3 Nov
2008

Recensie TV-serie: Privileged (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

De titel van de serie Privileged is van toepassing op de meeste personages in de serie, maar dan op verschillende manieren. Het is dus een serie over bevoorrechte mensen, of mensen die het getroffen hebben met het een of ander. Toch is dat niet direct het thema: Privileged gaat namelijk over persoonlijke relaties.

Het verhaal

De serie is gebaseerd op het boek How to Teach Filthy Rich Girls van Zoey Dean. Dat is een titel die al veel meer weggeeft wat de situatie ongeveer is. Megan Smith is een jonge vrouw die het liefste schrijft, maar haar baantje bij een roddelblad is niet bepaald inspirerend. Door omstandigheden komt ze aan een nieuwe baan: ze wordt de persoonlijke mentor van twee stinkend rijke tienermeiden in Florida, in het gebied waar Megan zelf vandaan kwam voordat ze naar New York verhuisde.

De meiden van een jaar of 16, Rose en Sage, zijn wees en wonen bij hun rijke oma Laurel. De dames presteren niet zo best op school en oma wil dat dat zodanig verbetert, dat ze naar de universiteit kunnen. Megan wordt aangenomen om extra studeerwerk met ze te doen buiten schooltijd. Al heel snel blijkt echter dat de meiden geen enkele boodschap hebben aan Megans pogingen om hen iets te leren.

Persoonlijke banden

PrivilegedDe opzet wordt gebruikt om de banden tussen de verschillende personages te schetsen, want met name op dat gebied liggen de ontwikkelingen in de serie. De hechte band tussen de twee jonge zussen, hun oma versus hun en Megan, Megan versus haar love interest, eigen zus en haar beste vriend en ga maar door.

Wel volg je vrijwel alles vanuit Megans perspectief, je loopt als het ware mee in haar fictieve dagboek. De rijke mensen tussen wie ze zich begeeft zijn de bevoorrechte mensen, maar ook zij vindt zich bevoorrecht omdat ze met inspirerende en hooggeplaatste mensen mag omgaan en mee mag delen in een rijk leven dat ze zelf niet kent.

Humor

Privileged zou ik een dramaserie met komische trekjes noemen. Het dramagedeelte heb ik hierboven al toegelicht, het komische is een toevoeging en zit hem vaak ook in de hoofdpersoon. Megan is namelijk licht neurotisch, een behoorlijke flapuit, leeft af en toe teveel in een cocon en lijkt ongemakkelijke situaties aan te trekken.

Deze humor is subtiel aanwezig, zonder slapstickvormen aan te nemen. De acteurs zijn goed gecast, waardoor de andere personages geslaagd kunnen inhaken op deze vorm van humor. Ook oma Laurel, kok Marco, buurman Will en anderen zorgen regelmatig voor een glimlach.

Conclusie

Privileged houdt een goede balans tussen diepgang in het verhaal en verteerbaarheid met de lichte humor. De serie kijkt als een miniserie doordat het een doorlopend verhaal is. Een aflevering is wel een redelijk afgerond geheel met een opzet en een climax, maar de volgende aflevering kan zomaar verdergaan op het moment dat de vorige ophield, i.p.v. dat er een fictieve week verstreken is.

Ik verwacht dat Privileged vooral interessant is voor vrouwen vanwege het centrale thema, de belangrijkste personages en de aankleding. Mannen die zich niet snel in hun mannelijkheid aangetast voelen, kunnen de serie ook gerust een kans geven. Privileged is geen topper, maar een vrij degelijke serie die af en toe best grappig is niet te standaard van opzet.

IMDB: Privileged
TVRage: Privileged
Genre: Comedy/Drama
Cast: Joanna Garcia, Ashley Newbrough, Lucy Hale, Anne Archer, Kristina Apgar
Looptijd: 42 minuten

Rubriek: TV

Een Reactie op “Recensie TV-serie: Privileged (USA)”

Reageer zelf

Is deze serie al te koop met Nederlandse ondertitels, en weet iemand ook waar?

Groet Nelski