10 Nov
2008

Recensie TV-serie: Gary Unmarried (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

In de stroom van nieuwe series die in Amerika ieder jaar uit de grond worden gestampt, zitten altijd wel een paar sitcoms. Doorgaans betreft het lopende-bandwerk: flinterdunne verhaaltjes volgepompt met dertien-in-een-dozijngrappen. Een serie springt er dan ook al gauw bovenuit als er eens wat meer in zit, zoals bij Gary Unmarried.

Het verhaal

Gary, de hoofdpersoon in Gary Unmarried, heeft een eigen schilderbedrijfje. De inkomsten daarvan heeft hij hard nodig, want hij is kort geleden gescheiden en moet nu dus alimentatie betalen aan zijn ex-vrouw Allison, die inmiddels uitgaat met hun voormalige relatietherapeut. De verse scheiding heeft een grote invloed op zijn leven, maar gelukkig ontmoet hij de ook gescheiden Vanessa, waarmee het al snel klikt. Tussen de relatieperikelen door probeert hij de helft van de week zijn kinderen Louise en Tom op te voeden.

De serie draait om de persoonlijke situatie van Gary en deze mensen om hem heen. Het verhaal gaat dieper dan de meeste doorsnee-comedies, omdat de personages al snel behoorlijk uitgediept worden: we ontdekken met wat voor mensen we te maken hebben en welke emoties er onder de oppervlakte verstopt zitten.

Personages en humor

Het blijft een comedy, dus hoe serieus de gesprekken soms ook kunnen worden, altijd duikt er wel een onverwachte grap op. De personages zijn best interessant en stijgen boven het niveau van platte stereotypes uit. Jay Mohr zet een uitbundige Gary neer, die in eerste instantie niet bijster diepzinnig overkomt en vooral zijn humor op zijn ex richt, maar al snel meer onder de motorkap blijkt te hebben.

Gary UnmarriedDe vrouwen in zijn leven worden gespeeld door Paula Marshall (Out of Practice) en Jaime King (Kitchen Confidential, Sin City). Hoewel veel grappen in de serie uitgewisseld worden tussen de twee voormalige echtgenoten, maakt Marshall van Garys ex-vrouw geen pure bitch die hem het liefst ellendig ziet, maar een vrouw die net zo hard worstelt met de nieuwe situatie als Gary zelf. King is als nieuwe geliefde Vanessa ook niet het eenvoudige jonge grietje dat als rebound dient, maar een jonge vrouw die ook al het een en ander heeft meegemaakt en er samen met Gary nu iets van wil maken.

Ten slotte valt op dat Gary’s kinderen een rol hebben, die soms meer volwassenheid uitstraalt dan Gary zelf. Geen twee deugnieten waarover de volwassenen kunnen lachen, maar twee hele jonge mensen die het al druk hebben met hun eigen prioriteiten en emoties en door de volwassenen ook serieus genomen worden.

De grappen in Gary Unmarried zijn wisselend van niveau. Soms zitten er minuten tussen waarin ik weinig meer dan een lichte glimlach voel opkomen, dan weer zitten er een paar inventieve voltreffers tussen die me hardop laten lachen.

Conclusie

Dat is meer dan ik van de meeste comedies kan zeggen, dus wat mij betreft is Gary Unmarried het waard om een kans te geven. Het is nog niet 100% overtuigend, maar biedt genoeg potentie om met wat bijschaven een succesvolle comedy te worden die de meeste concurrentie achter zich laat.

IMDB: Gary Unmarried
TVRage: Gary Unmarried
Genre: Comedy
Cast: Jay Mohr, Paula Marshall, Jaime King, Ed Begley Jr.
Looptijd: 22 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.