17 Jun
2006

Zinnige hoogstaaltjes

Op de vraag (die vrijwel niemand natuurlijk stelt, waardoor ik hem af en toe zelf maar stel) ‘Welk woord bevat acht medeklinkers achter elkaar?’ luidt mijn antwoord, of dat van de welingelichte gesprekspartner veelal: angstschreeuw. Dit woord is voornamelijk bekend vanwege juist die eigenschap. Onbewust heb ik altijd aangenomen dat dit de langste medeklinkerreeks is die je in een Nederlands woord kunt tegenkomen, zonder op exotisch klinkende en vergezochte combinaties terug te vallen. Mijn verbazing werd dan ook alleen maar overtroffen door mijn enthousiasme toen ik ontdekte dat het nog beter kan.

Google kent maar 54 Nederlandstalige pagina’s met het woord ‘slechtstschrijvende’, maar het klinkt alsof iedere Nederlander het spontaan zou kunnen gebruiken. Negen medeklinkers achter elkaar, een prestatie van jewelste! Blijkbaar weet onze taal dit unicum van nature te produceren, laten we hopen dat ze er nog in slaagt om een woord met tien opeenvolgende medeklinkers te brouwen.

Mooi, zulke taaleigen aardigheidjes. Nog mooier zijn soms de creaties die taalgebruikers onbewust weten te fabriceren. In het bijzonder versprekingen en verhaspelingen (Johan Cruijff, meester in het voetbal, groothertog van de verhaspelingen) kunnen een genot voor het oog en oor zijn. Soms moet je ze twee keer lezen of je er een letterlijk beeld bij vormen om de grappige kant ervan te ontdekken. Neem bijvoorbeeld:

  • Als er één hek over de dam is…
  • Daar kun je geen hout aan vastknopen.
  • Daarmee hamerde de bondskanselier op zijn stokpaardje.
  • Ze beginnen nattigheid te ruiken.
  • Dat is voor ons reden ons eens flink achter de wenkbrauwen te krabben.
  • De criminaliteit weelt hier tierig.

Zo is er een enorme lijst te vinden op http://home.wxs.nl/~avdw3b/verspr.html, leuk voor tijdens een minder productieve vrijdagmiddag. Een deel van die lijst lijkt rechtstreeks uit de mond van eerder genoemde Cruijff te zijn opgetekend, wat niet verbazend zou zijn aangezien er mensen grof geld verdienen met boekjes die alleen bestaan uit citaten van de beste man. Wellicht heeft hij een sponsorcontract met deze auteurs afgesloten waarin vastegelegd is dat hij jaarlijks in de media minimaal 200 nieuwe creaties dient te laten horen.

Voor de liefhebbers: de rest van de site waarop de ‘Verspreeksgezegswijzen’ te vinden zijn, is ook een kijkje waard. Palindroomfans, anagramkleiers en Scrabble-strebers kunnen zich er onder andere uitleven. Op http://www.taalpuristen.nl/ is ook nog wel eens een amusante taalfout of misconstructie te vinden, mocht de niet zo productieve vrijdagmiddag maar niet voorbij willen gaan.

Rubriek: Taal

5 Reacties op “Zinnige hoogstaaltjes”

Reageer zelf
Diedde Verde

Tijdens het WK zal ik een speler, volgens mij ook met 8 medeklinkers achter elkaar in zijn naam…. Iemand enig idee wie dit is ?

Diedde Verde

Tja, krijg je natuurlijk weer de discussie: wat is medeklinker en wat is klinker… De voetballer was overigens Baszczynski, de noeste nummer 4 van het Poolse elftal.

Diedde Verde

Eigenlijk kun je niet zeggen dat een letter een klinker of een medeklinker IS. Letters zijn tekens, en klinkers en medeklinkers zijn klanken. Je kunt hooguit zeggen dat een bepaalde letter in een bepaald woord een klinker of een medeklinker aanduidt. En als zo’n letter in een bepaalde taal altijd of bijna altijd een klinker of medeklinker aanduidt, kun je hem “klinkerletter” of “medeklinkerletter” noemen, of in de wandeling desnoods kortweg “klinker” of “medeklinker”, maar zoals uit je vraag al blijkt, kan zo’n afkorting verwarring veroorzaken.

Vette woorden hoor!

Diedde Verde

Ik vond het woord heRFSTSCHRift vroeger al leuk, maar meer dan 9 medeklinkers op een rijtje… pfffffffff, da’s moeilijk 😉

Ssssssssssst, misschien verzin ik er nog wel eentje 🙂