6 Jan
2009

Recensie TV-serie: Sons of Anarchy (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Ik geloof niet dat ik ooit eerder een tv-serie heb gezien die om een motorbende draait. Sons of Anarchy zou dus wel eens een originele serie kunnen zijn, maar is hij ook leuk?

Het verhaal

Sons of Anarchy speelt zich af in een Amerikaans dorp genaamd Charming, met enkele duizenden inwoners. De Sons of Anarchy zijn een motorbende die in het dorpje de dienst uitmaken. Sons of AnarchyDat betekent aan de ene kant dat ze daadwerkelijk het dorp beschermen tegen slechte invloeden van buitenaf, maar aan de andere kant dat ze zelf ook voor de nodige slechte invloeden zorgen. Iedereen kent de heren en ze hebben invloed op veel mensen.

De heren hebben hun lucratieve zaakjes lopen, waaronder het vervoeren van wapens. De dorpsbewoners laten hen hun gang gaan, maar er zijn criminele bendes in de regio die wat concurrentie vormen. Geweld wordt niet geschuwd bij dit alles.

Dan is er nog de persoonlijke kant. De bende is al één grote familie, maar ook de leden hebben weer hun eigen familie die ze willen beschermen. Een van de leden, Jackson, heeft een ontwricht gezin waar hij zich toch verantwoordelijk voor voelt.

Drama en personages

Hoewel er af en toe wat actie langskomt, is dit vooral een dramaserie. De persoonlijke banden en de ontwikkelingen daarin vormen de kern van de serie. We leren in het begin de belangrijkste personages kennen en ontdekken al snel allerlei bijzonderheden aan hun karakters en levens.

De bedoeling is dat we dan met hun mee gaan leven, aangezien er voor vrijwel ieder personage van alles op het spel staat. Voor mij gebeurde dat niet echt. De ins en outs van de Sons of Anarchy konden me niet echt boeien, waardoor het me heel weinig kon schelen wat er met de personages ging gebeuren.

Conclusie

Betere scripts zouden de serie misschien wat interessanter kunnen maken, maar ik krijg toch de indruk dat het hele principe van een motorbende die een stadje runt niet goed werkt in deze vorm. Het is admirabel dat men de ruige motorkerels van de persoonlijke kant wil tonen, maar het rijmt allemaal net niet.

Sons of Anarchy is ook niet echt geschikt als simpel tijdverdrijf, omdat er nogal wat informatie voorbijkomt in zo’n uurtje en als je even niet oplet, mis je teveel. Daarom denk ik dat de serie vooral geschikt is voor dramaliefhebbers, die tevreden zijn met veel ontwikkelingen en niet zo’n behoefte hebben aan echt meeleven met de personages.

IMDB: Sons of Anarchy
TVRage: Sons of Anarchy
Genre: Drama
Cast: Charlie Hunnam, Ron Perlman, Katey Sagal, Mark Boone Junior
Looptijd: 56 minuten

Rubriek: TV

20 Reacties op “Recensie TV-serie: Sons of Anarchy (USA)”

Reageer zelf

Ben het niet geheel met je eens 🙂

Denk dat de serie een best goed beeld laat zien van een motorbende (vooral van de tijd dat motorbendes opkwamen). De serie laat zien dat het eigelijk ook gewoon mensen zijn met gevoelens etc, maar dat hun lifestyle dit niet altijd toelaten. Hun normen en waarden worden duidelijk weergegeven daarin.

Wat betreft het script, het is gebasseerd op 1 van Shakespeares beste stuk: Shakespears Hamlet. Dit geeft niet aan dat het script en verhaal van de motorbende slecht zijn en niet over nagedacht is.

Ik weet niet hoeveel afleveringen je hebt gezien, maar het geweld in de serie is in behoorlijke mate aanwezig, desondanks speelt het niet de hoofdrol. Denk dat je het kunt vergelijken met de Sopranos. Veel dialogen en het draait veelal om de verschillende karakters in het plot, maar daardoor krijgen de aktiescenes veel meer waarde imo.

Het is volgens mij de best bekeken serie op FX (zender USA) en het is in mijn ogen vergelijkbaar met de Sopranos, ook niet bepaald een slechte serie 😉

Marko van Kampen

Totaal niet met je eens en de analyse klopt simpelweg niet. Heb je seizoen 1 helemaal gezien? Niet voor niets zegt men dat het ‘Easy Rider’ meets ‘The Sopranos’ is. Ben het met de eerste reactie wel eens. Geweld in elke aflevering en sterk acteren en navenante verhaallijn, waarbij de geloofwaardigheid soms in het geding komt (gemak waarmee ze met dingen wegkomen), maar als inwoner van Amsterdam en bekend met de vele Hells Angels verhalen, is dit niet ver bezijden de waarheid.

Zou je aanraden nog eens te gaan kijken.

Charles van Veen

De recensie is een flop, want dit is echt een super serie, die je gezien moet hebben. Het is echt geen sitcom, boordevol geweldadige actie en god zij geprezen start binnenkort een 3e seisoen in Amerika.

Heb je wel een goede bril opgehad toen je aan het kijken was??? Vanavond aan seizoen 2 beginnen kan niet wachten!!!

Harleyrijder

Om te beginnen is deze serie de best bekeken serie OOIT in Amerika, dat zegt al heel
Wat denk ik!!
Om dan een recentie te lezen van iemand uit zo’n kikkerlandje als de onze is prima, maar kijk dan wel goed
Ik heb nog niemand gesproken die het geen goede serie vind en geloof me ik spreek er zat.

Harleyrijder, dit is zéker niet de best bekeken serie ooit in Amerika, wel de best bekeken serie ooit van het (kleine) netwerk FX. Om maar een voorbeeld te noemen, Lost trok in zijn laatste seizoen ruim het dubbele aantal kijkers per week.

Aan iedereen die dol is op deze serie: prima toch dat jullie hem leuk vinden? Niet iedereen heeft dezelfde smaak, gelukkig. Ik schreef al in de conclusie (de recensie dateert van toen de serie net van start was) dat ik wel een markt zag voor Sons of Anarchy. Blijkbaar vallen jullie daarin.

man man man, wat zeg jij nu.. in mijn ogen een van de beste series ooit..
elk seizoen even goed.. dat kunnen we niet zeggen ven series als lost en prison break waar enkel seizoen 1 goed was..

plakplaat

Heb net de 3e serie afgerond// 1 woord: super!!

erwin kok

je heb zojuist de grootste flop recentie ever !!!!! geschreven die ik ooit gelezen heb.
sons is misschien wel het beste wat de laatste jaren op tv geweest is.

Ik denk als meneer alle seizoenen kijkt, dat het een hele goeie serie is. E r gebeurd altijd wel wat. En het is gewoon heel cool om die verbroedering te zien. Gasten die voor mekaar en mekaar familie door het vuur gaan. Top serie! nu wachtten op seizoen 4.
RIDE FREE!!!!!!!!!!!!

Ik vind het een te gekke serie ik kijk er iedere keer weer naar uit …

Ben het volledig met iedereen eens behalve met degene die de resensie heeft geschreven. Ik ben momenteel seizoen 2 aan het afronden en kan niet wachten om met seizoen 3 te beginnen.

Dit is een van de beste series die ik de afgelopen jaren heb gezien………

Beste serie ooit, dit is er 1 waarvoor ik wakker blijf.
Heb helaas seizoen 1 gemist, elke zondagavond weer een feestje om naar te kijken.
Jammer dat het maar 1 uurtje is….

Super serie.Kijk elke zondag samen met mijn zoon. En inderdaad sinds lange tijd een van de beste series op tv.

Ik vind het een vet serie en ben ook blij dat we ouderwets een aflevering per week krijgen. Iets om voor thuis te blijven Zondag avond. De karakters worden neergezet als mensen met hun menselijke problemen, maar zijn ook gelijk gevaarlijke criminelen die niet stoppen om iemand te vermoorden. Ze komen met heel veel weg, maar dat doen de echte bendes ook in de VS. Kijk maar naar Ganglands na de Sons.
Iedere Zondag avond zit ik met een glas Jim Beam te genieten van Sons. Goeie afsluiter van de weekend. 😉

Ik ben het hier totaal niet mee eens. Ik vind dit echt een geweldige serie. Eindelijk weer eens een goede serie op TV. Ik kan dan ook niet wachten op seizoen 4. De eerste 3 seizoenen heb ik al gezien. In Nederland is seizoen 2 nu net afgelopen, maar wij hebben ook seizoen 3 al gezien.

Als voorzitter van een van de grootse typemotorclubs ter wereld ben ik, mag ik wel zeggen, redelijk op de hoogte te zijn van het MC wereldje. Ik vind Sons een geweldige serie die zeker in grote lijnen de werkelijkheid benaderd. De dramatische gebeurtenissen zijn dan ook niet onbekend (zoals het doodschieten van de verkeerde persoon o.i.d.) dat gebeurd en is ook gebeurd in het verleden.

Dat de Sons makkelijke wegkomen met hun activiteiten is ook geen verzinsel. In Nederland en de wereld zijn er voorbeelden te over, dat dit gebeurd, hoe dit gebeurd, en waarom.

Nee, Sons is een hele realistische serie die zeker overeenkomt met de wat er in the real world gebeurd en afspeeld. Een must voor iedere motor (in ieder geval Chopper) liefhebber.

In een ding geef ik je gelijk. In een aflevering gebeurd er erg veel. Een of twee afleveringen missen en je bent een hoop verhaal kwijt. Helaas, uitzending gemist geeft geen oplossing, daar zitten ze dan niet bij. Dus snel naar box 3.

Tip: Probeer de DVD serie The Last Chapter te krijgen, ook dat is een aanrader.

Ik weet niet wat voor drugs de recensent gebruikte toen hij deze serie recensie schreef, of toen hij de serie bekeek.
Dit is zonder enige twijfel een van de sterkste series die ik gezien heb. Serieuze karakter ontwikkelingen, duidelijk geen keuze maken voor goed of slecht, maar van een afstand bekijken wat er gebeurt in Charming.

De verhaallijnen zijn zonder meer boeiend en iedere aflevering laat je achter met een smekend gevoel om meer te zien! Niet meeleven met de hoofdpersonen? Niets is minder waar. Hoe kun je niet meeleven met iemand wiens vrouw wordt vermoord, of met iemand die hel grof wordt verkracht/mishandel? Of met iemand die verscheurt wordt tussen liefde voor zijn club en het gevoel dat diezelfde club verkeerde dingen doet? Enz.

Echt, volgens mij heb je alleen een tralietje op YouTube gekeken….

Son of reality

Ik ben een die-hard serial watcher en deze Sons valt me erg tegen,ben er na jaargang 2 mee gestopt.Het geloofwaardigheidsgehalte t.o.v. series als The Sopranos,The Shield,The Wire is zodanig groot dat ik er letterlijk bij in slaap viel.
Het konden de lokale scouts wel zijn…
Het stoere gedoe,wollige dagboek,Thuis-a-alike scenario,melige verhaaltje,alles stak me tegen al van de eerste reeks.
The Unit was me van hetzelfde allooi,to much USA plastic !
Nu smul ik aan Deadwood,en da’s pas klasse !

Véél plezier nog !

Een van de beste series ooit. Doet me veel denken aan de godfather. http://www.youtube.com/watch?v=ENi1SvEFqsQ. SamCro!!! En die son of reality, houd zker ook niet van porno. Ride free.