8 Feb
2009

Recensie TV-serie: Crusoe (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Veel mensen kennen het avontuurlijke verhaal van Robinson Crusoe wel, de zeeman die in zijn eentje strandt op een onbewoond eiland en zich daar probeert te redden. Van deze oude roman is nu een televisieserie gemaakt, waarin we Robinsons avonturen op het eiland volgen.

Het verhaal

De serie begint als Robinson Crusoe al enkele jaren op zijn eiland verblijft en het zich daar gemakkelijk heeft gemaakt. Hij heeft zijn vriend Friday een tijd geleden ontmoet op het eiland, die hem in alles bijstaat. Robinson is erg inventief en heeft van scheepsresten e.d. van alles en nog wat weten te bouwen dat hem van pas komt in het dagelijks leven op het eiland.

De avonturen die je in alle eenzaamheid op een eiland kunt beleven zijn beperkt, maar gelukkig voor de kijkers bereiken ook anderen het eiland. Robinson krijgt te maken met die anderen, die voor hem een kans zijn om thuis te komen, maar dat loopt niet zoals verwacht.

Personages

CrusoeDe belangrijkste personages zijn Robinson Crusoe en Friday, die hun avonturen samen beleven en een hechte vriendschap hebben. Ze kennen elkaar door en door en gaan voor elkaar door het vuur. Dat is wel nodig ook, met alle spannende dingen die ze meemaken.

Tussen de avonturen door zien we echter flashbacks naar het verleden: Robinsons tijd in Engeland. We maken kennis met zijn jonge vrouw en kind, met zijn vader en de mysterieuze Jeremiah Blackthorn, die allemaal een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven. Robinson wil niets liever dan terugkeren naar zijn geliefde Susannah, waardoor hij elke kans probeert te grijpen die een hereniging mogelijk zou kunnen maken.

Deze flashbacks vormen een belangrijk onderdeel van Crusoe, omdat we hier de voorgeschiedenis van Robinson leren en daardoor zijn motieven en vaardigheden beter begrijpen. Vaak hebben de flashbacks ook betrekking op een thema in die aflevering, zoals we ook kennen van de serie Lost.

Conclusie

Crusoe is een serie vol spanning en avontuur. De eilandsetting is daar heel geschikt voor, omdat het eiland zo groot is dat er altijd plekken onontdekt zijn en er ook nog wel eens andere schepen even aanmeren. Wie het leuk vindt om avonturenboeken te lezen, zal deze serie ook met veel plezier bekijken.

Een minpuntje vind ik de wisselende kwaliteit van de verhalen. Goede afleveringen worden met matige afgewisseld en de flashbacks zijn niet altijd even boeiend. De dynamiek tussen Crusoe en Friday is heel leuk om te volgen en de woning en de ingenieuze uitvindingen en apparaten die Crusoe heeft gebouwd, zijn een origineel extraatje.

IMDB: Crusoe
TVRage: Crusoe
Genre: Avontuur/Actie
Cast: Philip Winchester, Tongai Arnold Chirisa, Anna Walton, Sam Neill
Looptijd: 42 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.