2 Sep
2006

Seizoensstart 2006-2007: analyse PSV

Lurven heeft al een bespreking van alle transfers bij PSV geplaatst. In het onderstaande artikel ga ik verder in op de sterke en zwakke punten van de PSV-selectie zoals die er nu staat, zoals ik eerder al AZ en Ajax heb geanalyseerd.

Samenstelling selectie

Doel

 • Gomes, Moens, Boffin
 • Verdediging

 • Kromkamp, Alex, Addo, Salcido, Lamey, Reiziger, Da Costa, De Bock, Ball
 • Middenveld

 • Afellay, Simons, Cocu, Väyrynen, Aissati, Mendez, Culina, Fehér, Smit (De Jong)
 • Aanval

 • Kluivert, Koné, Farfán, Tardelli, Beerens, Lee
 • Dicht daar tegenaan zitten in Jong PSV nog de spelers Pla, Carrizo en Coe, maar deze zijn eigenlijk op dit moment niet geschikt bevonden voor het eerste elftal.

  Hiermee is de selectie van PSV weer redelijk in balans gebracht en heeft Koeman met een aantal veelzijdige spelers in zijn elftal toch aardige opties. Hij wil graag 4-3-3 blijven spelen, maar lijkt te neigen naar een variant met een wat hangende buitenspeler, terwijl de andere buitenspeler wat meer naar de spits toetrekt, bijvoorbeeld:

  ---------------Gomes----------------
  -Kromkamp----Addo----Alex---Salcido-
  ---------------Simons---------------
  -----Mendez--------------Cocu-------
  -------Farfan-----------------------
  ---------------Koné---Tardelli------

  Doel
  De basisplaats van Gomes staat vast. Hoewel de keeper een bewezen slow starter is en pas na een paar weken competitie op zijn top is, weet Moens zijn plek: op de bank als vaste stand-in. Met Moens heeft PSV geen topkeeper, maar een vrij degelijke vervanger voor Gomes. Ik zou in de Champions League geen drie wedstrijden achter elkaar op hem willen moeten terugvallen, maar voor eredivisiebegrippen kan Moens nog altijd prima mee.

  Voor PSV is het erg belangrijk dat Gomes behouden is. De Braziliaan is zeer sterk in de lucht, waardoor een tegenstander die het van hoge ballen moet hebben, per definitie al een stuk minder gevaarlijk is. Als Gomes uitkomt, weet de verdediging dat de bal voor hem is. Dat levert veel rust en zekerheid achterin op. Daarnaast is hij zo’n keeper die af en toe ‘onmogelijke’ schoten tóch weet te pareren. Met zo’n keeper kan een verdediging zich af en toe wel een slippertje veroorloven.

  Verdediging
  In deze opzet zijn Kromkamp en Salcido allebei backs die veelvuldig kunnen opkomen en de aanval ondersteunen. Toen Young-Pyo Lee nog bij PSV speelde, was hij als aanvallende back een zeer belangrijk wapen, waar tegenstanders vaak moeite mee hadden. Met twee aanvallend sterke backs heb je op beide flanken een wapen, maar daarmee moet je ook voorzichtig zijn. Het mag niet zo zijn dat ze allebei de hele wedstrijd als middenvelder opereren, de kunst is om daarin de juiste momenten te kiezen. Het voegt een interessant element van verrassing toe: het feit dat er drie verdedigers rondlopen die iets met een bal durven, maakt het team onvoorspelbaarder.

  Verdediger Alex, 'De Tank'Prijzenswaardig is de ontwikkeling van Alex. Deze topverdediger ontwikkelt zich de laatste maanden steeds meer tot allroundverdediger en is veelvuldig in de aanval te vinden, een punt waarop hij juist vaak bekritiseerd werd omdat het ontbrak in zijn spel. Er werd door bepaalde ‘kenners’ gesteld dat Alex een degelijke verdediger is, die echter met een bal niets zou kunnen. Alex is inmiddels hard op weg om het tegendeel te bewijzen. Hij is zeer moeilijk te passeren, sneller dan hij oogt en positioneel opvallend sterk, maar nu blijkt dat hij zeker ook gevoel heeft voor het juiste moment van inschuiven en een voldoende balbehandeling om op het middenveld eens mee te combineren. Met hem en de aanvallende backs heeft PSV zo dus weer drie verdedigers die druk naar voren kunnen zetten.

  Da Costa mag laten zien dat hij beter kan worden dan Addo, maar de plek naast Alex in de verdediging is vooralsnog hét zwakke punt bij PSV. Hiervoor heeft Koeman ook nog Jelle de Bock en in het tweede elftal loopt het grote talent Dirk Marcellis rond. De laatste is vooralsnog ver verwijderd van het grote werk, maar ook De Bock heeft nog tijd nodig om aan te sluiten op het vereiste niveau. In noodgevallen zal Koeman dus een beroep doen op Timmy Simons, die dan een linie naar achteren schuift, maar dat is met regelmaat geen al te zekere optie gebleken.

  Michael Ball heeft afgelopen jaar niet veel kunnen laten zien, mede door blessures, maar bij zijn afwezigheid was Lamey een redelijke stand-in op linksback. Diezelfde Lamey zal op papier strijden om de rechtsbackpositie met Kromkamp, maar gaat dat waarschijnlijk verliezen en op die plek de tweede keus zijn, met Reiziger daar weer achter. Ball kende overigens geen sterke voorbereiding, de vraag is wat hij als bankzitter zal kunnen toevoegen. Al met al heeft PSV geen geweldige verdedigers achter de hand, maar met één of twee blessures kan de defensie nationaal wel overeind blijven.

  Middenveld
  Simons is het bekende slot op de deur voor de verdediging. In de punt naar achteren is de rustige Belg op zijn best: hij kan goed storen en zo de angel uit een aanval halen, of een aanvallende middenvelder van de tegenstander volledig uit de wedstrijd spelen. Daarnaast heeft ook Cocu altijd een controlerende taak. Hij heeft echter ook drang naar voren met lange passes, goede loopacties en aansluiting bij de spitsen.

  Middenvelder Edison Mendez uit EcuadorMendez is een speler die voornamelijk aanvallend denkt en zal dus door Simons en Cocu defensief wat ontlast zal worden. Zodoende kan hij de schakel tussen middenveld en aanval vormen. Twee jaar geleden was Park bij PSV de speler die vanuit een aanvallende positie die rol vervulde en feitelijk zowel middenvelder als aanvaller was, waarmee PSV aanvallend erg succesvol was. Mendez wordt geacht dit weer op te pikken vanuit een positie op het middenveld of eventueel ook als verkapte links- of rechtsbuiten.

  Op het middenveld is Afellay vanwege zijn blessuregevoeligheid een probleemkindje, vandaar dat ik even van Mendez uitga. Talentvol is Afellay zeker, maar hij lijkt nooit eens een reeks van 10 wedstrijden te kunnen spelen waardoor ik het idee blijf houden dat hij net niet de drempel over weet te gaan om door te groeien naar een volwassen, dominante middenvelder. Overigens kan Mendez ook als hangende buitenspeler optreden en is het goed mogelijk dat Tardelli vooralsnog op de bank terecht komt en zowel Afellay als Mendez in het elftal komen te staan. Afellay is door Hiddink van een vrij aanvallend ingestelde, maar daardoor te lichte middenvelder wat omgebouwd tot een meer allroundmiddenvelder, die controlerend sterker is geworden en dus zelf een bal kan afpakken. Zijn kenmerkende acties aan de bal kunnen wel degelijk een toevoeging voor het elftal zijn.

  Op het middenveld is de bank een stuk sterker dan in de andere linies. Uitgaande van bovenstaande basisinvulling, die zeker niet de vaste hoeft te worden, staan ook Culina, Väyrynen en Aissati te trappelen om de plek van Mendez over te nemen, maar kunnen zij allevier ook voor Cocu invallen. Väyrynen heeft ook ervaring op de positie van Simons en Ronald Koeman ziet daar voor Afellay ook mogelijkheden. Mocht PSV om willen schakelen naar 4-3-3 met de punt naar voren, dan zou Mendez dat waarschijnlijk kunnen invullen, maar ook Kluivert is in staat om als ’10’ te spelen. Mochten er echt veel blessures komen, dan heeft PSV nog Smit en Fehér achter de hand, die echter moeite hebben om aan te haken en door weinig mensen als serieuze invallers gezien worden. Fehér speelde bij NAC zelfs nog goed als rechtsback, maar zal daar gezien de selectie bij PSV zeker kansloos zijn.

  Aanval
  Spits Arouna Koné heeft zich nog niet helemaal kunnen waarmakenKoné zou het aanspeelpunt moeten zijn, waarnaast Tardelli de actie kan maken. Natuurlijk heeft Koné ook zelf een goede actie in huis en het zou zomaar kunnen dat hij vanuit zijn favoriete positie wat meer vertrouwen in de afronding gaat tonen. Farfan daarnaast/-achter heeft de vrijheid om te zwerven en als komende man gevaar te stichten. Dit kan een hele effectieve variant zijn die redelijk afwijkt van het bekende 4-3-3 met klassieke buitenspelers, die PSV een beetje mist. Aangezien Kluivert nog niet wedstrijdfit is, ligt voor de hand dat Koeman ongeveer met bovenstaande opstelling zal beginnen volgende week en Kluivert in eerste instantie als pinchhitter ingezet zal worden. Aan hem is het dan om Koné in het centrum te overtreffen.

  Koné is nog een speler waar regelmatig kritiek op is. Feitelijk doet de jonge spits alles goed, maar faalt hij vaak in de afronding van de kansen. Het is bij vlagen heerlijk om hem te zien spelen, maar als hij niet scherper omgaat met de kansen die hij krijgt en voor zichzelf creëert, zal ook hij de stap verder mogelijk niet kunnen zetten.

  Voorin kan Tardelli beide vleugelposities bezetten. Koné komt het best tot zijn recht in het centrum, maar kan dus ook als linksbuiten worden opgesteld. Hij zal dan ook samen met Kluivert moeten uitvechten wie er centraal in de basis komt. Behalve Tardelli is dan nog de jonge, zich snel ontwikkelende Beerens beschikbaar als optie op de vleugels en zweeft Lee Nguyen ergens tussen het eerste en het tweede elftal. In de voorbereiding liet hij leuke dingen zien, maar vooralsnog lijkt hij niet helemaal verzekerd van een plaats in de selectie. Drie middenvelders worden gezien als opties op de hangende vleugel: Culina, Mendez en Aissati, die ieder hun eigen specifieke invulling geven aan die positie.

  Conclusie
  Ik zie een kern van 25 spelers, als ik De Jong, Smit en Fehér even niet als serieuze selectievulling meereken. Met bovengenoemde basis zou PSV een wedstrijd kunnen starten met op de bank Moens, Lamey, Da Costa, Afellay, Aissati, Culina en Tardelli: internationals van Jong Portugal, Jong Oranje, Australië en Jong Brazilië dus in feite. Daarmee komen de Eindhovenaren toch niet slecht voor de dag. Spelers als Väyrynen, Ball, Reiziger en Beerens zouden bij de meeste eredivisieclubs ook nog moeiteloos meekunnen.

  Twee verliezen heeft PSV moeten incasseren die in deze selectie niet direct meer gecompenseerd zijn. De ervaring en leiderschap van Ooijer achterin zullen sterk gemist worden, zijn vervangers kunnen dat op dit moment simpelweg niet bieden. Het fysieke element en de werklust die Vennegoor in de aanval toevoegde, zien we ook niet meer in één speler gecombineerd, waardoor het waarschijnlijk wat lastiger voor PSV zal worden om bij een achterstand iets te forceren middels de lange bal. In elke linie heeft PSV verder een Zuid-Amerikaan waarvan het even afwachten is of deze zullen kunnen wennen in Nederland.

  Al met al heeft PSV kwalitatief en kwantitatief weer een selectie die mee zal kunnen, moeten en gaan strijden om het kampioenschap. Het grote verschil, dat er vorig jaar met Ajax was, is echter verdwenen, waardoor het ernaar uitziet dat dit wel eens een nek-aan-nek-race zou kunnen worden. Ajax en AZ hebben in de breedte een wat sterkere selectie, met bankzitters die net wat dichter tegen de basis aanzitten. PSV heeft echter iets meer spelers die individuele klasse toevoegen. Het surplus aan routine en leiderschap dat PSV vorig seizoen in het elftal had, is deels verdwenen en wordt nu ook enigszins teniet gedaan door Ronald Koeman. Met hem zit er nu eenmaal een minder ervaren trainer die toch wat minder uitstraling naar de spelers toe heeft, waardoor het stapje extra net iets meer vanuit de spelers zelf zal moeten komen dan onder de vorige trainer.

  Rubriek: Voetbal

  Een Reactie op “Seizoensstart 2006-2007: analyse PSV”

  Reageer zelf
  richard smith

  Begrijp niet wat PSV met lurven te maken heeft. Leg eens uit?