28 Sep
2008

Filmrecensie 2 Days in Paris (FR, 2007)

Jaren geleden, in 1995, speelde Julie Delpy in de eenvoudige, maar verrassend sterke film Before Sunrise samen met Ethan Hawke. De ongedwongen romantiek spatte van het scherm af en intussen kreeg de kijker ook nog eens een blik op de mooie plekjes van Wenen. Het vervolg Before Sunset speelde zich negen jaar later af in Parijs, met eenzelfde opzet. Ik was door deze films benieuwd wat Delpy zou maken van de door haar geschreven en geregisseerde film 2 Days in Paris, waarin de relatie tussen een man en een vrouw centraal staat.

Het verhaal

Natuurlijk moet je je verwachtingen niet teveel baseren op die andere films, want 2 Days in Paris is behalve de inbreng van Julie Delpy er niet aan verwant. Delpy speelt zelf Marion, een Francaise die al lang in Amerika woont en daar Jack heeft leren kennen, waar ze al twee jaar mee samen is. Jack is een goeiige, wat neurotische man, die allerlei allergieƫn heeft en bovendien weinig weet van de Franse cultuur.

De twee zijn op reis geweest in Venetiƫ en op de terugweg van dat niet geheel geslaagde tripje brengen ze twee dagen door in Parijs. Daar maakt Jack kennis met de bijzondere ouders van Marion en met diverse mannen die eerder in haar leven zijn geweest.

Drama en comedy

Ik zou de film eerder dramatisch dan romantisch noemen. De nadruk binnen de relatie tussen Marion en Jack ligt op het conflict en de spanning die er op hun relatie staat. 2 Days in ParisWe zijn nogal eens getuige van een flinke discussie tussen de twee en dat gaat op een gegeven moment wat vervelen.

Juist dat dramatische element moet echter ook zorgen voor de komische noot. De soms overdreven reacties aan beide kanten kunnen op de lachspieren werken en de ouders van Marion zijn zelfs als ze serieus zijn, erg komisch. Ook de reeks excentrieke figuren die verder de revue passeren, leveren regelmatig grappige momenten op.

Conclusie

2 Days in Paris is soms wat rommelig en niet helemaal in balans. Te lange of veelvuldige discussies en onduidelijke motieven van de personages zijn enkele van de kwaaltjes waar je regelmatig tegenaan loopt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het verhaal tenminste deels autobiografisch is. Marion vertoont enkele parallellen met Julie Delpy zelf (een tijd in Amerika woonachtig, creatief beroep, oogaandoening) en het is vast niet toevallig dat haar eigen ouders haar filmouders spelen.

2 Days in Paris is zeker een aardige film en als je eens wat anders wilt dan een standaardfilm over liefde/relaties, is de film een poging waard. Ik heb me anderhalf uur behoorlijk vermaakt, maar echt memorabel vond ik de film niet.

Oordeel: 7-/10

IMDB: 2 Days in Paris
Soort film: Drama/Romantiek/Comedy
Cast: Julie Delpy, Adam Goldberg, Marie Pillet, Albert Delpy
Regie: Julie Delpy
Looptijd: 96 minuten
Bios/DVD: DVD

Wat vind jij van 2 Days in Paris?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.