2 Apr
2007

De beste films van 2006

Wat vond je de beste film van vorig jaar? Bijna iedereen heeft er wel zijn eigen ideeën over. De beste film is voor sommige mensen de meest geanticipeerde film. Zo zullen dit jaar vele fans nu al Spiderman 3 de beste film vinden, hoewel deze film nog moet uitkomen. Anderen zullen simpelweg de grootste winnaar van de Oscars blindelings noemen, zelfs als ze hem niet eens gezien hebben.

Je kunt deze vraag dus op verschillende manieren beantwoorden. Twee weken geleden schreef ik al over de slechtste films van 2006. Dezelfde aanpak laat ik nu los op wat in mijn ogen de beste films van 2006 zijn (en in één geval stiekem ook een beetje de verrassendste), verzameld uit mijn eigen MyMovies-catalogus van vorig jaar bekeken films.

5. WWW: What a Wonderful World

Ik begin maar met de film die mij het meest verrast heeft. Feitelijk zag ik deze pas in 2007 op het Internationaal Film Festival Rotterdam, maar de film is wel degelijk in 2006 geproduceerd. Het voordeel van het festival is dat je films uit de meest exotische landen kunt kijken, die je normaal gesproken niet zomaar tegen het lijf zult lopen in de videotheek. De films is van Marokkaanse makelij en is deels Frans, deels Arabisch gesproken. De ondertitels komen dus goed van pas. De film is gebouwd op een goed, heel origineel verhaal, maar het meest kenmerkend zijn de fantastische beelden die op het scherm getoverd worden. Deze voegen veel aan het verhaal toe en zijn dus niet zomaar om leuk te doen ingezet. WWW: What a Wonderful World bevat prachtige visuele vondsten die ik in geen enkele andere film ben tegengekomen en is daarom een sterke aanrader.

4. Flushed away

Animatiefilms zijn sinds de opkomst van de computeranimatie helemaal hot. Waar voorheen vooral gezinnetjes naar de vrolijke, brave Disney-tekenfilms gingen kijken, begeven hele volksstammen zich nu naar de bioscoop om films als Toy Story, Ice Age en Shrek te gaan bekijken. Elk jaar komt er een nieuwe lading animatiefilms uit, met vorig jaar bijvoorbeeld Cars, Over the Hedge en Happy Feet. De leukste van dit jaar vond ik echter Flushed Away, een product van Aardman Animation. In 2005 kwamen zij al met het briljante Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit, gemaakt in hun typische klei-animatie.

Met Flushed Away slaan ze een iets andere weg in, deze film is namelijk geheel met de computer geanimeerd. Daarbij is echter veel moeite gedaan om wel hun karakteristieke klei-uiterlijk te behouden. Deze film is weer een staaltje heerlijk absurde humor met voor ieder wat wils. Alleen als je absoluut een hekel hebt aan klei-animatie of animatie in het algemeen, is er een kansje dat je deze film helemaal niets vindt. Zie ook de uitgebreide bespreking van Flushed Away eerder op Lurven.nl.

3. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

Het vervolg op Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl werd door veel mensen, waaronder ik, met spanning afgewacht. De eerste film was op zichzelf een pareltje, maar had daarbij wel het verrassingseffect mee omdat er daarmee voor het eerst sinds tijden een succesvolle piratenfilm was uitgebracht. Het vervolg kreeg dus te maken met hoge verwachtingen, waaraan het zonder de hulp van dat verrassingseffect zou moeten voldoen. Niet iedereen zal het ermee eens zijn, maar ik vind dat de film daar aardig in geslaagd is. Door met een origineel verhaal te komen en dat in te vullen met dezelfde doordachte humor en actie, bewijzen de makers dat Pirates of the Caribbean behalve één goede film inmiddels ook een goede formule is geworden. Natuurlijk wordt ook dit deel gedragen door een wederom geweldig spelende Johnny Depp (als Captain Jack Sparrow), die de meeste andere acteurs naast hem laat verbleken. In de categorie ‘Vervolgen op actiefilms’ staat Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest bij mij zeer hoog op het lijstje. Zie ook de bespreking van Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest eerder op Lurven.nl.

2. The Last King of Scotland

Het beklemmende verhaal van een jonge Schotse arts in de jaren 70, die in de ban raakt van een dictator. Dit heftige drama is niet voor iedereen geschikt, omdat het niet bepaald Hollywood-materiaal is. Het verhaal is zeer uitvoerig opgezet en de nadruk ligt op het ontwikkelen van de personages, die al snel tot leven komen voor de kijker. Je wordt zó bij de mensen betrokken, dat je voor zowél dokter Garrigan als voor de Ugandese dictator Idi Amin sympathie ontwikkelt. Wanneer je voorbereid bent op een film die dus geen spetterende ontploffingen en stuntrijke achtervolgingen biedt, kun je je wel degelijk laten verwennen door deze topfilm. Let op, het is geen materiaal om even lekker bij achterover te hangen als tijdverdrijf, bij The Last King of Scotland is het opletten geblazen.

1. The Departed

Je ontkomt er bijna niet aan om de grote winnaar bij de Oscars te overwegen. Toch hoeft die prestatie geen garantie te zijn dat iedereen het ook een goede film vindt. Ik kan echter niet anders dan concluderen dat The Departed aan de top van mijn lijstje moet prijken. Deze zeer onderhoudende misdaadfilm sleurt je vanaf het begin mee het verhaal in om je zelfs na het einde van de 2,5 uur film voorlopig niet meer los te laten. Scorsese vertelt met deze film een diepgaand verhaal dat de nodige actie weeft door een sterk geraamte van personages en ontwikkelingen. Het acteerwerk van Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Vera Farmiga en vooral de meesterlijke Jack Nicholson is om van te smullen en de beelden die op je netvlies worden gegooid, zullen ook de mensen die een visueel spektakel willen niet teleurstellen. The Departed is een aanrader voor iedere filmliefhebber.

Conclusie

Bovengenoemde films zijn stuk voor stuk aanraders en als je er nog eentje hebt gemist, ga hem dan gauw kijken. Elk jaar kijk ik weer uit naar wat voor juweeltjes er dit keer weer op ons pad komen. 2007 belooft nog een aantal indrukwekkende titels die ik zeker zal gaan bekijken. Houd Lurven.nl in de gaten voor de recensies. Wat is jouw top 5 van films uit 2006?

Bekijk ook Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Een Reactie op “De beste films van 2006”

Reageer zelf
desiree montasa

Beste film is veruit the Prestige,blijft boeien en hier ontstond zelfs een discussie achteraf.
Geweldige film die je gezien moet hebben.