18 Nov
2008

Recensie TV-serie: Kath & Kim (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Kath & Kim is een Amerikaanse remake van de gelijknamige Australische comedyserie. Aangezien ik het origineel nooit heb gezien, kan ik de serie alleen maar beoordelen op zijn eigen kwaliteiten en niet vergelijken met de Australische versie.

Het verhaal

De moeder-dochterrelatie staat centraal in Kath & Kim. Moeder Kath Day is in de veertig en gescheiden. In het lokale winkelcentrum werkt haar nieuwe vlam Phil. Haar dochter Kim Day is pas getrouwd met de jonge Craig, ook werkzaam in het winkelcentrum. Aan het begin van de serie trekt Kim echter onverwacht weer in bij haar moeder, met wie ze tot haar huwelijk altijd samen is geweest. Ze heeft wat huwelijksprobleempjes met Craig, maar Kath zit niet direct op het gezelschap van haar dochter te wachten nu Phil in haar leven is.

Kath en Kim zijn echter duidelijk familie van elkaar en ondanks hun soms botsende karakters hebben ze veel gemeenschappelijk. Kath heeft een kapsalon aan huis en Kim is… tja, vooral lui. Ze trouwde juist met Craig om als ‘trophy wife’ gebruikt te worden: Craig mocht de kost verdienen en in ruil daarvoor met haar pronken. Zodra Kim in actie moet komen, haakt ze doorgaans af.

Humor en personages

Kath & KimEr is niets uitzonderlijks aan de personages in Kath & Kim. Ze zijn niet extreem rijk of intelligent (verre van), ze hebben geen bijzondere bezigheden en vaardigheden. Alles draait om de onderlinge relaties en de dagelijkse gebeurtenissen in huis en de nabije omgeving.

Zoals gemeld is de relatie tussen Kath en Kim de belangrijkste. Ze hebben regelmatig lichte onenigheid, maar die kan net zo snel weer verdwenen zijn. Zelfs midden in een discussie breken ze daar regelmatig uit om een verwijzing naar de situatie te maken, bijvoorbeeld dat kekke jurkje van de een of de accessoire van de ander.

De grappen zitten hem vaak in dat soort situaties, maar ook in de gedachten van de vrouwelijke personages, die we soms hardop horen met een voice-over. Beide dames zijn geen groot licht en kunnen behoorlijk onbenullig uit de hoek komen, zonder dat ze alleen maar afgeschilderd worden als domme bimbo’s. Ook de heren in hun leven zijn tamelijk eenvoudig, maar wel oprecht. Hun acties komen vaak voort uit liefde, maar zijn niet altijd even geslaagd of doordacht.

Conclusie

Lichte chaos staat centraal in Kath & Kim. Chaos in de gedachten van Kath en Kim zelf, chaos in de situaties waarin ze terecht komen, in hun relaties en in hun hele leven. Toch is het niet zo’n puinhoop, want steeds is er een bepaalde vooruitgang of ontwikkeling te bespeuren.

Kath & Kim zit aardig in elkaar en lijkt vooral gericht op een vrouwelijk publiek met een perspectief dat zeer nadrukkelijk bij de twee vrouwen ligt. Het soort humor in de serie vind ik niet hoogstaand, maar dat kan voor iedereen anders zijn. De aanpak is in elk geval redelijk origineel, waarbij afleveringen succesvol gevuld worden met in feite weinig schokkende gebeurtenissen.

IMDB: Kath & Kim
TVRage: Kath & Kim
Genre: Comedy
Cast: Selma Blair, Molly Shannon, John Michael Higgins, Mikey Day
Looptijd: 22 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.