9 Mar
2007

Filmrecensie Flushed away (UK/USA 2006)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort: Zeer grappige computeranimatie die zowel volwassenen als kinderen aanspreekt.

Flushed Away is een nieuw product van de samenwerking tussen Dreamworks en Aardman Animations. Dreamworks heeft inmiddels een succesvolle reeks computeranimaties op zijn naam staan: o.a. de Shrek-serie, Madagascar en Over the Hedge rolden de laatste jaren uit hun computers. Aardman is vooral bekend van de hilarische films Chicken Run en Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit, maar veel mensen kennen ook de korte Wallace & Gromit-filmpjes die zij eerder uitbrachten. Eerdergenoemde films maakte Aardman ook al in samenwerking met Dreamworks.

Roddy de ratWaar die films gemaakt waren met de karakteristieke claymation-stijl, beeld voor beeld opgenomen animatie met kleipoppetjes, is bij Flushed Away gekozen voor computeranimatie. Zoals de titel al suggereert zit er nogal wat water in de film en dat is met klei-animatie onmogelijk enigszins realistisch weer te geven. Deze technische keuze is bijzonder uitgevoerd: de computeranimatie is namelijk zodanig in elkaar gezet, dat wel de ‘look’ van claymation gebruikt is. De poppetjes bevatten dus soms zichtbare vingerafdrukken, alsof er handen zijn bezig geweest met het vormen van de digitale klei. Ook is de animatie van met name de gezichten net zo onregelmatig als bij de claymation. Dit draagt bij aan de charme van de film voor wie klei-animatie wel kan waarderen, maar als je niet op de hoogte bent van deze achtergrond en superrealistische computeranimatie verwacht, kom je van een koude kermis thuis.

De personages in de film zijn overwegend ratten, met wat uitzonderingen voor een pad, een stel kikkers en talloze slakken. De ratten zien er voornamelijk uit als mensen, gezien het haar, de kleding en de opbouw van de gezichten. Alleen de puntige neus, staart en drie vingers per hand herinneren ons eraan dat het dieren betreft. De andere dieren lopen en bewegen ook veelal als mensen, maar hebben wel meer het uiterlijk van dieren.

Roddy, de hoofdpersoon, heeft een ogenschijnlijk luizenleventje. Hij woont in een rijke buurt in London, in een ruime kooi als huisdier van een klein meisje. Als de mensen echter niet thuis zijn, wordt het huis zijn domein en doet hij alles wat hij wil. Door een samenloop van omstandigheden komt hij echter diep in het riool terecht en ontdekt daar een heuse rattenstad. Hij ontmoet Rita, een rat met een totaal ander leven dan het zijne. Samen komen ze al snel in de problemen en vallen ze van het ene avontuur in het andere.

De film heeft een minuut of tien nodig om een beetje op gang te komen en het verhaal degelijk op te zetten, maar komt dan geweldig los. De grapdichtheid wordt enorm en je komt ogen en oren te kort om alle woord-, beeld- en achtergrondgrappen mee te krijgen. Het is overwegend Engelse humor, maar men schuwt niet om met enige regelmaat beproefde slapstickgrappen toe te passen, wat ook veel kinderen zal aanspreken.

Een bijzonder element in de film is de rol van de slakken. Het riool is ervan vergeven en vanaf het moment dat Roddy ondergronds gaat, duiken de slijmerige beestjes om de haverklap op met vaak hilarische gevolgen.

Rita en Le FrogHet verhaal zelf is licht moralistisch van aard en de moraal is niet bepaald bijzonder te noemen. De uitvoering ervan is echter wel origineel in deze rattenwereld. Bovendien leent het verhaal, doordat de rattenwereld een afspiegeling is van de onze, zich voor talloze verwijzingen naar bekende elementen, bijvoorbeeld andere films, televisieseries, maar ook bekende gebouwen en stereotypes. Het is een genot om zoveel verwijzingen te herkennen, die waarschijnlijk bij de eerste keer kijken nog lang niet allemaal opvallen.

De stemacteurs doen hun werk naar behoren. Vooral het smakelijk platte Engels van Andy Serkis en Bill Nighy is soms leuk om uit de rattenbekken te horen komen. Wie Hugh Jackman alleen kent als de ruige Wolverine uit X-men, zal zijn stem nauwelijks terugkennen in de tamelijk bekakt pratende Roddy. Jean Reno hoeft niet veel moeite te doen om een overtuigende Franse kikker neer te zetten. Zelf voetbalcommentator John Motson heeft een klein rolletje, al is dat weinig verbazend als, jawel, commentator bij een voetbalwedstrijd.

Flushed Away is een met een degelijk verhaal aaneengeregen stortvloed aan afwisselende grappen, een ware lust voor de lachspieren. Met een dergelijke animatiestijl zou je al snel kunnen denken dat het een pure kinderfilm is, maar het tegendeel is waar. Iedereen die graag anderhalf uur lacht, kan in deze film iets vinden.

Oordeel: 8,5/10

IMDB: Flushed Away
Soort film: Comedy/Animatie
Cast: Hugh Jackman, Kate Winslet, Ian McKellen, Jean Reno, Bill Nighy
Regie: David Bowers/Sam Fell
Looptijd: 84 minuten
Bios/DVD: DVD

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.