2 Jan
2009

Recensie TV-serie: My Own Worst Enemy (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers. Let op: de serie heeft slechts één seizoen gedraaid en het verhaal is niet netjes afgerond. Kijk hem dus alleen als je kunt leven met cliffhangers in de laatste aflevering.

Het verhaal

My Own Worst Enemy heeft een interessant concept dat op het eerste gezicht wat overdreven is, maar wel heel knap is uitgewerkt. De serie draait om Henry, een man met een vrij standaard leventje: vrouw, kinderen, kantoorbaan enz. Dan ontdekt hij dat hij een tweede persoonlijkheid heeft, genaamd Edward. Die blijkt te werken als getrainde spion bij een geheime organisatie, die bepaalt wanneer hij Edward is en wanneer Henry.

My Own Worst EnemyDe problemen beginnen te ontstaan als die fases zich ongecontroleerd gaan afwisselen. Dat brengt Henry in situaties waar hij Edward had moeten zijn, maar Henry is niet getraind. Andersom heeft Edward geen familie en moet hij zich soms voordoen als echtgenoot en vader Henry.

Dit verhaal is goed uitgedacht en tot in allerlei details uitgewerkt. Het is interessant om te ontdekken hoe de levens van deze twee in elkaar zitten en helemaal hoe zij omgaan met de verstoorde balans.

Spanning

De momenten waarop de verkeerde persoonlijkheid bovenkomt, leveren spanning op, zeker als het midden in een gevaarlijke missie is. Na een paar keer wordt dat gedeelte wel een beetje eentonig: dan weten we wel dat Henry niet getraind is voor dergelijke missies en zichzelf en anderen in die situaties in gevaar brengt. Toch geeft men vaak een originele draai aan zo’n situatie om het niet steeds op hetzelfde te laten neerkomen.

De schrijvers kennen hun vak: de spanning komt van meerdere elementen en op verschillende manieren, vaak zonder gebruik van harde actie. Zo blijkt er binnen de organisatie waar Edward werkt ook gevaar op de loer te liggen.

Conclusie

Acteur Christian Slater levert prima werk af in deze serie, door de twee persoonlijkheden duidelijk verschillend te spelen en ook echt een eigen identiteit te geven. Dat acteerwerk maakt het plaatje compleet, want My Own Worst Enemy is gewoon een heel aardige serie met een origineel concept en een goede uitvoering.

Wel is het heel jammer dat de serie na slechts één seizoen al gestaakt is, omdat het verhaal nu niet is afgerond. Liefhebbers van spanning en intrige hebben namelijk een goede aan My Own Worst Enemy.

IMDB: My Own Worst Enemy
TVRage: My Own Worst Enemy
Genre: Drama/Thriller/Actie
Cast: Christian Slater, Mädchen Amick, Alfre Woodard, Saffron Burrows, James Cromwell
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.