31 Jan
2007

Analyse: RKC Waalwijk op weg naar het keerpunt

RKC Waalwijk bezet in de eredivisie momenteel de laatste plaats. In 1984 trad de club toe tot het betaald voetbal, in 1988 promoveerde RKC van de eerste divisie naar de eredivisie om vervolgens niet meer te degraderen. Met de huidige ranglijstpositie is degradatie dus een wezenlijk gevaar, wat gezien de afgelopen 19 jaar een opmerkelijke gebeurtenis zou zijn.

Prestaties tot nu toe
Voor de winterstop verging het de club nogal dramatisch: onder Adri Koster werden slechts acht punten uit veertien duels behaald. Onder interim-coach Adrie Bogers werden drie punten uit twee wedstrijden gehaald, waarna Mark Wotte het roer overnam. Intussen heeft hij RKC zes wedstrijden onder zijn hoede en staat de teller op twee punten extra. Op het eerste gezicht is de situatie dus behoorlijk uitzichtloos.

De cijfers op een rijtje:

  • Koster + Bogers: 16 wedstrijden, 11 punten. Doelsaldo: 14-35 -> 0,88 voor en 2,19 tegen per wedstrijd
  • Wotte: 6 wedstrijden, 2 punten. Doelsaldo: 4-10 -> 0,67 voor en 1,67 tegen per wedstrijd
  • Totaal: 22 wedstrijden, 13 punten. Doelsaldo: 18-45

Wottes gemiddelde is dus lager dan dat van Koster: eenderde punt versus ruim een half punt per competitiewedstrijd. In de zes wedstrijden onder Wotte speelde RKC echter tegen NEC (dat net in die periode fantastisch was gaan draaien), Groningen (dat toen nog in het linkerrijtje stond en sinds vorig jaar als tegenstander altijd serieus genomen moet worden), Twente (dit seizoen zeer sterk) en Feyenoord (veel afgekraakt, maar blijft de punten veelal pakken en staat met voorsprong vijfde binnen playoff-bereik). In principe is het geen schande om daarvan te verliezen, al zou RKC in goeden doen toch in elk geval punten uit een van de drie thuiswedstrijden hebben gepakt. RKC speelde verder gelijk thuis tegen Utrecht en uit tegen ADO. Ook daar zouden ze normaal meer punten hebben gepakt over twee wedstrijden gezien en dit seizoen zouden beide wedstrijden eigenlijk drie punten moeten opleveren.

Het programma mag geen excuus zijn, maar kan wel een oorzaak zijn die bijdraagt aan de slechte cijfers. Daarnaast is er het doelsaldo. Wotte scoort met 0,67 goals per wedstrijd iets slechter dan zijn voorgangers, maar met 1,67 tegendoelpunten per wedstrijd heeft hij het verdedigend beduidend beter op orde.

Transfers in de winterstop
Het is enigszins terug te zien in de transfers die de Waalwijkers deze maand doorvoerden. De nieuwe spelers (aankopen en huurlingen) op een rijtje:

  • Benjamin de Ceulaer werd voor 3,5 jaar vastgelegd, overgenomen van Feyenoord. Rechtsbuiten De Ceulaer speelde vorig jaar al succesvol bij RKC.
  • Hervé Kage is voor een half jaar gehuurd van Anderlecht. De 17-jarige Belg speelt als verdedigende middenvelder.
  • Anthony Obodai is gekocht van Sparta, ook hij is een verdedigende middenvelder.
  • Jan Vertonghen wordt voor een half jaar gehuurd van Ajax. De Belgische linkshalf kan ook in de verdediging uit de voeten.
  • Erwin Lemmens is overgenomen van Olympiakos als tweede keeper voor de rest van het seizoen.
  • Tarik Sektioui is voor de rest van het seizoen gehuurd van FC Porto.

De opmerkelijkste naam is Sektioui. De Marokkaan is intussen een gevestigde speler, die vorig jaar bij AZ heel goed presteerde en ondanks zijn mindere periode bij Porto een directe aanwinst voor RKC is. Ook Obodai is een speler die een versterking kan zijn, zeker voor een club in het rechterrijtje. De Ceulaer heeft vorig jaar al bewezen het niveau van RKC prima aan te kunnen en aanvallend duidelijk wat bij te dragen. Van Vertonghen is het natuurlijk afwachten wat hij structureel op eredivisieniveau kan laten zien, maar ik denk dat dit een nuttige toevoeging aan de selectie van RKC kan zijn. Keeper Lemmens is mij onbekend: kennelijk is hij deze week getest door de technische staf en goed genoeg bevonden, ondanks dat hij 2,5 jaar geleden zijn laatste wedstrijd speelde.

De selectie
Daarmee heeft RKC de selectie aardig op peil gekregen. Voor de transferdeadline werd het vertrek aangekondigd van enkele overbodig geworden spelers: Rob van Dijk stapt over naar Heerenveen en Eddy Putter en Nick van der Velden worden verhuurd aan FC Dordrecht. Dat betekent dat RKC voor in het doel behalve reservekeeper Lemmens beschikt over Jurgen Wevers, die heeft aangetoond beter in vorm te zijn dan Rob van Dijk.

In de verdediging zijn beschikbaar: Milano Koenders, Dustley Mulder, Tim Bakens, Virgilio Teixeira, Frank van Mosselveld, Stephan Keller, Ramon van Haaren en Cerezo Fung A Wing. In geval van nood kunnen middenvelders Van Diemen, Fuchs, Vicelich en Vertonghen bijspringen. Met acht verdedigers en vier mogelijke invallers zal RKC niet gauw in de personele problemen komen achterin. In de beschikbare mankracht in de verdediging lag het probleem echter ook al niet. Niet voor niets zijn er geen verdedigers als versterking gehaald.

Nu kan RKC op het middenveld kiezen uit Patrick van Diemen, Iwan Vicelich, Robert Fuchs, Ruud Berger, Martijn Reuser, Hans Mulder, Hervé Kage, Anthony Obodai en Jan Vertonghen. Negen man voor drie posities (mogelijk vier mocht Wotte eens van 4-4-2 gebruik willen maken) betekent zware concurrentie en kan dus bevorderend zijn voor de prestaties, mits Wotte het gemor van de bankzitters in de hand heeft.

In de aanval is er nu de beschikking over Pius Ikedia, Jordan Remacle, Luwamo Garcia, Tim Janssen, Hans van de Haar, Ricky van den Bergh, Benjamin de Ceulaer en Tarik Sektioui. Ook Reuser en Berger kunnen in de aanval worden opgesteld, terwijl Tim Bakens bij de Graafschap heeft laten zien in uiterste nood een hele aardige spits te kunnen vormen. Ook in deze linie dus sterke concurrentie, met name op de buitenposities.

Teambalans
RKC had te weinig middenvelders van niveau in de selectie en de aanvallers lieten zich vaak overlopen. Door de selectie gericht te versterken met fatsoenlijke middenvelders en buitenspelers onderkent Wotte waar de problemen liggen en grijpt hij naar mijn idee op de juiste plekken in. Het gebrek aan echte concurrentie in die linies liet spelers als Reuser, V.d.Bergh en Ikedia, van wie je veel meer mag verwachten, zichtbaar wegzakken.

RKC heeft met Tim Janssen een talentvolle spits die echter afhankelijk is van goede aanvoer. Met een zwak middenveld en ongeïnspireerde vleugels is deze spits van weinig waarde. Hans van de Haar is het type balvast aanspeelpunt, maar heeft juist spelers nodig die vervolgens zelf het net weten te vinden. De vleugelspelers die voor de winterstop mochten aantreden, lieten het op beide vlakken afweten. De aankopen Sektioui en De Ceulaer zijn echter twee spelers die zowel aangever als afmaker kunnen zijn en dus naast elk van de centrumspitsen van nut kunnen zijn.

RKC kan nu zonder problemen een elftal op de been brengen dat de tweede competitiehelft tot een goed einde brengt:

--------------Wevers---------------
Mulder--Koenders--Teixeira-V.Haaren
----Obodai---------Vertonghen/Fuchs
--------------Berger---------------
De Ceulaer----Janssen------Sektioui

Conclusie
Met een dergelijk elftal en spelers als Bakens, V. Diemen, Fuchs/Vertonghen, Vicelich, Reuser, V.d. Haar, V.d.Bergh en Ikedia op de bank moet RKC in staat zijn om ADO Den Haag, Willem II en Excelsior in te halen. Wanneer dit niet zou lukken met dergelijk spelersmateriaal, dient de betrokken staf zichzelf eens achter de oren te krabben. Met goede spelers alleen kom je er natuurlijk niet, ze dienen samengesmeed te worden tot een goed gemotiveerd team met zelfvertrouwen en vechtlust. Dat is de taak van de technische staf.

Rubriek: Voetbal

Een Reactie op “Analyse: RKC Waalwijk op weg naar het keerpunt”

Reageer zelf

Mooie analyse.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat wij het gaan redden en zelfs de play offs voor degradatie kunnen ontlopen als wij eenmaal de punten gaan pakken, te beginnen a.s zaterdag in Breda tegen NAC.