24 Nov
2008

Filmrecensie Futurama: The Beast with a Billion Backs (USA, 2008)

Een paar jaar geleden werd de animatieserie Futurama gecanceld. Vorig jaar verscheen er echter een nieuwe DVD-film van de serie, Bender’s Big Score. Dat was de eerste van vier films die samen ook gebruikt kunnen worden als een seizoen van zo’n zestien losse afleveringen. Inmiddels is de tweede film er ook al: The Beast with a Billion Backs.

Het verhaal

Futurama: The Beast with a Billion BacksNet als in de vorige film is er weer een lang verhaal bedacht dat anderhalf uur bestrijkt, i.p.v. de gebruikelijke 22 minuten van een Futurama-aflevering. Hoewel het wel een leuk verhaal is, is de film ernstig uit balans. Het eerste deel zit vol grappen, opbouw en ontwikkeling, maar later in de film zijn er vrij lange fases waarin gewoon veel te weinig humor zit. In feite hadden ze aan een uur wel genoeg gehad om alles te vertellen.

Dat is de nadrukkelijkste tekortkoming van Futurama: The Beast with a Billion Backs. Het voelt alsof men per se de anderhalf uur wilde volmaken en daardoor extra vulling in het verhaal moest inbrengen. Wel is het verhaal weer in de bekende stijl: redelijk absurde ontwikkelingen die uiteindelijk toch op een logische manier op elkaar aansluiten.

Humor

Zoals gezegd ligt het zwaartepunt in het eerste deel van de film. Daar volgen de grappen elkaar in hoog tempo op, waardoor ik wel het gevoel kreeg dat ik soms de fijne details en achtergrondgrapjes niet meekreeg. Dat vraagt dus om een tweede keer kijken. In het tweede deel van de film heb je juist tijd over, al zitten ook daar nog wel wat grappen in verwerkt.

De meeste grappen zijn vertrouwd leuk en de film kent een aantal momenten waarop ik hardop moest lachen. De kracht zit hem nog altijd in de personages en de absurde gebeurtenissen Bender op de loopplanken daarvan maakt men gretig gebruik.

Conclusie

In Futurama: The Beast with a Billion Backs duiken alle bekende personages uit de serie weer op en doen ze hun ding, waardoor de fans hun lol weer op kunnen. Helaas is de hoeveelheid humor slecht verdeeld over de film, waardoor de verveling in fases toeslaat. De kracht van de andere delen van deze film compenseert dat echter ruimschoots, waardoor het in zijn geheel een geslaagde avond wordt.

Oordeel: 8/10

IMDB: Futurama: The Beast with a Billion Backs
Soort film: Comedy/Animatie
Cast: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Tress MacNeille, Maurice LaMarche, Phil LaMarr, Brittany Murphy
Regie: Peter Avanzino
Looptijd: 90 minuten
Bios/DVD: DVD

Wat vind jij van Futurama: The Beast with a Billion Backs?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.