19 Oct
2008

Recensie TV-serie: Knight Rider 2008 (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Veel dertigers hebben goede herinneringen aan de vroege jaren 80, toen David Hasselhoff als Michael Knight met zijn superauto KITT over de wegen scheurde om mensen te helpen. ‘s Avonds kropen we bij de tv voor drie kwartier spanning, actie en humor. KITT was een ongekende auto met hi-tech snufjes: de auto had een ingebouwde intelligente, pratende computer, waardoor Michael hele conversaties met zijn rijtuig hield, kon allerlei zaken scannen en analyseren en had bijzondere fysieke manoeuvres. KITT (Knight Industries Two Thousand) kon over objecten springen, op één zij rijden, enorm hoge snelheden halen en desgewenst een van de inzittenden via de stoel door het opengeschoven dak naar buiten katapulteren. Geweldig voor kinderen, maar ook hordes volwassen Amerikanen keken naar de serie.

De nieuwe Knight Rider

We zijn een jaar of 20, 25 verder en zoals vaker leek het een aantal mensen leuk om een nieuwe Knight Rider-serie te maken. Het verhaal borduurt enigszins voort op het origineel en vertoont enkele sterke parallellen. De nieuwe Michael Knight is een jongeman van achterin de twintig die jaren in het leger heeft gezeten en daardoor fysiek behoorlijk getraind is. Handig, want net als zijn voorganger moet hij nogal eens een knokpartijtje winnen.

De nieuwe Michael KnightDe grootste overeenkomst ligt ook het meest voor de hand: Knight rijdt opnieuw in een zwarte superauto genaamd KITT (Knight Industries Three Thousand) en lost wederom problemen op voor anderen. David Hasselhoff streedt vroeger vaak voor de onderdrukte medemens, liefst een jeugdige dame die hem beloonde met een zoen als hij haar van de overlast van de gemene kerels had afgeholpen. Nu werkt de Stichting waar Michael Knight bij hoort echter samen met de FBI en worden veelal grootschalige problemen aangepakt die (een deel van) het land bedreigen.

Het team waarmee Michael en zijn auto werken is ook wat groter. Twee FBI-agenten sturen hen aan, Charles Graiman (de uitvinder van de nieuwe KITT) adviseert en zijn dochter Sarah lapt KITT weer op en doet ook nog wel eens mee aan een missie. Er lopen nog wat meer mensen rond op de basis, maar vooral de jonge Billy en Zoe houden zich als analisten bezig met de zaken waaraan Michael werkt.

Hi-tech

Omdat de oude KITT tegenwoordig een stuk minder indruk maakt, is de nieuwe van allerlei snufjes voorzien die op dit moment nog buiten bereik van de gemiddelde autobezitter liggen. KITT kan zichzelf camoufleren, transformeren in een ander model auto, zijn voorruit gebruiken als computerdisplay voor de inzittenden en nog vele andere dingen.

Meer nog dan de oude serie is Knight Rider 2008 gebouwd op deze hi-techkunsten. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van gelikte computeranimatie om allerlei visuele pracht op ons af te vuren. De ondergrondse basis van waaruit de organisatie opereert is voorzien van allerlei imposante apparaten om KITT op te poetsen, te repareren, te upgraden etc. De auto zelf heeft nauwelijks opvallende zaken op het dashboard: geen tientallen kleurige knoppen meer dus, alleen een electronisch ‘oog’ dat de persoonlijkheid van KITT representeert en doet denken aan het oude rode lampje dat knipperde als de oude KITT praatte.

Spanning en snelheid

KITT in 2008In Knight Rider 2008 krijg je net als in de oude serie genoeg achtervolgingen en hoge-snelheidsacties te zien. Als alles snel gaat, zal het wel spannend zijn, is blijkbaar de achterliggende gedachte. De verhaallijnen zijn echter nogal dun en oppervlakkig, waardoor de belangen waarvoor de personages strijden, niet echt tot ons doordringen. Echt spannend wordt het daarom niet.

Heel diepgaand zijn die personages zelf ook niet, waardoor het mij als kijker niet zoveel kan schelen wat er nu weer gebeurt met Sarah of hoe Michael zich uit de volgende penibele situatie redt. Soms vraag je je af waarom er nu weer iemand staat te schreeuwen, wie is dat eigenlijk ook al weer? Het gebrek aan diepgang probeert men te compenseren met de snelheid en de gadgets, maar uiteindelijk wordt iedere situatie toch opgelost door de vuisten van Michael Knight of de techniek van KITT.

Conclusie

Knight Rider 2008 is een paar afleveringen leuk om te kijken als je er lol in hebt om te vergelijken met de oude Knight Rider en om te ontdekken wat een hedendaagse KITT allemaal onder de motorkap heeft. Dan is het nieuwe er wel af en komen de tekortkomingen van de serie bloot te liggen. De makers nemen de serie behoorlijk serieus, maar de kijker kan dat nauwelijks vanwege de oppervlakkige plots en het weinig overtuigende acteerwerk. Wanneer we niet warmgemaakt worden voor de personages en de gebeurtenissen, leven we niet mee en boeit het ons dus ook niet.

Vergeleken met de oude serie heeft Knight Rider 2008 overeenkomstige tekortkomingen, maar Knight Rider had als voordeel dat het een hoog camp-gehalte had en het overacteren van Hasselhoff een komische waarde had. Ook was de bedoelde humor, vooral in de interactie tussen Michael en KITT, vaker geslaagd dan in Knight Rider 2008. Knight Rider 2008 zie ik dan ook alleen aanslaan bij jongens met een voorliefde voor snelle auto’s en flitsende techniek, want iedereen die meer vermaak verwacht, wordt met deze serie niet bediend.

IMDB: Knight Rider 2008
TVRage: Knight Rider 2008
Genre: Actie
Cast: Justin Bruening, Deanna Russo, Sydney Tamiia Poitier, Bruce Davison, Val Kilmer
Looptijd: 42 minuten

Rubriek: TV

Een Reactie op “Recensie TV-serie: Knight Rider 2008 (USA)”

Reageer zelf
Rubracer

Hallo,

Deze recensie is vast geschreven door een dertiger(ruim) die de”fantastische” David hasselhof(ook acteerde in baywatch) maar niet uit zijn hoofd kan zetten!
Ik weet niet, maar de humor en het soms overacteren wat hasselhof deed komt hier ook voor maar dan juist zo,als het zou moeten zijn in deze tijd!
Afkraken van deze serie is echt niet nodig mits je een klein beetje met je tijd meegaat!
Nano techniek bestaat echt!
Uiteraard niet in de vorm zoals kitt(2008) dit heeft,maar toch!
Analisten als billy en zoé zijn meer computer en physica deskundigen!,dus geen mooie mensen die met een hamer en een bahco de meest high tech “snufjes”toepassen.
Dit geldt overigens ook voor zelf lerende algo-ritmes e.d.
De “vijanden”die michael traceur alias michael knight bestrijd zijn net zo geloof/ongeloof waardig als toen in de eighties!
Allebei aangepast naar de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.
Laten we nuchter zijn:Ongeloofwaardig(of niet),zijn zowel de pontiac trans am en de ford mustang shelby gt 500 kr,een genot voor het oog om te zien,en wordt men wel degelijk vermaakt.
Net als the dukes of hazzard met de general lee the renegade met zijn motor,jack bauer(24)met allerlei technische snufjes zijn net zo geloof/ongeloofwaardig!
De goeie wint van de slechte……………..En zo zijn er nog veel meer series en films!
Ik persoonlijk kijk hier 1000 maal liever naar dan naar ÉÉN of ander uitgekauwd ,sufgerukt STOMPZINNIG VOETBALPROGRAMMA..!!!!…. MET EEN DISCUSSIE OVER HOE HET HAAR VAN JAAP STAM ZIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KOM OP ZEG WAT IS NOU VERMAAK?????????????
Daarbij krijg je ook nog eens gezichten te zien waarvan Jack van Gelder de minst lelijke is!BAH!!!!!!!
Nederland wordt wakker en laat uzelf vermaken!!!!!!!!!
Ook al is het dan misschien wel ongeloofwaardig!
En als het serieus moet kijken we wel naar netwerk,radar,spoorloos,kassa enz. enz.