25 Jan
2007

Website bouwen: zeven gratis CMS-en

CMS staat voor Content Management System. Dat is software die je het zware werk van het maken van een website voor een groot deel uit handen neemt. Zo is bijvoorbeeld de site waar je nu rondhangt gemaakt met een CMS. Er zijn talloze softwaremakers die dure CMS-en verkopen, maar gelukkig zijn er ook verschillende initiatieven waarbij een volwaardig gratis CMS wordt aangeboden. Hieronder vind je een aantal van de beste.

Toelichting
Als je vindt dat sites als Blogger.com je niet genoeg mogelijkheden biedt om je eigen weblog of site in te richten, kun je ervoor kiezen om zelf een domeinnaam te registreren en webruimte bij een webhostingbedrijf te kopen. In dat geval wordt het interessant om over een contentmanagementsysteem na te denken. Een dergelijk programma maakt het je makkelijk om een flexibele website met veel functies te bouwen, zonder dat je echt iets hoeft te weten van de achterliggende techniek, zoals HTML, PHP en CSS.

Werking
Nadat je een gratis CMS hebt gedownload, kun je de verkregen bestanden uploaden naar je webruimte. De installatieprocedure verschilt natuurlijk per CMS, maar wordt op de website van de makers uitgelegd. Na installatie kan de software in feite op twee manieren worden aangeroepen: aan de bezoekerskant en aan de eigenaarskant, in het administratiegedeelte. Daar kun je vele opties instellen als je daar behoefte aan hebt. Het CMS biedt je nu de mogelijkheid om simpel webpagina’s aan te maken die de bezoekers te zien krijgen als ze je site bezoeken. Je hoeft dus niet meer met Frontpage o.i.d. te gaan rommelen of handmatig HTML in elkaar zetten.

Zeven gratis contentmanagementsystemen
Enkele van de bekendere gratis CMS-en zijn:

Lurven.nl maakt gebruik van WordPress. Met de andere heb ik zelf geen ervaring dus kan ik niet vertellen of ze beter of slechter zijn. Ik weet alleen dat mijn ervaringen met WordPress goed zijn. De installatie is goed te doen, het systeem reageert snel en er zitten erg veel handige opties in. Daarnaast zijn er veel mensen op internet actief bezig met uitbreidingen voor WordPress die je ook gratis kunt downloaden. Zo kun je in een handomdraai je site van een andere lay-out voorzien die door een ander is voorgeprogrammeerd en zijn er tientallen, misschien wel honderden plugins beschikbaar die nog veel meer handige functies kunnen toevoegen. De website van WordPress biedt zeer veel en goed geordende informatie over de software, dus je kunt er zo diep in duiken als je wilt.

Wie ervaringen heeft met een van de andere CMS-en, wordt uitgenodigd om zijn idee├źn daarover hier te plaatsen.

Rubriek: Internet

5 Reacties op “Website bouwen: zeven gratis CMS-en”

Reageer zelf

Ik heb zelf ervaring met WordPress en Drupal. WordPress is een zeer prettig CMS, dat vooral geschikt is voor mensen die niet veel van html/php/css weten en gewoon snel aan de gang willen gaan.
Er zijn tonnen aan plugins te vinden, welke een grote mate van functionaliteit aan je site kunnen geven.

Drupal is wat minder eenvoudig op te zetten, maar heeft iets meer mogelijkheden op het gebied van taxonomie vorming (verschillende ingangen van nieuws) op de frontpage en heeft een goede ftp plugin, welke je downloads duidelijk beschikbaar maakt op http.

Om kort te gaan:
Wordpress werkt uit de doos, Drupal moet eerst aangeslingerd worden.

Ik werk zelf met Joomla. Het vergt enige moeite om het pakket te installeren op je domein. Maar eenmaal in de lucht zijn de mogelijkheden eindeloos. Ik werk ermee onder andere op http://www.trappers.nl, http://www.trappersmedia.nl en tnnmedia.nl

Ook bij Joomla maak je gebruik van templates. Zo kun je je website in een klik een ander uiterlijk geven.

ik ben bij webreus. hoe kan ik nu mijn site op het het zetten en die overal kunnen bij werken. cms. dus.
ik zou graag ergens anders een foto er bij of er af kunnen halen.
Kan iemand mij een tip geven.
Ik heb de site gebouwd met studio webdesign 4 pro.
alvast bedankt.

Naast de cms systemen die hierboven worden genoemd zijn er natuurlijk nog wel meer.
Als je zelf geen zin heb in het technische beheer en gewoon eenvoudig een mooie website wilt bouwen kun je ook eens kijken naar http://www.iwweb.nl of iets dergelijks.
Daar kan je zonder zelf iets technisch te moeten doen toch een mooie website in elkaar zetten. Ze hebben zelfs gratis hosting!

Leuk allemaal die standaard website, maar vaak gaat het niet op.
Wie wil er tegenwoordig nog een website die, net zoals alle andere is.

Als je echt iets moois/unieks wilt hebben zul je het toch echt moeten laten bouwen.