13 Oct
2008

Recensie TV-serie: 90210, The Next Generation (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

In de vroege jaren 90 werd de jeugd verblijd met de serie Beverly Hills, 90210. Vrijwel iedere middelbare scholier zat aan de buis gekluisterd als de avonturen van Brandon, Brenda, Dylan, Kelly, Steve, Andrea, David, Donna en consorten langskwamen. Een heuse tienersoap: over tieners en voor tieners. De serie behandelde reële problemen waarmee de gemiddelde middelbare scholier te kampen krijgt. Dat alles in een hip sausje van mooie mensen, een rijke buurt en lekkere achtergrondmuziek en een televisiehit was geboren.

Tijd voor een remake

Men achtte de tijd in 2008 rijp voor een reïncarnatie van deze serie. Het is nu 18 jaar geleden dat de originele Beverly Hills, 90210 verscheen en men rekent erop dat nu de serie alweer acht jaar geleden gestopt is, de mensen snakken naar meer avonturen van rijke schooljeugd.

Zodoende is er nu de serie 90210. Een korte titel, die alleen nog maar wijst op de postcode van het rijke Beverly Hills waarin de serie zich afspeelt. Deze nieuwe serie kent, op wat gastrolletjes na, een geheel nieuwe cast.

Het verhaal

90210Net als het origineel start 90210 met een niet bijzonder rijke familie die vanuit het binnenland verhuist naar Beverly Hills, alwaar pa een baan heeft gekregen als schoolhoofd van Beverly Hills High. Ook deze familie bevat twee tieners van dezelfde leeftijd, een jongen en een meisje (net als Brandon en Brenda Walsh destijds). Annie en Dixon Wilson zijn echter geen tweeling: Dixon is geadopteerd.

Natuurlijk gaan de twee naar de school waar hun vader de rector van is geworden, wat voor- en nadelen heeft maar in elk geval garant staat voor confrontaties. Binnen de kortste keren maakt het stel vrienden en vijanden op de school. Ze ontmoeten op dag één de andere hoofdrolspelers in de serie en de toon wordt direct gezet.

Personages

Annie leert al snel twee meiden kennen: ‘Silver’, een wat rebelse outsider en Naomi, het prototype populaire rijkeluiskindje. Dixon meldt zich aan voor het sportteam en krijgt daar te maken met o.a. Ethan, die toevallig al een bekende was van Annie van een eerdere zomervakantie.

Zo worden al snel de banden tussen de verschillende personages blootgelegd. We leren alle tieners kennen en ontdekken wat hun specifieke eigenschappen zijn. Hierdoor kunnen de makers lekker snel allerlei problemen op hun pad werpen, waar de jongelui mee om moeten zien te gaan. Ook volgen we de ouders van Annie en Dixon, Harry en Debbie, en de moeder van Harry, Tabitha, die al in Beverly Hills woonde. Her en der duiken wat meer volwassenen op, maar de serie draait met name om de jeugd.

Intriges en verwikkelingen

Net als het origineel is 90210 soapy van aard, maar dan wel een snelle soap. In één aflevering zien we diverse problemen ontstaan, opgelost worden en weer nieuwe problemen oproepen. Dat kan zijn op het gebied van relaties, familie, schoolprestaties, groepsdruk, vriendschap enzovoort. De jongens en meiden hebben het er maar druk mee.

De nieuwe 90210-serieAls je een tiener bent of je een beetje interesseert voor hun belevingswereld, kijkt een serie als deze aardig weg. Zo baanbrekend als Beverly Hills, 90210 bleek te zijn, is 90210 zeker niet, maar de personages bieden genoeg ruimte om vele afleveringen lang nieuwe ontwikkelingen op ons af te blijven sturen.

Conclusie

Gezien de opzet is 90210 duidelijk verwant aan de originele serie. Nieuwe mensen, nieuwe beslommeringen, maar wel de oude toonzetting van rijke tieners die typische tienerproblemen kennen en daarbovenop wat typische luxeproblemen.

90210 is een aardig tijdverdrijf, maar zeker niet wereldschokkend. Het acteerwerk is redelijk, waarbij gezegd moet worden dat je van een soap niet al te veel hoeft te verwachten op dat gebied. Als je lekker achterover wilt hangen en gewoon wat simpel vermaak wilt door te kijken naar de problemen van anderen, is 90210 een geschikte kandidaat. Voor een serie met wat echte diepte kun je beter verder kijken.

IMDB: 90210
TVRage: 90210
Genre: Drama
Cast: Rob Estes, Lori Loughlin, Shenae Grimes, Tristan Wilds, Dustin Milligan, Jessica Stroup
Looptijd: 40 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.