31 Oct
2006

Analyse: PSV goochelt zich de tweede ronde CL in

Guus Hiddink, die PSV de eerste successen in de Champions League bracht, vertrok deze zomer. Op het laatste moment vertrokken de bepalende spelers André Ooijer en Jan Vennegoor of Hesselink. PSV verloor wederom de wedstrijd om de Johan Cruijff-Schaal van Ajax. De vooruitzichten waren volgens veel kenners niet zo best toen PSV ook nog eens stevige tegenstanders lootte: Liverpool, Galatasaray en Bordeaux.

We zijn een paar maanden het seizoen in en opeens is het beeld heel anders. PSV plaatste zich vanavond na een vrij overtuigende tweede overwinning op Galatasaray in de vierde CL-wedstrijd al voor de belangrijke tweede ronde. In de competitie draait het elftal prima en zit PSV het overigens ook goed presterende Ajax vlak op de hielen. Daarnaast spelen de Eindhovenaren heel aardig en aanvallend aantrekkelijk voetbal.

Ook de twee seizoenen hiervoor verloor PSV belangrijke spelers en wist het toch weer een mooi elftal op de been te brengen. Dit seizoen zijn spelers als Kromkamp, Salcido en Mendez aangekocht en zij hebben zich moeiteloos in de basis gespeeld. Met name Salcido is een revelatie in de verdediging: zowel als centrale verdediger als als linksback is hij een regelrechte versterking. Daarnaast haalde PSV de jonge Portugees Manuel da Costa als versterking voor de toekomst. In de voorbereiding sijpelde de potentie van deze speler al lichtjes door, maar Koeman hield hem de eerste wedstrijden op de bank of zelfs de tribune, waarschijnlijk om hem rustig te laten wennen en zijn plek te laten vinden. De afgelopen weken mag Da Costa opeens in de basis opdraven en de 20-jarige speelt prima wedstrijden naast Alex. Zeker als je in aanmerking neemt dat hij voor deze zomer pas 10 wedstrijden op het hoogste niveau speelde, kun je hem rustig een openbaring noemen.

De spelers die PSV al had, tonen wederom hun kwaliteiten: Gomes, Alex, Simons en Farfan zijn weer goud waard en Cocu is wederom de belangrijke leider in het elftal. Ibrahim Affelay laat de laatste weken zien dat hij groeiende is. Verder speelde Arouna Koné dit seizoen al voornamelijk sterke wedstrijden, maar miste hij kans na kans. Elke wedstrijd houdt hij een klein legertje tegenstanders bezig en bijna elke wedstrijd leidde dat tot een onterecht afgekeurde goal of een goede assist, maar de doelpunten bleven achterwege. Tot die uitwedstrijd in Turkije, waar hij de 1-2 scoorde voor PSV en naderhand aangaf zich bevrijd te voelen. Hoe bevrijd hebben we kunnen zien de afgelopen twee weken. Tegen AZ, Sparta en RKC verhoogde hij zijn competitiescore van 0 naar 5 en vanavond maakte hij tegen Galatasaray opnieuw een puntgaaf doelpunt.

Koeman toont aan dat hij, mede dankzij Tonnie Bruins Slot, tactisch een zeer volwassen trainer is. Naast een gouden hand bij zijn wissels is hij erin geslaagd als een volleerd goochelaar zijn team meerdere spelsystemen te laten beheersen. Het seizoen werd gestart met een 4-3-3-formatie, maar toen dat niet altijd even soepel liep – mede door gebrek aan fitte aanvallers en dus vaak met een hangende middenvelder op de vleugel – gooide hij probleemloos de zaak om naar 4-4-2. Farfan en Koné staan als gelijkwaardige spitsen in de aanval en worden ondersteund door Afellay, die daarachter een vrije rol heeft. Mendez en Cocu zijn de middenvelders vóór Simons die zowel controleren als druk geven bij de aanval en de backs Salcido en Kromkamp tonen aanvallende impulsen.

Na rust schakelde PSV over op een 3-5-2-systeem. Kromkamp werd vervangen door Culina, die als linkermiddenvelder de hele flank ging bestrijken, zoals Mendez dat op rechts ging doen. Da Costa, Alex en Salcido vormden de verdediging. Ook dit systeem ligt het team in bepaalde situaties goed, het veld wordt heel breed gehouden terwijl centraal veel beweging is en spelers zich goed aanbieden. Cocu en Simons zorgen ervoor dat de verdediging niet al te veel onder druk komt te staan.

De fysiek sterke, snelle en technische spitsen zijn werkelijk een plaag voor iedere verdediging. Vandaag ontsnapte Farfan na een mooie steekpass van Afellay gedeeltelijk aan zijn tegenstander door er goed voor te kruipen. In zijn wanhoop kon Galatasaray-speler Tomas alleen maar aan de noodrem trekken met een rode kaart tot gevolg. Hoewel PSV aanvallend natuurlijk nog de nodige steken laten vallen, is het een genot om naar te kijken. Onder Hiddink werd degelijk, defensief voetbal gespeeld en kon Europees op af een toe een succesvolle uitbraak gebouwd worden. Onder Koeman speelt PSV darteler voetbal en is er veel meer beweging en variatie in het spel.

De wissels van vanavond lieten zien dat PSV goede reserve-opties heeft voor het viermansmiddenveld. Naast Culina kwam nog Väyrynen voor Afellay en Aissati voor Koné, allemaal volwaardige opties voor het middenveld. Aanvallend blijft de spoeling dun: Kluivert kan niet als serieuze optie gezien worden zolang hij meer geblesseerd is dan speelt of traint. Tardelli en Beerens zijn eigenlijk buitenspelers en vooral de eerste lijkt nog wat licht voor het grote werk, Beerens wordt door Koeman rustig gebracht, maar heeft al leuke dingen laten zien in de wedstrijden die hij wel mocht spelen. Zo is er geen echte spits achter de hand als een van de twee voorin geblesseerd raakt, dus wil Koeman in de winterstop Eduardo Alves da Silva (Dudu) van Dinamo Zagreb overnemen met de CL-eurootjes.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.