31 Jan
2009

Recensie TV-serie: Lie to Me (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Lie to Me is een eenvoudige, goed gekozen titel voor deze tv-serie. De serie draait namelijk om de leugens van mensen en om een groep specialisten die goed is in het bespeuren of iemand liegt. Door mensen tegen ze te laten praten ontdekken ze of de waarheid gesproken wordt.

Het verhaal

Dr. Cal Lightman is een wetenschapper die 20 jaar specialistische ervaring heeft in het opsporen van leugens. Hij staat aan het hoofd van een bureau dat door de overheid ingeschakeld wordt als men moet achterhalen of iemand liegt. Lightman en zijn collega’s zijn zeer bedreven in het detecteren van leugens, veel accurater dan een leugendetectortest.

Ze gebruiken allerlei middelen daarvoor. Vooral goed observeren: houding en gebaren, gezichtsuitdrukking, stembuigingen, woordkeuze etc. Soms ook technologische middelen, zoals apparatuur om stress te registreren in stemgeluid. Samen proberen zij iedere aflevering een of meerdere zaken op te lossen door de waarheid te achterhalen uit de betrokkenen.

Personages

Lie to MeDr. Lightman is de belangrijkste specialist. Hij heeft vaak een ongewone aanpak, die zelfs bij zijn collega’s tot verbazing leidt, maar het werkt meestal wel. Hij is goed in zijn werk, maar slaat wel een beetje door: hij kan niet anders dan in het dagelijks leven ook overal leugens bespeuren en laat dat zijn leven ook beïnvloeden. Een hapje eten op straat kopen is al niet eenvoudig, als hij zo makkelijk ontdekt dat het niet hygiënisch bereid is.

Dat werkt soms op de zenuwen van zijn collega’s. Dr. Gillian Foster, de zakelijke partner van Lightman en even goed opgeleid in haar werk, kan haast niets eten zonder dat Lightman de leugens over haar hapje meldt.

De derde collega is onderzoeker Will Loker, een gewaardeerd lid van het team. Hij heeft de eigenaardige eigenschap dat hij altijd de waarheid zegt, over alles, en daardoor ook nogal eens teveel praat. Hij beweert dat hij niet kan liegen. De nieuwste aanwinst van het team is Ria Torres, die geen enkele opleiding in dit veld heeft, maar de natuurlijke gave heeft om vrijwel altijd de juiste emotie in iemand te lezen.

Drama

Lie to Me is een serie zonder noemenswaardige actie. Het interessante zit hem in de geleidelijke ontdekkingen die het team weet te doen over de zaken die zij behandelen, maar ook in het menselijk drama dat meestal achter de leugen schuilgaat. Iedereen heeft een motief om ergens over te liegen en dat wordt in de serie vaak goed belicht.

Ook zit er subtiele humor in de serie. De bijna obsessieve neiging tot de waarheid vertellen van Will, de onorthodoxe benadering van Lightman, zijn obsessie met elke leugen aanwijzen, dat alles maakt de serie heel vermakelijk.

Conclusie

Het interessante onderwerp en de goede uitvoering maken van Lie to Me een bovengemiddelde serie, leuk voor mensen die geïnteresseerd zijn in de psychologische kant van liegen, maar ook leuk voor liefhebbers van misdaden die worden opgelost. Genieten van het acteerwerk kan ook, want Tim Roth zet als Dr. Lightman een heerlijk personage neer.

IMDB: Lie to Me
TVRage: Lie to Me
Genre: Drama
Cast: Tim Roth, Kelli Williams, Monica Raymund, Brendan Hines
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

2 Reacties op “Recensie TV-serie: Lie to Me (USA)”

Reageer zelf

Wanneer in Nederland ????
Ik heb de eerste afleveringen in Australie gekeken.
En vond het een erg goede serie.

Wanneer in Nederland ????
Ik heb de eerste afleveringen in Australie gekeken.
En vond het een erg goede serie.