een hogere eindpositie te behalen, gezien de versterkte concurrentie.

14. Sparta Rotterdam

Sparta is een van die concurrenten die er qua selectie stiekem op vooruit is gegaan. Boukhari zal wel gemist worden, maar het verlies van Emnes is goed opgevangen met Poepon. Vooral achterin is Sparta versterkt, met Knol, Touzani, Vermes, Van Gessel en de mogelijke verrassing Slijngard. Sparta had met 76 tegengoals de zwakste defensie van vorig seizoen, dit jaar verwacht ik op dat vlak veel verbetering. Zodra Booy doorheeft dat hij niet Rose maar Poepon als aanspeelpunt voorin moet gebruiken, kan optimaal geprofiteerd worden van de behendige spelers op de flanken. John ontwikkelt zich goed en ook Joey Godee zit eraan te komen. Sparta had het betere veldspel in de grote nederlaag tegen ADO. Ik acht de selectie goed genoeg voor een elfde of twaalfde plek, maar omdat er nog zoveel moet gebeuren denk ik dat het even duurt voordat Booy Sparta met goed voetbal op de rails heeft, vandaar de 14e plek.

13. Willem II

Ook Willem II is sterker geworden t.o.v. de vorige jaren. Tegen Ajax gaf het team al een voorproefje. De Tilburgers hebben een hechte defensie staan, met de belangrijke middenvelders Kargbo en Mathijssen daarvoor. Aanspeelpunt Demouge is inmiddels een eredivisiewaardige centrumspits die voorin een balletje kan vasthouden, Boutahar is opgebloeid als in zijn vroege jaren en met Messoudi, Muhamadu, Zijler en Mourad heeft Willem II nog diverse aanvallende opties. Dankzij de stugheid zal dit team de concurrenten Heracles en Sparta naar mijn verwachting voorbij gaan streven richting de middenmoot.

== De middenmoot ==

12. Vitesse

In 2005 werd Vitesse nog 7e, met Amoah en Janssen op hun top en Michael Jansen nog sterk achterin. Daarna werd het een grijze middenmoter met een 11e, 12e en nogmaals 12e plek. Met de beste wil kan ik Vitesse niet hoger zien eindigen dan weer 12e, omdat de concurrenten allemaal betere perspectieven tonen. Vitesse lijkt ingekocht te hebben om niet te verzwakken, i.p.v. om te versterken. Janssen, Swerts en V.d. Schaaf zijn nadrukkelijke verliezen die door V.d. Struijk, Drost, Schreuder, Jenner, Hofs en Molhoek goedgemaakt moeten worden. Alleen die laatste twee zijn aantoonbare versterkingen, de rest zal nog moeten blijken. Voorin is Tarvajärvi de nieuwe stormram, lood om oud ijzer met Gommans. Vitesse zal steunen op de degelijkheid van Velthuizen, Verhaegh en Sansoni, op het middenveld zijn Molhoek en Claudemir de aanjagers en Hofs en Kolk moeten voor de doelpunten gaan zorgen, omdat Junker op dat vlak laat afweten. Verdedigend redelijk goed, aanvallend moeizaam zal Vitesse geen verbetering kunnen tonen t.o.v. vorig seizoen.

11. Roda JC

Roda werd 9e, maar is in de zomerstop verzwakt. Een belangrijke controlerende middenvelder (Tioté) en aanvallende middenvelder (Lamah, 11 goals) vertrokken. Daarvoor terug kwamen Linssen, altijd belangrijk geweest voor VVV Venlo, maar nooit hoger gepresteerd en Vormer, bij AZ al twee jaar een talent maar niet doorgebroken. Niet bepaald zekerheidjes, bovendien zijn ze beide defensief ingesteld. Achterin kwam Mark de Man als versterking, die bij Anderlecht een paar jaar aardig heeft meegebald, maar de defensie wordt daar niet direct veel beter mee. Gommans is spits, maar geen type topscorer, terwijl Roda juist zo’n gebrek aan doelpunten heeft in de voorhoede. Het is voor Roda te hopen dat Cissé eindelijk efficiënter gaat worden, Yulu-Matondo zijn voorbeeld volgt en Hadouir zijn belofte gaat inlossen. Dat vind ik wel erg veel gokjes om het verzwakte middenveld te compenseren, maar omdat er toch veel verschillende spelers in staat zijn een doelpunt te maken, sla ik Roda net wat hoger aan dan Vitesse.

10. NEC Nijmegen

NEC is verzwakt en ik verwacht dat Utrecht en AZ hen op de ranglijst gaan passeren. NEC verloor Lens, Holman, Olsson, Bobson en Nalbantoglu. Ik denk dat het vertrek van de laatste twee aardig is opgevangen met Bouaouzan en de redelijk aanvallend ingesteld Dani Fernandez. Lens en Holman waren echter in de tweede seizoenshelft erg belangrijk voor NEC. Schöne is een goede voetballer, maar nog lang niet zo dwingend aanwezig als Holman en Collins John moet zich eigenlijk weer opnieuw bewijzen in Nederland. Zomer is een goede voetballer, die echter minder leiderskwaliteiten heeft dan Olsson achterin. Het grootste verlies is het vertrek van de middenvelder Vadocz, die de lijm in het elftal was en zowel verdedigend als aanvallend heel belangrijk was. Radomski kan goed voetballen, maar is in de opbouw beduidend minder sterk en speelt momenteel meer op ervaring dan op puur spelinzicht zoals de Hongaar deed. Er staat zeker geen slecht team in Nijmegen, maar met die weggevallen basisspelers moet er weer opnieuw gebouwd worden en dat gaat denk ik ten koste van het linkerrijtje.

9. NAC Breda

NAC had een absoluut topjaar en eindigde derde. Ernie Brandts haalde het hoogst haalbare uit de selectie en zijn vervanger Robert Maaskant heeft op dit niveau nog niets laten zien. De selectie is er niet sterker op geworden, misschien een tikje zwakker. Reuser en V.d. Leegte voor Molhoek en Stam, terwijl ook het talent Vallès Prat in Spanje werd opgehaald. Kwakman vervangt V. Gessel achterin, dat is misschien wel een verbetering. Voorin zou Caïro nog wat extra mogelijkheden moeten brengen. NAC heeft een selectie waar Brandts dit seizoen misschien de vijfde plaats mee had weten te halen, maar voor Maaskant denk ik dat de 9e plek het maximale is.

8. FC Utrecht

Na de 1-5 nederlaag thuis tegen PSV wordt FC Utrecht door veel mensen als zwakke broeder bestempeld. Ik geloof daar niet zo in. PSV strafte enkele persoonlijke fouten efficiënt af en Afellay bracht met twee schoten extra elan, waardoor PSV zo ruim won. Met een A-junior in de spits, een rechtsback op links, een centrale verdediger op rechts en een vleugelaanvaller op het middenveld was de opstelling van Utrecht behoorlijk verminkt. Het heeft een selectie met zo’n 18 prima eredivisievoetballers, een handvol spelers die daar vrij dicht tegenaan zitten en voormalige jeugdspelers die eraan zitten te komen. Op dit moment is het grootste mankement de blessures van diverse spelers, waarbij ik moet opmerken dat Utrecht wel enkele notoire lappenmandklanten heeft. Maar met een goede keeper, een doorgaans degelijke defensie, een versterkt middenveld met Silberbauer, Cziommer en Maguire achter de hand en een verrijkte aanval (Skoubo en Boussaboun) waar Leroy George steeds beter wordt, zie ik Utrecht hoge ogen gooien en ruim in het linkerrijtje terecht komen.

== De subtop ==

7. AZ Alkmaar

AZ werd vorig jaar met een goede selectie zeer teleurstellend 11e. AZ dumpte een aantal bankzitters en haalde spelers erbij die veelal nog een basisplaats moeten verdienen. Alleen Swerts lijkt daarvan verzekerd, als verlate opvolger van Steinsson op rechtsback. Moisander, Holman, Lens en Van der Velden zullen ervoor moeten knokken. Vooral de laatste drie zullen het daarmee zwaar hebben, omdat bij AZ Dembélé voorin wel verzekerd lijkt van een basisplaats en er nog ongeveer drie plekken overblijven voor deze drie spelers plus Martens, El Hamdaoui, Ari, Pellè en Poulsen. AZ heeft Schaars weer terug, de beoogde leider op het middenveld, maar na lang blessureleed zal hij een flinke aanloopperiode nodig hebben om echt op niveau te komen. Scorend vermogen mist AZ nog altijd voorin, met wel veel spelers maar weinig die er meer dan 10 kunnen maken. De terugkeer van Martens is daarom ook zeer welkom. Hoewel de magie van Van Gaal in mijn ogen een beetje is uitgewerkt, denk ik dat met de teruggekeerde middenvelders, de komst van Swerts en de ruime keus voorin AZ dit jaar meer uit een gelijkwaardige selectie zal weten te halen. De top zit er niet in, maar zo onderaan de subtop moet haalbaar zijn.

6. Feyenoord

In de uitgebreide analyse van de selectie van Feyenoord kun je in detail lezen waarom ik Feyenoord op de zesde plek neerzet. Een aantal goede, ervaren basisspelers, maar te veel blessures en een veel te mager bezette bank.

5. FC Groningen

Groningen presteerde vorig jaar goed met 7e plek, maar kende een paar mindere periodes. Op belangrijke posities in de as versterkten de Groningers zich: Luciano lijkt Van Loo te gaan overtreffen en heeft een basisplaats veroverd, Zweeds international Granqvist is de nieuwe verdedigingsleider, het Nigeriaanse talent Ajilore Oluwafemi versterkt het middenveld defensief en aanvallend zijn er nu extra opties met Garcia-Garcia en de Zweed Petter Andersson. Vier echte versterkingen t.o.v. de vertrokken spelers en ook jeugdspelers als Holla, Hiariej en Metaj haken steeds meer aan bij de basis. Sterker dan vorig jaar en nog altijd een brede selectie en een goede trainer, Groninge acht ik rijp voor de top-5.

4. SC Heerenveen

Heerenveen stond al onderaan de top-5 en zal ondanks het verlies van Sulejmani dit kunnen handhaven en ik denk zelfs iets verbeteren. Het gat in de aanval is opgevuld met de ervaren Kalou en de jonge Elyounoussi, die samen Sulejmani moeten doen vergeten. Beerens blijft beter worden, en de verkochte Bradley is vervangen door Väyrynen, die ook een aardige productie kan brengen. Samen met Zuiverloon hebben we dan de belangrijkste verliezen gehad en de rechtsbackpositie is opgevuld met Janmaat, door velen beschouwd als het grootste talent op die positie. Heerenveen versterkte de zwakste linie, de verdediging, verder met Kopic en Popov en als Vandenbussche weer een inzinking zou krijgen, staat nu het grote Belgische keeperstalent Steppe klaar om in te springen en hem wellicht zelfs uit de basis te keepen. Nu NAC naar mijn idee uit de top-5 verdwijnt, kan Heerenveen een plekje omhoog schuiven.

3. FC Twente

Ook van deze selectie schreef ik al een flinke analyse. Met een internationaal ervaren coach en een selectie die alleen achterin een wat smalle bank heeft, maar wellicht wat meer scorend vermogen heeft gekregen, kan het haast niet anders dan dat Twente tegen de top aan komt schurken.

== De top ==

2. Ajax

Alles over de Ajax-selectie heb ik ook al zo ongeveer geschreven. Ajax blijft met PSV de top vormen, maar komt defensief merkbaar te kort en dat zal de hoge doelpuntenproductie niet geheel kunnen compenseren.

1. PSV

Zoals je in de analyse van de PSV-selectie kon lezen, geef ik PSV opnieuw de meeste kans op de landstitel. Een brede, kwalitatieve selectie met weer een hechte, ervaren defensie. Aanvallend zijn de creatieve spelers allemaal jong, maar met een stabiele Afellay die toch al een paar jaar meegaat en vier spelers om uit te kiezen voor de twee plekken naast hem heeft PSV mogelijkheden genoeg om toch weer de titel in de wacht te slepen.

Wat is jouw voorspelling voor dit seizoen? Waarom vind je dat ik het eventueel mis heb?

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.