26 Feb
2007

Recensie tv-serie: Shark

IMDB: Shark
TVRage: http://www.tvrage.com/Shark (USA)
Genre: Rechtbank/actie/drama
Cast: James Woods, Jeri Ryan, Danielle Panabaker, Henry Simmons
Looptijd: 43 minuten

Kort: Gehaaide voormalige topadvocaat gaat als aanklager werken en moet nu mensen proberen gevangen te zetten in plaats van vrij te laten spreken.

In september 2006 startte de Amerikaanse zender met de nieuwe serie Shark. Bij de korte omschrijving hierboven ben je snel geneigd om te denken: och, wéér een juridische serie. Shark is echter meer dan dat en stijgt boven de massa uit. RTL4 heeft in Nederland inmiddels een aantal afleveringen van de serie uitgezonden.

James WoodsDe naam van de serie verwijst naar de hoofdpersoon, Sebastian Stark, gespeeld door James Woods. Zijn bijnaam ‘Shark’ heeft hij verdiend als meedogenloze advocaat, die geen middel schuwde om zijn cliënten vrijgesproken te krijgen, zelfs als hij daarvoor een beetje soepel met de regels om moet gaan. Stark staat erom bekend dat hij vrijwel nooit verliest.

Hij wordt echter overgehaald om van zijde te wisselen: hij wordt aanklager bij het Openbaar Ministerie. Voortaan zal hij zich dus bezig moeten houden met het veroordeeld krijgen van de bad guys, in plaats van het vrijgesproken krijgen van mogelijke bad guys. Hoewel hij dus nu aan de andere kant van de wet opereert, is hij zijn gehaaide werkwijze niet afgeleerd.

Dat levert regelmatig conflicten op met zijn baas, Jessica Devlin, gespeeld door Jeri Ryan. Zij wil het liefst dat alles volgens het boekje gaat, terwijl Stark niet vies is van een trucje hier en daar. Verder heeft Stark een team van vier assistenten, met wie hij elke aflevering aan de slag gaat om eventueel een dader van een misdrijf te achterhalen en voor de jury aan te tonen dat de verdachte schuldig is.

De dynamiek tussen ‘Shark’ en de mensen om hem heen maakt deze serie bijzonder. Met vrijwel iedereen heeft hij een haat-liefdeverhouding: met Devlin omdat hij niet altijd volgens haar regeltjes speelt, maar wel de rechtszaken weet te winnen, met zijn team omdat hij het uiterste uit ze probeert te halen, maar ook zij zien dat zijn doortastendheid meestal wél resultaat oplevert en met de advocaten tegenover hem, waarmee hij de nodige sneren uitwisselt, maar waar intussen wel onderling respect heerst.

Ten slotte is er nog zijn tienerdochter Julie. Haar moeder woont in een andere stad en Julie heeft ervoor gekozen bij haar vader in te wonen. Vanwege de aard en drukte van zijn baan staat er de nodige spanning op hun relatie. Dit wordt echter niet op een Full House-achtige manier uitgewerkt waar aan het einde van de aflevering iedereen elkaar knuffelt en ‘I love you’ kirt, maar voelt aan als een realistische vader-dochterband waar van alles aan rammelt, maar waar beiden aan proberen te werken.

De zaken zijn goed uitgedacht en boeiend, waardoor de drie kwartier steeds ongemerkt passeren. Elke aflevering wordt een nieuwe zaak behandeld, dus in principe kun je bij elke aflevering de serie instappen. Als je geen grote afkeer van rechtszaken in televisieseries of films hebt, is Shark een aanrader.

Rubriek: TV

4 Reacties op “Recensie tv-serie: Shark”

Reageer zelf

Films krijgen op deze site altijd een cijfer. Krijgen series geen cijfer? Ik zou wel willen weten wat voor cijfer je Shark geeft.

Series een cijfer geven vind ik lastiger omdat je een veel langere periode beoordeelt dan bij een film. Ik zou denken aan een 8 uit 10 voor Shark.

Ja, en toen was vorige week Maandag Shark voor het laatst, vanavond andere serie, waneer en waar is Shark nu?

ja goede vraag ik zou ook wel eens willen weten waar en wanneer shark weer uitgezonden wordt!