8 Sep
2006

Competitiewedstrijd: FC Twente – Roda JC 2-2

Met FC Twente en Roda JC traden twee clubs tegen elkaar aan die vergelijkbare ambities hebben: minimaal de play-offs halen in het linkerrijtje en verder zien wat er mogelijk is. Het resultaat was een heerlijke, open wedstrijd met een wisselend spelbeeld, veel kansjes en strijd.

Beide teams begonnen in een 4-3-3-opstelling met de punt naar voren.

Opstelling FC Twente

-------------Boschker----------
Niemeyer-Wielaert-Zomer-Heubach
-------Sibum-------Brama-------
-------------Bakkal------------
Bakircioglu--N'Kufo----Touma---

Opstelling Roda JC

-------------Kujovic-----------
-De Fauw--Saeijs--Kah--De Jong-
-------Meeuwis-------Bodor-----
-------------Agustien----------
-Vandamme----Oper------Ramzi---

Wedstrijdverloop
De eerste kans was in de 7e minuut voor N’Kufo, die geen succes had met zijn kopbal van 11 meter na een voorzet van Touma vanaf links. Roda deed wat terug middels een schotje met links van de naar binnen getrokken Vandamme. Toen was het met het aftasten gedaan en prikte Roda plompverloren de 0-1 binnen. Het was een rommelige goal, waarbij Ramzi op wilskracht scoorde. Oper zet vanaf de linkerkant laag voor richting penaltystip, Vandamme kwam inlopen en bleef een paar tegenstanders nipt voor. Hij wist de bal net weer breed te tikken, waar Ramzi deze stond op te wachten en met een tegenstander bij zich via via voorbij Boschker wist te schieten.

De hieropvolgende fase was volledig voor Twente, dat de jacht op de gelijkmaker opende. Dat leidde o.a. tot drie corners in vijf minuten, waaruit Niemeyer de bal net niet kon inkoppen omdat Kujovic wegstompte en Zomer recht in handen van de keeper kopte. Tien minuten lang zette Twente goed druk zonder grote veldkansen te creëren, maar uit een stilstaande situatie was het dan in de 24e minuut raak. Niemeyer kopte een lange vrije trap door en vlakbij de tweede paal kreeg Wielaert de bal op de zijkant van zijn knie. Via de paal belandde de bal in handen van Kujovic, die hem in elk geval voor de lijn tegen de grond drukte, maar volgens de grensrechter achter de lijn had gepakt. Een dubieus doelpunt dat slecht waar te nemen was, maar de 1-1 was een feit. Marcel Meeuwis kreeg voor zijn protest de gele kaart.

Slechts een paar minuten later stond Roda echter al weer voor: opnieuw Ramzi wist de bal binnen te werken na een voorzet van Oper, dit keer van de rechterkant zonder hinder van Wielaert. Ramzi duelleerde in het strafschopgebied met Niemeyer die niet weg wist te werken. Beiden vielen en in tweede instantie raakte Ramzi de bal, waarna deze voorbij Boschker rolde: 1-2.

Orlando Engelaar is terug in NederlandTot aan de rust golfde het spel op en neer, zonder echt overwicht voor een van de partijen. Er waren kansjes voor Vandamme, Bakkal en N’Kufo, maar dit leidde niet tot doelpunten. Na de rust kwam Engelaar op het veld voor Brama. Twente begon direct de jacht op de gelijkmaker met veel fysieke inzet en fanatiek jagen. Die opzet slaagde al in de 48e minuut na een goede aanval. Engelaar stoomde vanaf het middenveld op, gaf op de doorlopende N’Kufo, die weer naar links aflegde. Touma zette met rechts voor en Kennedy mocht van de zwak reagerende Kujovic vanaf de rand van het doelgebied in de linkerhoek koppen.

Twente ging op dezelfde voet voort en domineerde een groot deel van de tweede helft. Roda boog onder de druk van de fel spelende Tukkers, maar brak uiteindelijk niet. De meeste kansen waren voor Twente, Roda was vooral gevaarlijk in een sporadische counter, bijvoorbeeld toen Vandamme Bodor diep wist te sturen, die het zijnet raakte. De wissels bij Roda (V. Tornhout en Bouchiba voor Oper, die nog ritme miste en Agustien) maakten het er niet veel beter op, al was het spel in het laatste kwartier weer iets meer in balans. Tot die tijd kon Roda vaak niet fatsoenlijk opbouwen door zenuwachtig passwerk en lange halen.

In die slotfase bleek dat Roda wilde mikken op een gelijkspel, maar Twente dacht daar anders over. Met een waar slotoffensief in blessuretijd bezorgde het Roda nog de bibbers, onder meer via Touma die Saeijs voorbij snelde, maar zijn lage voorzet gemist zag worden en via N’Kufo, die op Kah knalde na afleggen van Bakircioglu.

Analyse Lurven
Het was geen hoogstaand voetbal dat Twente en Roda lieten zien, maar het was een heel leuke wedstrijd. Vooral de tomeloze inzet van een aantal spelers, zoals Ramzi, Vandamme, N’Kufo en Bakircioglu was een genot voor het oog. Doordat anderen zich daardoor nogal eens lieten aftroeven, leverde dit slordigheden aan beide kanten op en daardoor hele aardige kansen. Soms golfde het spel op en neer, maar Twente kan bogen op het grootste veldoverwicht over de hele wedstrijd gezien.

Een sterke fase in de eerste helft tussen de 0-1 en de 1-2 en het eerste half uur van de tweede helft lieten zien dat Twente niet alleen spelers heeft rondlopen die wat leuks met een bal kunnen, maar dat er wel degelijk strijd in het elftal zit. Engelaar had een uitstekende invalbeurt en herstelde met zijn fysieke spel en afgemeten passjes de balans op het middenveld. Hij bracht een stuk meer druk naar voren mee dan Brama voor rust.

N’Kufo speelde een hele goede wedstrijd. Hoewel de lange ballen die af en toe van achteren uit gegeven werden, niet zo aan hem besteed waren tegen de kopsterke Roda-verdedigers, waren alle andere passes voor hem. Hij toonde zich zeer goed aanspeelbaar, balvast en legde de bal steevast goed af of stuurde er een medespeler mee weg. Mede dankzij dit sterke aanspeelpunt kwam Twente af en toe tot leuke combinaties, waar het vaak in het laatste stadium net misging. Naast hem speelde Bakircioglu ook erg geïnspireerd, niet alleen zijn corners stichtten veel gevaar, maar hij was regelmatig bij goede aanvallen betrokken. Brama en Sibum speelden minder sterk en werden in de eerste helft regelmatig afgetroefd door Meeuwis en Bodor, al herstelde Sibum zich in de tweede helft goed aan de zijde van Engelaar. Opbouwend viel rechtsback Niemeyer in positieve zin op, hij bemoeide zich veelvuldig met de aanval van FC Twente. Wielaert oogde niet altijd even zeker achterin, zo mocht Oper hem bij het tweede doelpunt erg makkelijk voorbij met een voorzet.

Twente liet zich in de eerste helft op inzet overbluffen bij de goals, maar toonde steeds veerkracht en maakte dat in de tweede helft goed met een half uur lang flink druk zetten op Roda. Met een fitte Niels Oude Kamphuis zal FC Twente straks op het middenveld nog meer opties hebben en daardoor wellicht de verdediging verder kunnen ontlasten. Mij is het wel een raadsel waarom Wielaert en Niemeyer van plek zijn gewisseld, aangezien ik Wielaert minder sterk in het centrum vind dan Niemeyer.

Adil Ramzi nu zonder haarRoda kende goede periodes in de eerste helft en had in Ramzi een aanjager die zijn wilskracht omzette in twee doelpunten. De Marokkaan is duidelijk een aanwinst voor Roda, ook al vanwege zijn brede inzetbaarheid. Oper speelde een goede wedstrijd maar moest na een uur vermoeid afhaken, aangezien hij net terug is na een blessure. Hij was beweeglijk voorin en creëerde zo ruimte voor de andere aanvallers. Ook Vandamme speelde een aardige wedstrijd, al was niet alles wat hij deed even effectief. Toch zorgde hij voor dreiging en leverde hij goed werk bij de eerste goal.

Wanneer Cissé terug is van een schorsing, zal Agustien wellicht moeten vrezen voor zijn basisplaats, aangezien Adil Ramzi heel goed uit de voeten kan op die plek en vandaag liet zien daar wel trek in te hebben. Agustien was niet genoeg aanspeelbaar waardoor de schakel tussen middenveld en aanval een beetje wegviel en Roda eigenlijk minder aan combineren toekwam dan Twente. Hij werd terecht gewisseld aangezien hij nauwelijks goede balcontacten kon laten zien.

Kujovic greep nauwelijks in bij het tweede doelpunt, al kreeg Touma alle ruimte om voor te zetten. Het is een vrij degelijke keeper, maar hij heeft af en toe dit soort momenten die zijn team punten kunnen kosten. Marcel de Jong had soms moeite met de hard werkende Bakircioglu en op links wist De Fauw ook Touma niet bepaald uit de wedstrijd te spelen. N’Kufo heeft zelf niet zo’n heel grote kansen gehad, maar kreeg genoeg vrijheid van Kah om veel aan het combinatiespel deel te nemen. Al met al is het bewonderenswaardig dat de verdediging van Roda toch redelijk overeind bleef tegen het sterk aandringende Twente en het was mooi om te zien dat de spelers bereid waren voor elkaar te werken.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.