15 Sep
2006

Competitiewedstrijd: RKC – ADO Den Haag 1-0

De nummer 17 tegen de nummer 18, dan weet je wat je kunt verwachten: degradatievoetbal. RKC stond op één punt voor aanvang van de wedstrijd, ADO op nul. Wanneer het eind van het seizoen nadert, leidt degradatievoetbal regelmatig tot spectaculaire wedstrijden, omdat beide ploegen voor de winst moeten gaan. Zo vroeg in het seizoen kun je echter twee ploegen verwachten die vooral niet nóg meer verliespartijen op hun naam willen en dus op de nul proberen te spelen.

Beide teams begonnen in hun bekende 4-3-3-systeem met de punt naar voren.

Opstelling RKC

--------------V. Dijk-------------
Mulder-Keller-Bakens-V. Mosselveld
------V. Diemen------Vicelich-----
--------------Reuser--------------
Ikedia--------Putter--------Berger

Opstelling ADO Den Haag

------------Postma------------
Vreven-Kum-Bunjevcevic-Bakkati
-----Bodde-----Bosschaart-----
-----------Knopper------------
Kolk--------Mols-------Tininho

Wedstrijdverloop
Vanaf het begin van de wedstrijd bleek echter dat vooral RKC niet met puur defensieve bedoelingen speelde. ADO zakte echter massaal in en hield veel mensen achter de bal, waardoor RKC veel moeite had om er doorheen te komen. Vooral bij spelhervattingen kon RKC wat gevaar stichten, zoals het meestal werkt tegen ploegen die spelen zoals ADO vandaag deed. Stephan Keller kreeg een nauwelijks te missen kans, maar wist midden voor de goal de bal verrassend naast te koppen. In de eerste helft kreeg RKC nog wat kleinere kansen, maar afstandsschoten misten zuiverheid. Tininho vuurde van ruim 35 meter wel een succesvol schot af, dat door Van Dijk met een mooie redding uit het doel gehouden werd.

ADO was verder aanvallend onmachtig waardoor de eerste helft voor RKC was, dat het echter niet kon afmaken. Frans Adelaar greep in de rust dan ook in. Hij liet de linkerflank met Tininho ongemoeid, aangezien deze bij spelhervattingen nuttig kan zijn, en wisselde de onzichtbare Kolk voor de beweeglijke Elia. In de fase na rust beet ADO daardoor direct van zich af. Aan de hand van de invaller werd RKC teruggedrukt en ontstonden een aantal kansen. RKC bleef echter overeind en wist langzaam onder het juk uit te komen. In de rest van de tweede helft ging het wat meer gelijk op. De grootste kansen waren toch voor RKC, onder meer via een prachtig schot van Ikedia, dat met een meesterlijke redding van Postma uit de kruising werd gejaagd. Dustley Mulder moest met een blessure na een uurtje naar de kant en zo kon Milano Koenders zijn debuut op rechtsback maken. Zijn eerste dieptepass verdween over de achterlijn, maar op wat kleine slordigheidjes na, deed hij het heel verdienstelijk.

Een andere invaller zorgde ervoor dat RKC een waar slotoffensief startte. Tim Janssen kwam 20 minuten voor tijd voor Ruud Berger, die op zich redelijk speelde maar veel te ver van de vleugelpositie wegzakte en daardoor aanvallend te weinig kon brengen. Janssen is eigenlijk centrumspits en speelde direct een stuk dieper, waardoor ADO het moeilijker kreeg.

RKC drong nadrukkelijk aan en ADO probeerde er af en toe via de counter uit te komen. Dat lukte ook met invaller Mark de Vries niet echt, waardoor RKC steeds weer een nieuwe kans kreeg om op voorsprong te komen. De goal hing dus als het ware in de lucht, maar in de stijl van de wedstrijd was het uiteindelijk raak uit een hoekschop. Reuser legde de bal goed voor de goal en Tim Janssen dook met risico vóór het geheven been van zijn tegenstander om vervolgens diagonaal in te koppen. De aanjager was hiermee de terechte matchwinner.

Analyse lurven
Het was zeker geen vervelende wedstrijd voor de neutrale toeschouwer. We zagen geen typische degradatiewedstrijd, maar een RKC dat duidelijk wilde voetballen en een ADO dat dat met name in de tweede helft ook begon te tonen. De eerste helft was minder boeiend, maar in de tweede helft brachten de ploegen zonder goed te spelen wel passievol spel en keken we naar twee ploegen die toch niet bepaald van plan zijn zich bij de degradatiekandidaten te scharen.

logo RKC WaalwijkRKC had het betere spel, meer balbezit en betere kansen en is daarmee de terechte winnaar. Toch valt er genoeg aan te merken op het het spel van de Waalwijkers. In de eerste helft was het nauwelijks bij machte door de defensieve muur heen te breken, niet voor het eerst deze competitie. De club heeft een aantal spelers in de ploeg die gewoon goed kunnen voetballen en zou dus in staat moeten zijn met soepel combinatiespel een verdediging uit elkaar te spelen. Het ontbreken van spelers als Fuchs, Van de Haar en Teixeira deed zich wel gelden, vooral de spits is toch wel een graadje beter dan Eddy Putter, die overigens hard werkte. Toch mag dat geen belemmering zijn als er nog spelers als Vicelich, Berger, Reuser en Ikedia op het veld staan, die een heel behoorlijke basis vormen. RKC heeft duidelijk een stroeve start, maar wist vandaag voor het eerst de nul te houden, wat een goed begin is om weer wat vertrouwen op te doen. De drie punten helpen daar natuurlijk nog meer bij.

De tegenvallers waren Putter, die naar mijn idee niet veel beter dan dit kan, Berger, die niet op zijn favoriete plek speelde en de linksbuitenplek niet goed invulde en Patrick van Diemen. De middenvelder steunt teveel op zijn routine en beperkt zich meestal tot risicoloos spel, waardoor hij als rechtshalf geen meerwaarde had. Aangezien Mulder een prima wedstrijd speelde, zou het niet zo’n gek idee zijn om hem, mits fit, op rechtsback te laten staan en bij terugkeer van Fuchs Van Diemen op de bank te houden. Ikedia stichtte voorin veel gevaar, maar van de snelle Nigeriaan is bekend dat hij zeer weinig effectief is. Hij werkte echter als een paard en verrichtte veel defensieve arbeid. Mede dankzij hem wist RKC zich in de tweede helft te ontworstelen aan de druk van ADO.

logo ADO Den HaagADO zit in de problemen. Het staat onderaan met 0 uit 4 en de supporters morren. ‘Adelaar vlieg op’ viel op een spandoek op de tribune te lezen en met deze statistieken is het niet ondenkbaar dat Frans Adelaar als eerste trainer in de eredivisie ontslagen gaat worden dit seizoen. De trainer gaf zelf echter aan zeer tevreden te zijn met de selectie die hij tot zijn beschikking heeft. Het is geen groep die voor het linkerrijtje gaat, maar ADO heeft zeker spelers waarmee het zich ruim zou moeten kunnen handhaven. Spelers als Goran Bunjevcevic, Stijn Vreven, Stefan Postma, Richard Knopper, Michael Mols en Mark de Vries hebben hun sporen bij grotere clubs verdiend en zijn nog niet bepaald opgebrand. Tininho, Rankovic, Bosschaart, Saavedra en Kolk zijn cement die het allemaal een beetje aan elkaar plakken en daarbij kan ADO nog vooruit met het talent van spelers als Bodde, Kum, Verhoek en Elia. Een selectie waarmee je normaal gesproken ruim boven de degradatiestreep blijft.

Tegen een RKC dat ook pas één puntje bij elkaar had gesprokkeld, nota bene tegen degradatiekandidaat nummer 1, Excelsior, kon ADO echter die potentie niet tonen. Michael Mols werd veel te weinig bereikt en liep in de eerste helft vaak op een eiland. Invaller Mark de Vries heeft veel lange ballen te verwerken gekregen, maar moest vaak in Bakens zijn meerdere erkennen. Elia was een verademing toen hij na rust inviel, maar zijn impuls zakte te snel weer weg. Middenvelder Tininho heeft te weinig diepgang voor een linksbuiten, waardoor zowel Mulder als Koenders weinig moeite hadden op rechtsback. Bakkati had teveel overtredingen nodig op Ikedia, maar heeft als excuus dat hij eigenlijk een rechtsback is en alleen maar invalt voor de langdurig geblesseerde Loumpoutis. Verder kon Richard Knopper nog niet echt zijn stempel op het spel drukken, maar hij verstopte zich niet en verrichte veel arbeid. Wanneer hij weer wat spelritme in de benen heeft, zal hij waarschijnlijk een flinke aanwinst kunnen zijn voor het aanvallende spel van ADO.

ADO heeft echter het probleem dat de concurrentie ook goed heeft ingekocht. Clubs als NAC, Willem II, Sparta, Heracles en Excelsior worden gezien als concurrenten voor de onderste posities. Excelsior heeft vooralsnog geen monsterzeges hoeven weggeven en won brutaal van Heerenveen. Sparta heeft een aanvallend ingesteld elftal dat verdedigend zwakker is, Heracles heeft weer een team waar de linies aardig in balans zijn voor een constante prestatiecurve. Willem II heeft zich in elke linie beduidend versterkt en gaat voor een nieuwe start met een nieuwe trainer, al is het nog niet van harte. NAC ten slotte werd afgeslacht door AZ, maar liet daarna tegen Ajax zien dat het wel een team kan worden om rekening mee te houden en zette vervolgens ADO zelf aan de kant. Leonardo is de speler die voor NAC het verschil maakt, zolang die fit is en niet teveel ruziemaakt, maakt NAC een aardige kans om degradatie te ontlopen. RKC zou gezien de eerste drie wedstrijden ook in dit rijtje clubs genoemd kunnen worden, maar wekt op mij niet de indruk serieus in verval te zijn. Ik verwacht dat deze overwinning de club weer langzaam op het rechte spoor zet, waardoor ze als vanouds in de middenmoot gaan eindigen.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.