12 Feb
2009

Recensie TV-serie: Eleventh Hour (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

De Amerikaanse serie Eleventh Hour is gebaseerd op een Britse serie met dezelfde naam. Daarin werd de hoofdrol gespeeld door Patrick Stewart, maar deze serie kende slechts een handvol afleveringen. Nu probeert men het in Amerika opnieuw met dit concept, maar de hoofdrol is weer voor een Engelsman: Rufus Sewell, ditmaal met Amerikaans accent.

Het verhaal

Sewell speelt dr. Jacob Hood, een wetenschapper die als adviseur voor de Amerikaanse regering werkt. Hij gebruikt zijn scheikundige, biologische en andere kennis om misdaden met een ‘chemische achtergrond’ op te lossen, bijvoorbeeld als er rare stofjes bij zijn gebruikt. Omdat er ooit een aanslag op Hoods leven is gepleegd, wordt hij nu overal bijgestaan door een FBI-agente, de jonge en aantrekkelijke Rachel Young, die zijn lijfwacht en collega is.

Eleventh HourSamen duiken ze op plaatsen op waar Hoods specifieke kennis en inzichten nodig zijn voor een onopgeloste misdaad. De altijd kalme Hood is een vreemde snuiter, die soms een aparte manier van omgaan met mensen heeft en in zijn hoofd met hele andere dingen bezig lijkt te zijn wanneer hij met iemand praat. Zijn collega Rachel is er niet alleen om mooi te zijn en te knokken, maar is ook zijn klankbord en denkt mee over de zaken.

Niet uitzonderlijk

Eleventh Hour komt over als een doorsnee serie. Het onderscheidende element, de wetenschappelijke achtergronden van de misdaden en de kennis van dr. Hood, zijn niet bijzonder genoeg om op te vallen. Er zijn al diverse series waarin de wetenschappelijke kennis de basis vormt voor het oplossen van misdaden.

De makers slagen er niet in om dat te compenseren met de overige eigenschappen van de serie. De personages zijn okee, maar niet vernieuwend. Het acteerwerk kan goed door de beugel, maar niet meer dan dat. Beeld en geluid vallen niet op en ga zo maar door.

Conclusie

Eleventh Hour is niet bepaald een misdaadoplos-serie waarvoor ik zou thuisblijven. Als je niets te doen hebt, krijg je drie kwartier lang een aardig verhaaltje voorgeschoteld, maar als je zoekt naar een prikkelende serie, dan schiet Eleventh Hour tekort.

Series waarin misdaden worden opgelost bestaan er in overvloed. Een nieuwkomer in deze markt zal zich ergens mee moeten onderscheiden. Dat lukt Eleventh Hour helaas op geen enkel vlak.

IMDB: Eleventh Hour
TVRage: Eleventh Hour
Genre: Drama/Misdaad
Cast: Rufus Sewell, Marley Shelton
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.