16 Nov
2006

Filmrecensie Kruistocht in spijkerbroek (NL/DE/UK, 2006)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort: Vermakelijke boekverfilming met behoorlijk wat vrijheid t.o.v. het oorspronkelijke verhaal.

Voorkant boek Kruistocht in spijkerbroekVoor veel mensen is het boek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman lekker jeugdsentiment, getuige ook het in leeftijd sterk variërende gezelschap in de bioscoopzaal. Zelf heb ik het vroeger meermalen gelezen, maar het is inmiddels heel wat jaren geleden. Toen ik de film ging kijken, had ik de fijne details van het verhaal dan ook niet meer in mijn hoofd. Al snel bleek dat de filmmakers enige creatieve vrijheid hebben genomen bij het verfilmen van dit verhaal, want lang niet alles in de film komt overeen met het boek. Dit gebeurt vrijwel altijd bij een boekverfilming en hoeft niet storend te zijn, tenzij je een die hard fan bent die had gehoopt op een 100% getrouwe overzetting.

In het boek is het reismaatje van hoofdpersoon Dolf Wega een jongeman genaamd Leonardo. Een van de ingrijpendste aanpassingen die men voor de film heeft gedaan is dat er geen sprake is van Leonardo, zelfs niet van een jongeman. Dolfs metgezel Jenne is behoorlijk vrouwelijk, maar heeft wel een deel van het personage Leonardo meegekregen. Verder heeft men ook eigen keuzes gemaakt m.b.t. de introductie en het einde van de film. Wees hierop voorbereid als je de film gaat kijken. Ten slotte is de film Engels gesproken, wat vreemd aandoet als je weet dat het boek Nederlands is, net als een aantal personages en locaties. Natuurlijk is er ook weer een nagesynchroniseerde versie beschikbaar in de bioscopen, wat mij persoonlijk helemaal misplaatst lijkt in dit geval. Overigens wordt er zodoende aan de taalkwestie, die in het boek aan de orde komt, volledig voorbij gegaan uit praktische overwegingen.

Emily Watson en Udo Kier, de enige redelijk grote namen binnen de cast, krijgen te weinig tijd op het scherm om te kunnen uitblinken. Aan de ene kant is het jammer dat met name Watson zo minimaal benut wordt, aan de andere kant toont het mooi aan dat deze film niet steunt op grote namen. Joe Flynn (23) komt niet bepaald over als een vijftienjarige, maar zet zeker een overtuigende Dolf neer zoals we die uit het boek kennen. De kinderen met sprekende rollen doen het evenzeer goed, wat toch een uitdaging is voor een regisseur.

Dolf in de machineHet verhaal zal de meeste mensen bekend zijn dankzij het boek en enig nadenkwerk over de titel zal je ook al gauw een indruk geven van wat je kunt verwachten. In grote lijnen komt de film daarin gewoon overeen met het boek, al is het hier en daar wat opgeleukt met wat extra spanning e.d. Ondanks de lengte van de film zijn een aantal dingen iets teveel afgeraffeld. Tijdens de ontwikkelingen rond Dolf worden de kijkers te weinig op de hoogte gehouden van de situatie rond zijn moeder, waardoor die kant van het verhaal eigenlijk niet gaat leven. Daarnaast wordt in een te kort tijdsbestek de suggestie gewekt dat Dolf inmiddels al enige tijd in zijn nieuwe omgeving verkeert: als kijker heb je weinig reden om aan te nemen dat er veel meer dan een dag voorbij is gegaan.

De film mag dan wel meer van dergelijke schoonheidsfoutjes bevatten, het geheel maakt een voldoende kundige indruk om de kijker bij de inhoud betrokken te houden. Ik heb me geen moment verveeld, ondanks dat het verhaal me nog enigszins bijstond. De film is een aangenaam tijdverdrijf voor mensen die het boek nooit hebben gelezen. Voor wie het wel heeft gelezen, kan het een feest der herkenning zijn. Zoals gezegd wijkt Kruistocht in spijkerbroek soms wezenlijk af van het boek, dus als je daar als grote fan slecht tegenkunt, kun je beter je bioscoopbezoek nog even heroverwegen.

Oordeel: 7,5/10

IMDB: Kruistocht in Spijkerbroek
Soort film: Avontuur
Cast: Joe Flynn, Stephanie Leonidas, Emily Watson, Udo Kier
Regie: Ben Sombogaart
Looptijd: 125 minuten
Bios/DVD: bioscoop

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

2 Reacties op “Filmrecensie Kruistocht in spijkerbroek (NL/DE/UK, 2006)”

Reageer zelf

Ik vind ‘Kruistocht In Spijkerbroek’ de allermooiste film die ik ooit heb gezien(en ik heb er véél gezien!). Het boek is ook fantastisch mooi geschreven, maar ik vond het in de film iets leuker dat er romantiek in voor kwam.
En de acteurs en actrices deden heel erg goed hun werk!

waar slaat dit op het boek is het allemooist en de film ook en dikkke tien aplaus voor thea beckman men liefelings schrijfster!!!!!