22 Mar
2007

De 5 slechtste films van 2006

Er worden jaarlijks honderden films uitgebracht en het is niet zo gek dat daar heel wat bagger tussen zit. Ik kijk zo’n 150 films per jaar, waarvan een behoorlijk deel ook uit dat jaar zelf is. Aangezien ik alle films die ik kijk catalogiseer met MyMovies, kan ik simpel terugzoeken wat de uitschieters waren. Ik geef hieronder mijn persoonlijke top 5 (bodem top 5 eigenlijk) van de slechtste films die ik ben tegengekomen in 2006. Lees ook over de beste 5 films van 2006.

5. You, me and Dupree

Deze comedy volgt een beproefd recept: de levens van twee normale mensen worden ruw verstoord door een derde persoon en zij proberen een oplossing te vinden om hem uit hun leven te krijgen. De lol zou hem dan moeten zitten in hoe idioot de lastpak is, welke streken hij uithaalt, hoe de twee anderen daarop reageren en wat voor mafs ze bedenken om van hem af te komen. Het probleem met You, me and Dupree is dat niets daarvan echt grappig of verrassend is. O jee, hij slaapt naakt op de bank in de woonkamer, lachen! Oei, hij loopt op een intiem moment hun slaapkamer binnen, gieren! Het is allemaal bijzonder geforceerd en compenseert op geen enkele manier het flinterdunne verhaallijntje.

4. Poseidon

Poseidon is meer een rampfilm dan een rampenfilm. Het bewijs dat een groot budget, in dit geval zo’n 160 miljoen dollar, geen garantie is voor een goede film. Men probeert de kijker overduidelijk met spektakel te trekken, want het verhaal is in één regel samen te vatten: een groep mensen probeert uit een gekapseisd cruiseschip te ontsnappen voordat het volloopt met water. Wie de mensen zijn en waarom we ze interessant zouden moeten vinden krijgt bij elkaar hooguit een paar minuten aandacht, dus daar lopen we niet warm voor. De computereffecten zien er goed uit, maar om nou vijf minuten lang naar een in slowmotion aankomende vloedgolf, een in slowmotion omkieperende schuit en in slowmotion verzuipende figuranten te kijken is voor mij wat te veel.

De rest van de film is volgepropt met zoveel mogelijk belemmeringen op de weg naar buiten, hoe vergezocht ook, puur voor het gehoopte spektakel. Aangezien het de kijker geen reet kan schelen wat er met de personages gebeurt, boeit het ook niet echt als er weer eentje gespiest of geplet wordt. De enige lol die je uit de film haalt is proberen te voorspellen wat voor idiote horde er nu weer opgeworpen zal worden. Lees meer over deze film in de uitgebreide bespreking.

3. Joshua

Joshua gaat over…wacht, ik heb geen idee. Ik heb een aantal aan elkaar geplakte scenes gezien die vaak bedoeld waren om eng te zijn, maar de samenhang was ver te zoeken. Ik vind het erg knap als je de film weet uit te zitten, mij lukte het in elk geval niet. Misschien moet iemand de makers vertellen dat een reeks enge beelden nog geen horrorfilm vormen?

2. Beerfest

Ik geef toe: van een film met deze titel hoef je geen hoog niveau te verwachten, maar wat je hier voorgeschoteld krijgt, is absurd. Ik ben ervan overtuigd dat je best goede grappen kunt maken in een film over een alternatief ‘underground’ Oktoberfest, wat feitelijk een WK Bierzuipen is. Als je daadwerkelijk grappig vindt dat een achterovervallende vrouw, in een poging houvast te vinden aan hun kleding, de boezems van twee andere vrouwen ontbloot, vind je het waarschijnlijk inderdaad nog grappiger wanneer binnen 10 seconden hetzelfde nog een aantal keer gebeurt in een kettingreactie van vallende vrouwen en naar buiten floepende borsten. En beschrijf ik hier nog een van de meest bezienswaardige scenes uit Beerfest, omdat de helft van het publiek hier waarschijnlijk wel enkele interessante elementen in zal zien. De film sleept zich moeizaam voort in een onlogisch verhaal, dat echter werkelijk geen glimlach op mijn gezicht wist te toveren. Waarom ik hem dan toch uitgekeken heb? Dat is dus niet gebeurd.

1: Memories of tomorrow

Ook een klein budget mag geen excuus zijn voor een slechte film. Maak dan de film niet, dan gooi je ook niet een klein beetje geld weg. Helaas hebben de makers van Memories of Tomorrow dat niet bedacht, ik geloof in elk geval niet dat Nieuw-Zeelanders per definitie niet in staat zijn een goede film te produceren.

Memories of Tomorrow staat te boek als Drama/Thriller. Een drama is het zeker. Dat het geluid niet van Hollywood-kwaliteit is, wil ik een film wel vergeven gezien het kleine budget. Waar ik niet overheen kan stappen is het totale gebrek aan interesse dat het verhaal en acteerwerk oproepen. Ik heb het ruim een half uur volgehouden, maar als er dan nog geen enkele persoon of gebeurtenis in beeld is geweest die je ook maar enigszins weet te prikkelen, heeft men er gewoon een potje van gemaakt.

Conclusie: 2006 bracht ons dus weer een aantal verschrikkingen op het scherm, wat de verwachtingen voor 2007 hoog houdt. Ongetwijfeld zal ik dit jaar weer de nodige pulp mogen kijken. Gelukkig waren er ook weer hele goede films vorig jaar, daarover binnenkort meer op Lurven.nl.

Rubriek: Films en DVD

4 Reacties op “De 5 slechtste films van 2006”

Reageer zelf

Het is geloof ik maar goed dat ik van geen van deze films ook maar beelden heb gezien.
Om eerlijk te zijn, alleen nummer 5 en 4 eist ik überhaupt het bestaan van; de rest kende ik niet eens…

Wel hier dan mijn reactie op memories of tomorrow ,,,,
ik vind als een filmacteur je favoriet is dan heeft die geen slechte filmen en toevallig ben ik grote fan van Ken Watanabe en als je hem niet kent , moet je maar eens naar memoirs of a geisha en the last samurai kijken ,,,ik vind het in elk geval erg dat ik hier niet meer filmen van hem kan krijgen
dat zegt voldoende zeker
laat een ander maar eens proberen
groetjes uit Spanje

Francine, ik wil graag van je aannemen dat Memories of tomorrow met Ken Watanabe een goede film is. Dat is echter níet de film die op nummer 1 staat in dit artikel. Als je de link in het artikel volgt, zie je de IMDB-pagina van de film waarover ik het heb: eentje uit Nieuw-Zeeland, niet uit Japan.

beerfest vond ik een geweldige film