4 Oct
2008

Recensie TV-serie: Raising the Bar (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

TV-series die zich in en om de rechtbank afspelen zijn er genoeg. Blijkbaar heerst er onder de kijker een grote behoefte om mee te leven met een rechtszaak: misschien wil men graag in de schoenen staan van de rechter of jury, om te beoordelen of de aangeklaagde schuldig is, of misschien gaat het gewoon om het meeleven met slachtoffers danwel de onschuldig ogende aangeklaagde. Toch proberen de makers van die series vaak een extra element toe te voegen: alleen de rechtszaken zijn niet genoeg, we krijgen extra context.

Het verhaal

Zo had je in de TV-serie Shark de context dat openbare aanklager Stark een lang verleden had als meedogenloze advocaat die nu opeens de misdadigers moest aanklagen i.p.v. verdedigen, waarbij hij sluwe trucjes niet schuwde. Raising the Bar draait om een groep jonge voormalige studiegenoten, die op verschillende posities in het rechtssysteem werkzaam zijn.

Raising the BarHet gaat om een paar aanklagers, advocaten en een assistent van een rechter. ‘s Avonds in de bar zijn ze vrienden, maar overdag komen ze keihard met elkaar in aanvaring in diverse rechtszaken. De kijker krijgt dus naast de berechting van schuldige en onschuldige mensen ook de priv├ękant te zien voor deze groep rechtsmensen.

Personages

Het valt op dat de personages maar langzaam vorm krijgen in de serie. In het begin wordt vooral duidelijk dat Jerry Kellerman een enthousiaste, maar weinig verfijnde advocaat is die met zijn sterke gevoel voor gerechtigheid nogal eens problemen veroorzaakt. Van klerk Charlie ontdekken we al snel dat hij iets te verbergen heeft voor de anderen. Van de andere groepsleden krijgen we wel wat losse informatie te zien, maar je moet blijkbaar even geduld hebben voordat de hele groep uitgebreid aan bod is gekomen.

Erg uniek zijn de personages niet, maar ze hebben genoeg karaktertrekken en eigenaardigheidjes om de kijker bezig te houden. In de eerste afleveringen duiken langzaam wat intriges binnen de groep op, die weinig verrassend zijn en overkomen alsof men de serie geforceerd wat wilde oppeppen.

Conclusie

In een serie als deze, met weinig actie, humor of andere bijzonderheden, draait het sterk om het drama en de personages zijn daarvoor grotendeels verantwoordelijk. Aangezien Raising the Bar geen bovenmatig interessante personages heeft, tilt de onderlinge band van de groep de serie niet naar een bijzonder niveau.

Daarmee is Raising the Bar dus een vrij standaard rechtbankdrama met aardige rechtskwesties, dat de tijd goed verdrijft, maar weinig toevoegt aan de televisiewereld. De eerder genoemde serie Shark staat duidelijk een stapje hoger op de ladder en zou ik dan ook eerder aanraden als je liever eens wat anders ziet in dit genre.

IMDB: Raising the Bar
TVRage: Raising the Bar
Genre: Drama/Rechtbank
Cast: Mark-Paul Gosselaar, Melissa Sagemiller, Teddy Sears, Gloria Reuben, Jonathan Scarfe
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.