12 Feb
2007

Buitenlandse TV-series kijken via internet

Digitaaltvkijken.nl

Televisie kijken kan een leuke hobby zijn, maar levert vaak ook ergernissen op. Je favoriete televisieserie komt op tv op een moment dat het je niet uitkomt, of je vergeet een aflevering te kijken of op video op te nemen. De reclames waarmee de meeste series doorspekt zijn, zijn ook niet het favoriete moment van de meeste kijkers en kosten vooral onnodige tijd. Ook ben je als kijker afhankelijk van de nukken van de vaderlandse zenders: op ieder moment kunnen ze beslissen een serie tijdelijk te onderbreken, het volgende seizoen uit te stellen of niet meer aan te kopen of zelfs de volgorde van de afleveringen door elkaar te gooien. Daarnaast is ook niet iedereen dol op Nederlandse ondertiteling.

Dankzij het internet en enkele behulpzame liefhebbers kun je voor veel buitenlandse series deze problemen aan de kant zetten. In het kort komt het erop neer, dat daags nadat een aflevering in het buitenland op tv is verschenen, deze aflevering meestal al simpel via internet te downloaden is. Dat stelt je in staat om je favoriete serie te kijken zonder irritante reclames of ondertitels, op het moment dat jij het wilt.

Met name Amerikaanse en Britse televisieseries worden in overvloed aangeboden op internet. D.m.v. een simpele torrent of een nzb search in combinatie met een goede newsserver met binaries heb je soms al de ochtend na uitzending de nieuwste afleveringen te pakken. Op internet zijn genoeg toelichtingen te vinden over de technische kant van het downloaden, zodat je tv op je pc kunt kijken, of zelfs de series gewoon op je televisiescherm kunt zien, wanneer dat aan je computer gekoppeld is.

Uitzendschema’s
Hoe gaat dit alles nu in zijn werk? Neem nu de Verenigde Staten. Daar zenden de grote televisienetwerken dagelijks nieuwe afleveringen van tientallen series uit. Het televisieseizoen begint zo rond september en eindigt in april/mei. Sommige series starten pas in januari (mid-season) of zelfs later, dit zijn meestal niet de grote publiekstrekkers.

In de zomer is een lange stop ingelast, meestal gevuld met herhalingen. In deze periode krijgen echter ook vaak kleine, goedkope series een kans om wat kijkcijfers te halen. Deze series zijn soms erg de moeite waard, maar lopen een grotere kans om voortijdig van de buis te verdwijnen en halen vaak de Nederlandse televisie niet. In de winter worden veel uitzendschema’s vaak ook een poosje onderbroken, variërend van enkele weken tot soms wel drie maanden. Wanneer je hierop voorbereid bent, kom je eigenlijk nooit voor verrassingen te staan, omdat de Amerikaanse netwerken deze structuur vrij consequent aanhouden.

Digitale opnames
Liefhebbers met een internetverbinding maken er een sport van om de tv-series op te nemen en online te zetten. Dat gebeurt niet met een rammelend VHS-recordertje, maar met degelijke digitale apparatuur, waarmee de digitale uitzendingen in goede tot zeer goede kwaliteit direct op de computer beschikbaar komt.

Direct na de opname gaat men aan de slag met het videobestand. De reclames worden weggeknipt, zodat het bestand alleen gevuld is met de serie zelf. Er wordt een compressieformaat ingesteld, waardoor het videobestand klein genoeg wordt om te downloaden, maar nog altijd prima kwaliteit biedt, bijvoorbeeld DivX of XviD. Een ‘one hour episode’ in de USA bevat meestal 17 a 18 minuten reclame, waardoor er pakweg 42 minuten in de serie zelf gaan. Zo’n aflevering wordt vaak gecomprimeerd tot 350MB, wat met een beetje breedbandverbinding hooguit 25 minuten duurt om te downloaden.

Via internet komt zo binnen een paar uur na de uitzending dit videobestand beschikbaar, waarna het door verschillende downloadkanalen overgenomen wordt en ook beschikbaar wordt gesteld. De televisieliefhebber kan bijvoorbeeld op http://tvrage.com/ een overzicht bekijken van de series die op het programma staan in Amerika, inclusief wat er gisteren werd uitgezonden. Daar kun je dus simpel uitkiezen wat je graag zou willen zien dat gisteren op tv was en het vervolgens via jouw favoriete medium downloaden.

Mocht je je niet geneigd voelen structureel voor deze manier van televisiekijken te gaan, dan kun je wellicht toch baat hebben bij dit artikel. Wanneer je onverhoopt een aflevering van een serie op de Nederlandse buis mist, kan bovenstaande namelijk vaak een uitkomst bieden. Je downloadt namelijk in een handomdraai de aflevering die je gemist hebt. Je hoeft alleen maar even de serie op te zoeken op bijvoorbeeld http://tvrage.com/ en bij de Episode Guide na te gaan welk nummer bij de aflevering hoort. Grote kans dat je deze episode dan zonder problemen nog kunt binnenhalen.

Rubriek: TV

4 Reacties op “Buitenlandse TV-series kijken via internet”

Reageer zelf

Ik heb het nu ook ontdekt het tv kijken via de computer, alluc.org is een van men favoriete sites.
Ik vind het echt geweldig op dit moment zie ik series die zeker nog 3 à 4 jaar niet hier op tv worden vertoond, en omdat de amirikanen echt onmiddelijk nadat een aflevering op tv is geweest het op het internet zetten is ben ik op dit moment even ver als de amerikaanse kijkers.

Echt aanraders, ik kijk met mijn computer gekoppeld aan mijn tv, waardoor ik gewoon een groot scherm heb. Mijn tv scherm is hdready (720p dus….) en in amerika worden de meeste series uitgezonden in hdtv (720p en een enkele keer 1080i); hierdoor wordt je ‘one-hour-episode’ 1,09GB, maar het is de moeite zeker waard. Ikzelf kijk zo ook veel series waaronder afgekeken: NCIS, Threat Matrix, 24, Family Guy en bijna afgekeken American dad(1 seizoen nog) en opweg: simpsons (8 seizoenen gezien), numb3rs (2 seizoenen gezien)

nicolette

via tvrage probeer ik in spanje “24” te kijken maar krijg een waarschuwing van http://www.hulu.com/support/content_faq#outside_us dat buiten de us dit niet mogelijk is. hoe kan ik dit omzeilen

Postcard

Hotspot shield kan mss helpen.
als je googled kom je wss op meer sites uit.