19 Jan
2007

Competitiewedstrijd: ADO Den Haag – AZ 1-3

Na een valse start vorige week met één schamel wedstrijdje op zondag, begint nu echt de tweede competitiehelft na de korte winterstop. Vanavond trapten ADO Den Haag en AZ af. Het was geen geweldige wedstrijd, maar het Haags kwartiertje bleek uiteindelijk een lekker toetje te zijn, al was dat niet helemaal zoals men het in Den Haag graag ziet.

Opstelling ADO Den Haag

--------------Zwinkels-------------
Vreven-Saavedra-Bunjevcevic-Tininho
---------------Bodde---------------
------Delorge-------Rankovic-------
--Verhoek-----De Vries-------Kolk--

Opstelling AZ

--------------Sinouh-------------
Steinsson-Jaliens-Luirink-De Cler
--------------Mendes-------------
--De Zeeuw--------------Molhoek--
-------------Martens-------------
-------Koevermans-Arveladze------

Wedstrijdverloop
De eerste helft bood weinig interessants voor het publiek. Het wedstrijdbeeld toonde AZ veelal in balbezit, zoekend naar gaatjes in de zeer compacte verdediging van ADO. Bij ADO verdedigde iedereen mee, met name het driemansblok op het middenveld slaagde er goed in om veel aanvallen door het midden te verstoren, al wist AZ bij uitzondering met een steekpass een aanvaller te bereiken. AZ wilde het wel proberen via de zijkanten, met de aanvallende backs De Cler en Steinsson. Zij boden zich veel aan, maar kwamen nauwelijks tot bruikbare voorzetten. Voorin was Arveladze zeer actief, maar dat mondde vaak uit in buitenspel.

De keuze van Van Gaal om Molhoek, Mendes en De Zeeuw op te stellen zorgde ervoor dat de echte aanvallende creativiteit van Martens moest komen, omdat de andere drie niet uitblinken in het naar voren denken. De Belg werd echter te weinig bereikt, net als de twee spitsen, om doorslaggevend te zijn. Martens liet zich nogal eens terugzakken om de bal te komen halen, maar daarin liggen niet zijn kwaliteiten. De drie andere middenvelders zijn met name controlerend sterk, waardoor AZ het beoogde veldoverwicht wel had, maar geen echte vuist kon maken.

ADO verloor in de eerste helft al twee spelers. Na 20 minuten moest Saavedra geblesseerd vervangen worden door Schwiebbe. Deze ging op de plek van Bodde spelen, die naar achteren schoof als centrale verdediger. Vlak voor rust raakte Verhoek op het oog ernstig geblesseerd na een harde sliding van Steinsson. Verhoek kon niet verder en Elia verving hem op links.

logo ADO Den HaagADO richtte zich aanvallend vooral op aanspeelpunt De Vries, die dan zijn medespelers zou moeten bedienen. Hij werd wel met regelmaat bereikt, wist vaak de bal goed vast te houden of te kaatsen, maar de voortzetting naar voren bleef uit. Hij mist duidelijk ook handelingssnelheid om de spil te zijn in een snelle aanval, waar Michael Mols normaal gesproken voor veel meer verrassing weet te zorgen. Met name Kolk viel als vleugelspeler erg tegen, hij kwam nauwelijks in het stuk voor.

Enkele kansen waren er wel, de verhouding lag daarin ongeveer gelijk. Heel groot gevaar leverden ze niet op. De beste kans was voor AZ na voorbarig instappen van een ADO-verdediger, maar Zwinkels redde knap op het schot van dichtbij. De meest noemenswaardige kans van ADO ontstond na een van de weinige succesvolle combinaties. Kolk trok naar binnen, speelde De Vries aan, die de doorgelopen Rankovic de kans gaf, maar deze schoot in het zijnet.

Feitelijk kwam de 0-1 net voor rust uit de lucht vallen. Koevermans kon opeens aan de linkerkant het strafschopgebied in duiken en Bodde trok bij om hem te stoppen. Hij probeerde een soort bodycheck uit te voeren waarmee hij Koevermans nauwelijks raakte, maar zwaaide daarbij wat wild met zijn rechterarm, die de hals van Koevermans raakte. Of het een terechte penalty was is de vraag, maar het contact was in elk geval genoeg voor scheidsrechter Blom om de penalty te geven. Mendes schoot goed in de rechterhoek in, al zat Zwinkels er dichtbij.

Tweede helft
In eerste instantie ging de tweede helft verder zoals de eerste helft werd gespeeld: veel balbezit voor AZ, maar aanvallend weinig spektakel. Illustratief hiervoor was het feit dat de eerste corner van de wedstrijd pas in de 55e minuut werd genomen. AZ liet echter zien inmiddels genoeg routine voor dit soort wedstrijden te hebben om goed met de kansen om te gaan.

Logo AZ AlkmaarIn de 57e minuut pakte Martens kinderlijk eenvoudig de bal op links af van Delorge. Hij gaf strak laag voor op Koevermans, die voor zijn man kwam en de 0-2 rechts langs Zwinkels tikte. Daarmee leek de wedstrijd even gespeeld, maar vrij kort na de gelijkmaker begon ADO meer beleving te tonen en meer risico te nemen, waardoor er meer ruimte op het veld kwam en het tempo omhoog ging. Van Gaal vond het tijd voor een omzetting en bracht met Jenner en Schaars twee aanvallend ingestelde middenvelders voor de controlerende Molhoek en De Zeeuw.

Dat gaf het spel van AZ veel meer aanvallende impulsen, maar de defensieve zekerheid verdween ook. In de 72e minuut speelde Rankovic Delorge in de dubbele dekking aan, die even goed de bal bijhield en toen teruglegde op Rankovic. Deze schoot laag in de linkerhoek via de niet zo zeker ogende Sinouh de 1-2 binnen.

ADO leek zo met de verhoogde druk loon naar werken te krijgen. AZ kreeg echter eerst een goede kans via De Cler, die een voorzet van Jenner mooi uit de lucht nam. Zwinkels moest de bal hoog wegtikken. In de 84e minuut kreeg Martens op de zestien de bal laag aangespeeld van De Cler. Hij nam aan met rechts en schoot met links schitterend in de linkerkruising: 1-3. In de slotfase volgde een rommelige situatie waarbij de ingevallen Hakansson tot twee keer toe door Jaliens naar de grond werd gedrukt en ADO eigenlijk een strafschop verdiende. Blom gaf deze niet en bij de hevige protesten liep Rankovic tegen de scheidsrechter op. Geheel volgens de nieuwe richtlijnen kreeg hij de rode kaart te zien, maar feitelijk was de wedstrijd op dat moment toch al gespeeld. Het slotakkoord was voor Arveladze, die een goede voorzet van opnieuw Jenner inkopte en Zwinkels tot een redding dwong.

Conclusie Lurven
ADO had geen echte uitblinkers, Bunjevcevic was defensief belangrijk en Vreven zorgde aanvallend voor de gevaarlijkste voorzetten. ADO blijft voorlopig laatste en komt dieper in de personele problemen. Verhoek zou wel eens een tijdje gemist kunnen worden, Mols wordt nu al duidelijk gemist, Rankovic zal geschorst worden en hoe ernstig de blessure van Saavedra is, is ook nog de vraag. Toch zal de inzet in het laatste half uur het publiek nog wat hoop hebben gegeven. ADO liet zien zonder al te veel structuur in de aanvallen toch tot scoren te kunnen komen tegen de nummer drie van Nederland.

Bij AZ speelde Martens, met name in de tweede helft, een goede wedstrijd en waren De Cler en Steinsson erg sterk. Louis van Gaal wil in zijn elftal meer defensieve zekerheid inbouwen. Met deze opstelling is hem dat deze wedstrijd aardig gelukt, maar ADO leek in de eerste helft ook niet enorm veel moeite te doen om de defensieve stellingen te verlaten. Voor AZ ging de keuze van Van Gaal duidelijk ten koste van de aanvallende kracht, je kunt je dus afvragen of Van Gaal zal vasthouden aan deze keuze als hij hiermee de angel enigszins uit het spel van AZ haalt.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.