24 Dec
2006

Je films catalogiseren op IMDB met MyMovies

Logo MyMoviesEen zeer handige functie van IMDB is MyMovies, waarmee je op simpele wijze voor jezelf lijstjes met films kunt aanmaken. MyMovies is een uitkomst als je vaak twijfelt of je een film nou wel of niet gezien hebt, je je afvraagt of je een bepaalde DVD in je enorme collectie hebt, of als je wilt kunnen opzoeken wanneer je een film hebt gezien of welke je in de bioscoop hebt bekeken. Hier volgt een uitgebreide uitleg van MyMovies.

Voor die paar mensen die IMDB niet kennen: het is de Internet Movie DataBase, de uitgebreidste bron van informatie op filmgebied. Over vrijwel iedere film en filmmedewerker vind je op IMDB allerlei handige gegevens en interessante weetjes. Als je je (gratis) registreert op de IMDB-site, kun je MyMovies gebruiken, maar ook cijfers aan films geven en informatie aanleveren.

Waarom catalogiseren?
Zelf vind ik een aantal zaken leuk om bij te houden: welke films ik allemaal gezien heb, welke ik in een maand zie en welke ik nog wil gaan zien. Ik heb dus bijvoorbeeld een categorie Nog Te Bekijken voor interessante titels die ik tegenkom of aangeraden krijg, zodat ik ze niet vergeet.

Iedere film die ik zie kopieer ik naar de categorie Gezien. Dat heb ik de afgelopen jaren trouw gedaan, inmiddels is de teller de 800 ruim gepasseerd. Verder maak ik tegenwoordig per maand een categorie aan. Zo kan ik op een later moment snel terugzien welke films ik deze maand, maar dus ook in heel 2006 heb bekeken.

Handleiding
MyMovies bedienen is eenvoudig, zeker aan de hand van dit stappenplan:

 • Registreer jezelf bij IMDB. Klik rechts bovenin de site op Register. Geef een geldig e-mailadres. Je geboortejaar gebruikt IMDB voor de demografische statistiek van de filmwaarderingen.
 • Klik rechts bovenin de site op Login. De site zal je als bezoeker blijven herkennen, tenzij je browser geen cookies accepteert.
 • Klik op de navigatiebalk bovenin op MyMovies. Je komt nu binnen op je MyMovies-pagina. In de linkerkolom vind je de (standaard)categorieën, in de rechterkolom de films, zodra je die hebt toegevoegd.
 • Categorieën in MyMovies

 • Naast de reeds bestaande (die je desgewenst kunt verwijderen) zie je ook een paar Special Categories. Pending en Recycle Bin zijn als tijdelijke opslagplaats bedoeld. Voting History geeft een complete lijst van alle films waar je een cijfer aan hebt toegekend op IMDB.
 • Op de hoofdpagina van iedere film staat onder de titel en het eventuele plaatje van de filmposter de link Add to MyMovies. Klik deze aan om een film aan je digitale catalogus toe te voegen. Je wordt meteen doorgestuurd naar MyMovies en krijgt de Pending-categorie te zien, met daarin de zojuist toegevoegde film. Hij staat als het ware in de wachtrij om verder behandeld te worden.

Categorieën gebruiken
In de overzichtslijst My Movies (all) vind je de inhoud van alle categorieën samengevoegd. Films die in meerdere categorieën geplaatst zijn, zie je dan ook meerdere keren staan. In dit overzicht zie je direct in welke categorie de film geplaatst is. Op deze manier kan ik dankzij mijn maandcategorieën alfabetisch een bepaalde film opzoeken en vervolgens zien dat deze in de categorie Maart 2005 geplaatst is en ik hem dus in die maand heb gezien.

 • Om een categorie aan te maken klik je in de linkerkolom bij My Categories op de link Edit Categories.
 • MyMovies categorieën aanpassen

 • Onder Create New Category vul je de gewenste naam in en klik dan op Create New. De categorie verschijnt direct in de lijst in de linkerkolom. In dit scherm kun je overigens ook aanpassingen doen aan categorieën, zoals hernoemen, samenvoegen of verwijderen.
 • Klik op de categorie die je zojuist hebt aangemaakt. Je krijgt de lege inhoud te zien, 0 Titles.
 • Klik onderaan op Change Display Options. Hier kun je een aantal voorkeuren aangeven. Standaard worden er 10 titels per scherm getoond, ook als de categorie er meer bevat. Als je dat net als ik te onoverzichtelijk vindt, kun je het aantal aanpassen of simpelweg Show All Titles kiezen. Pas hier de voorkeuren verder aan naar je smaak.
 • Wanneer je een film met Add to MyMovies in de catalogus hebt gezet, vind je hem terug in Pending. Vink het vakje voor de titel aan en kies de categorie waarheen je hem wilt verhuizen.
 • Kies Move als dit de enige categorie is waarin je de film wilt zetten. Kies Copy als je hierna de film nog in een volgende categorie wilt zetten, daarvoor kun je dan weer op Pending klikken en hem nogmaals kopiëren of verplaatsen.

Maak zoveel categorieën aan als je zelf handig vindt. Je kunt bijvoorbeeld je DVD-verzameling (of oude VHS-koopfilms) in MyMovies bijhouden.

Notities
Met deze knop Notes-knop van MyMovies kun je bij iedere film die je in MyMovies zet, notities toevoegen. In de overzichtslijsten vind je deze knop helemaal rechts van een filmtitel, hiermee kom je in het Notes-scherm voor deze film. Hier kun je de precieze datum waarop je de film zag aangeven, de prijs de je ervoor betaalde en een website vermelden. Daarnaast is er natuurlijk een algemeen veld om je opmerkingen kwijt te kunnen, bijvoorbeeld je eigen omschrijving van de film om hem snel te herkennen.

Omdat IMDB zo vriendelijk is niet alleen films, maar ook televisieseries en computerspellen op te slaan, kun je MyMovies ook nog eens gebruiken om een overzicht van je favoriete videogames bij te houden, of bijvoorbeeld alle tv-series die je in je hele leven hebt gekeken op een rijtje te zetten.

Tip: maak geen categorie ‘Alle films met Robert De Niro aan’. Die lijst vind je namelijk op de pagina van deze acteur al, dus bespaar je de moeite van dit soort acties…

Bekijk ook Lurven Filmrecensies.

2 Reacties op “Je films catalogiseren op IMDB met MyMovies”

Reageer zelf

Volgens mij heeft http://www.Moviemeter.nl ook een vergelijkbare functie. Eigenlijk ook een perfecte site.

Wij bieden zelf iets dergelijks nog niet aan, maar bij ons kun je actuele filmladders via MSN Messenger opvragen – door te gaan chatten met buddy@mrmovie.nl

Hallo,
Ik heb in december de laatste versie gedownload. Toen ik de nieuwe versie startte was ik mijn hele database kwijt. Geprobeerd reservekopieën ( …dat-bestanden) terug te zetten maar geen enkel resultaat. Krijg een opmerking dat het aantal kolommen niet overeenkomt. Ruim 550 films kwijt?
Bedankt voor Uw advies.
Ron