2 Sep
2006

Seizoensstart 2006-2007: transfers PSV

Het heeft iets langer geduurd, maar bij deze dan ook mijn visie op PSV voor het net begonnen seizoen. Waar de selecties van Ajax en AZ voor het begin van de competitie al zo goed als vast stonden, was het duidelijk dat er bij PSV en Feyenoord nog de nodige transfers gingen plaatsvinden. Een selectie die nog niet zijn definitieve vorm heeft, is natuurlijk moeilijk te analyseren. Dit eerste artikel behandelt de mutaties die binnen de selectie hebben plaatsgevonden, het volgende artikel is een analyse van de mogelijkheden en kwaliteiten van de huidige selectie.

Vertrokken spelers
Vergeleken met het vorige artikel van 29 juni over de stand van zaken bij PSV is er zoals verwacht van alles gebeurd. De lijst met vertrokken spelers is groter geworden en de volgende spelers zien we dit seizoen niet terug bij PSV:

Otman Bakkal is verhuurd aan FC Twente

 • Edwin Zoetebier (NAC)
 • Jelle Ten Rouwelaar (FC Austria)
 • André Ooijer (Blackburn Rovers)
 • Lindsay Wilson (contract ontbonden)
 • Theo Lucius (Feyenoord)
 • Jordi Hoogstrate (verhuurd aan Emmen)
 • Johan Vonlanthen (SV Salzburg)
 • Gerald Sibon (Nürnberg)
 • Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic)
 • Archie Thompson (niet langer gehuurd)
 • Otman Bakkal (verhuurd aan FC Twente)
 • Beasley (verhuurd aan Manchester City)

Negen spelers vertrokken dus definitief, drie spelers werden verhuurd, al dan niet met hoop op de toekomst. Robert was al verhuurd aan Betis Sevilla en blijft daar ook komend jaar. Ook Smit, Fehér en waarschijnlijk Nathan Coe mochten uitkijken naar een andere club, maar zijn er niet in geslaagd een te vinden. Al met al heeft PSV behoorlijk wat ruimte op de salarisbegroting gemaakt door wat overtollige spelers te laten gaan, zodat er nieuwe spelers konden worden aangetrokken met fris elan.

Aankopen
Ten tijde van het vorige artikel was Jelle De Bock al aangetrokken, dit gebeurde een paar maanden geleden al. De jonge verdediger werd in eerste instantie voor Jong PSV gehaald, maar maakte in de voorbereiding al een aardige indruk en zal dus wellicht zijn minuten in het eerste gaan pakken. Ook Oscar Moens was toen al binnen als nieuwe tweede keeper.

Inmiddels heeft PSV maar liefst zes extra spelers aan de selectie toegevoegd, waarvan drie op de laatste dag vóór de transferdeadline. Afgelopen seizoen heeft PSV heel behoorlijk gepresteerd maar zijn ook de knelpunten in het elftal duidelijk naar voren gekomen. Vooral de beide backposities waren slecht bezet en op het middenveld miste PSV een speler die de aansluiting naar de voorhoede kan verzorgen.

In de verdediging werd daarom Mexiaans international Carlos Salcido gehaald. De linksback, die ook centraal in de verdediging kan spelen, is rechtsbenig, maar heeft met links ook een aardige trap in huis. Het is een redelijk felle verdediger met een goede baltechniek en sterke aanvallende impulsen.

Jan Kromkamp, de nieuwe rechtsbackOp rechtsback werd Jan Kromkamp gecontracteerd voor vijf jaar. De aanvallend ingestelde back is door Co Adriaanse bij AZ omgevormd van middenvelder tot verdediger en verdiende daar met goed spel een transfer naar Villareal. Omdat hij daar niet kon aarden verhuisde hij na een half jaar al naar Liverpool, dat het toch ook niet helemaal bleek te zijn en waar hij wel regelmatig meespeelde, maar geen basisplaats had. Bij PSV kan hij misschien in de rustige Eindhovense clubcultuur met het nodige vertrouwen weer zijn niveau van ruim een jaar geleden weer halen. Bij AZ speelde hij elke wedstrijd en bij Villareal niet, wat voor zijn type speler ten koste van de vorm gaat. In die AZ-vorm zou Kromkamp een duidelijke aanwinst zijn voor PSV op die matig bezette positie. Kromkamp wordt ten onrechte wel eens bestempeld als een draver met weinig oog voor het spel. Bij AZ liet hij, ook in de UEFA Cup, echter zien dat hij over een goed positioneel inzicht beschikt.

Met het oog op de toekomst trok PSV vroeg in de zomer de 20-jarige Manuel Da Costa aan. De Frans-Portugese centrale verdediger brak in de loop van vorig seizoen door in de hoofdmacht van het Franse Nancy. Het is een talentvolle speler die gehaald werd als de beoogde opvolger van Alex over een jaar. Nu André Ooijer vertrokken is, zal Da Costa echter samen met vaste invaller Eric Addo mogen strijden om de positie naast Alex centraal in de verdediging. Da Costa is kopsterk, heeft een goed verdedigend inzicht en de nodige snelheid en wendbaarheid. Daarnaast heeft hij een aardige lange pass in de benen. Op dit moment is hij bij lange na niet op het niveau dat Ooijer achterin had en niet alleen vanwege de factor leiderschap. Da Costa maakt echter meer kans dan Addo om binnen afzienbare termijn uit te groeien tot een vaste waarde in het centrum, aangezien bij de oudere Addo de rek er wel een beetje uit is.

Op het middenveld heeft PSV met John de Jong en echte aanvallende middenvelder, maar de langdurig geblesseerde linkspoot rekent zelf niet al te hard meer op een comeback in het betaald voetbal. Mika Väyrynen is een veelzijdige middenvelder die in Koemans ogen niet de specifieke aanvallende kwaliteiten heeft die hij zoekt. Daarom is de Ecuadoriaan Edison Mendez voor een jaar gehuurd. Deze rechtsbenige middenvelder speelde op het WK als linkshalf en deed dat verdienstelijk. Hij heeft een goed aanvallend inzicht, kan van afstand schieten en kan met slimme passjes een speler vrij zetten. Net als Salcido zal hij echter wel aan het leven in Europa en het speltype hier moeten wennen.

Aanvaller Diego Tardelli is gehuurdDat geldt ook voor aanvaller Diego Tardelli. De Braziliaan heeft echter al een periode bij Betis Sevilla onder contract gestaan, waar hij maar tot 12 competitiewedstrijden kwam. Hij gaat voor een nieuwe kans bij PSV en komt daar voornamelijk in aanmerking voor de vleugelposities. Deze speler is nog een beetje een vraagteken voor me, ik krijg de indruk dat hij voor de breedte is gehaald en dat Koeman hoopt dat Tardelli de stap omhoog naar de basis kan maken. Wat dat betreft is hij dus een directe vervanger voor Beasley, die bij PSV aan zijn top leek te zitten en toch niet voldeed.

Kluivert
Ten slotte is er nog een van de twee meest besproken transfers van de afgelopen dagen. Patrick Kluivert heeft een eenjarig contract getekend bij PSV. De emoties onder de supporters zijn zeer hoog opgelopen, waarbij vele voors en tegen in de discussie worden geworpen. Ieder zijn eigen mening, maar de grote ophef rond Kluivert is voor mij een argument dat een beetje over het hoofd wordt gezien. Los van alle andere gedachten is een dergelijke verdeeldheid binnen de club en supporters niet gewenst. Degenen die tegen zijn komst zijn, zouden hun afkeer van Kluivert tijdens de wedstrijd wel eens zodanig kunnen laten blijken, dat dit invloed heeft op zijn mentale toestand. Daarnaast kan het conflict tussen de voor- en tegenstanders tot extra onrust op de tribunes leiden, wat al helemaal geen goed effect is als je als club graag een supportersschare hebt die als één man achter het team staat. Dat zou dus een goede reden kunnen zijn om zo’n omstreden speler niet binnen te halen. Mogelijk heeft men dat ook overwogen en de conclusie getrokken dat dit effect te verwaarlozen zal zijn. Ik hoop in dat geval dat men gelijk krijgt: geen enkele PSV-supporter zit te wachten op onrust binnen de club.

Kluiverts achtergrond als Ajacied is voor mij irrelevant: PSV heeft in het verleden vaak gebaat bij spelers die eerder voor Ajax spelen, dus om die reden een speler afwijzen vind ik onlogisch. Daarnaast struikelen veel supporters over de bekende gebeurtenissen uit het verleden in zijn privé-leven. Hoewel veel mensen die gebeurtenissen lijken te overdrijven en opblazen (met name in de terminologie die zij gebruiken), zijn de feiten op zich voldoende om zijn privéleven op zijn minst omstreden te noemen. Daarin is hij echter niet de enige, PSV kent hier al de nodige voorbeelden van. Er valt over te twisten hoe relevant dit verleden is voor zijn prestaties in het komende jaar bij PSV, maar er is begrip op te brengen voor degenen die stellen dat een zodanig omstreden persoon niet goed bij het rustige imago van de club past.

Als we de genoemde punten even opzij zetten en kijken naar pure kwaliteit, zijn er ook genoeg vraagtekens. Kluivert werd als late tiener een topspits en heeft tot en met zijn periode bij Barcelona een hele goede periode gekend. De laatste drie jaar heeft hij echter gekwakkeld met vormgebrek en blessures bij die club en daarna bij Newcastle United en Valencia. Drie jaar is een lange tijd, de vraag is altijd of een 30-jarige spits daarna zijn oude niveau weer zal kunnen hervinden. Kortom, PSV neemt een enorme gok met Kluivert, die heel goed verkeerd kan uitpakken.

Een karikatuur van Patrick KluivertMocht het echter gebeuren dat Kluivert wél die vorm hervindt, zich niet uit het veld laat staan door eventuele tegenstanders tussen de supporters en in de media en zijn privéleven uit de weg van zijn carrière weet te houden, dan zou hij wel degelijk een toevoeging voor de PSV-aanval kunnen zijn. Natuurlijk zijn er veel als-en, maar aangezien PSV hem toch gehaald heeft, is het de moeite waard om te kijken naar datgene, waarop Ronald Koeman blijkbaar hoopt. Kluivert in vorm is een vrij snelle spits, een zeer goede kopper, heeft een hele goede balaanname en -behandeling, heeft scorend vermogen en kan goed als aanspeelpunt fungeren om zijn medespelers te bedienen. Het is geen topscorerstype, maar een complete spits, die een elftal daadwerkelijk beter kan maken. Mijn persoonlijke gedachte over zijn komst is dan ook: ik zou hem niet hebben gehaald als ik PSV was, maar nu hij er is, heb ik liever dat hij de nodige steun krijgt om eventueel het beoogde niveau te halen, dan dat we met zijn allen hem tegenwerken in dat streven. Voor PSV is dat in de huidige situatie het beste dat de fans kunnen doen: de speler die er nu toch is niet tegenwerken.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.