21 Jan
2009

Recensie TV-serie: Sanctuary (USA/CA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Het woord ‘sanctuary’ staat voor heiligdom, vaak ook gezien als een veilige haven. In de serie Sanctuary vormt een groot kasteelachtig gebouw een veilige haven voor velen, dat is een kernpunt van de serie. Maar voor wie precies?

Het verhaal

De serie begint met de jonge Dr. Will Zimmerman, een forensisch psychiater die een buitengewone opmerkingsgave heeft en gefascineerd is door realiteit versus illusie. Will wordt door veel mensen gezien als een mafkees, omdat hij verder wil gaan om de waarheid te achterhalen ook al lijkt deze op een presenteerblaadje te liggen.

SanctuaryWill ontmoet echter een vrouw genaamd Dr. Helen Magnus, die met haar dochter Ashley het complex beheert, het Sanctuary. Dr. Magnus wil Will in dienst nemen, maar het wordt niet meteen duidelijk in wat voor hoedanigheid. Dat ontdekt Will als hij nader kennismaakt met de mysterieuze bewoners van het Sanctuary, die niet bepaald alledaags genoemd kunnen worden.

Bijzondere effecten

Sanctuary wordt op unieke wijze gemaakt. Er worden geen sets opgebouwd waarin de acteurs hun werk doen. In plaats daarvan bestaan de omgevingen en achtergronden bijna geheel uit computergegenereerde beelden en spelen de acteurs voor een green screen, zodat hun acteerwerk kan worden gecombineerd met de computerbeelden. Dat maakt het voor de spelers lastiger om zich in te leven in hun personage, omdat ze niet de dingen om zich heen zien die het personage zou moeten zien.

De CGI-beelden zien er goed uit, als je dit niet wist, zou je vrij makkelijk geloven dat het normaal gefilmde omgevingen waren. Door deze keuze kunnen de makers alles tonen wat ze willen, inclusief allerlei bijzonder ogende personages.

Mysterie

De serie bestaat vooral uit veel mysterie: het Sanctuary is al een mysterieuze omgeving, zijn bewoners zijn dat nog meer. De hoofdrolspelers komen daardoor veel in aanraking met zeer buitengewone omstandigheden, waar soms wat stevige actie bij komt kijken.

Ook is er ruimte voor een komische noot, vaak door een van de kleinere personages gebracht. Zo is de techneut Henry meestal wel goed voor een opmerking die de situatie wat luchtiger maakt. Deze momenten zijn echter niet veel aanwezig: de spanning en het mysterie vormen de kern.

Conclusie

Sanctuary is bijzonder vanwege de manier van opnemen met green screens en vanwege de thematiek met uitzonderlijke personages. Of dit jouw smaak is, moet je zelf bepalen, het helpt wel als je van mysterie en spanning houdt.

De verhalen zijn aardig uitgewerkt, maar wereldschokkend vind ik het allemaal niet. Er zijn meer series met een enigszins vergelijkbaar onderwerp en daar zie ik Sanctuary niet nadrukkelijk bovenuit steken.

IMDB: Sanctuary
TVRage: Sanctuary
Genre: Mysterie/Drama
Cast: Amanda Tapping, Amanda Tapping, Emilie Ullerup, Ryan Robbins
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.