30 Mar
2007

Analyse competitiewedstrijd: Roda JC – FC Groningen 0-1

Deze wedstrijd was een belangrijke in de strijd om de play-offs voor UEFA-Cupvoetbal. Roda JC had voor de wedstrijd als nummer 7 slechts drie punten meer dan nummer 10 FC Groningen. Na twee gelijke spelen tegen FC Utrecht en Feyenoord en een verliespartij in Waalwijk werd het voor Roda tijd om weer eens een overwinning te boeken. FC Groningen kwam na de 3-1 overwinning vorig seizoen echter met grootste plannen naar Kerkrade. De Groningers hadden ook wat te bewijzen na een gelijkspel thuis tegen Twente en een 3-0 verlies bij degradatiekandidaat Willem II.

Opstelling Roda JC

--------------Kujovic-------------
-----Kah---De Fauw---Lachambre----
--------------Meeuwis-------------
------Sibum----------De Jong------
--------------Agustien------------
--Vandamme----Ramzi-----Cisse-----

Opstelling FC Groningen

--------------V. Loo---------------
Svejdik-Sankoh-Kruiswijk-V.d.Linden
--------------Lindgren-------------
--Meerdink--------------Levchenko--
----Lovre-----Nevland---Fledderus--

Tactiek

Roda speelde met een driemansverdediging, zoals veel clubs dit seizoen als ze tegen Groningen spelen. Groningen speelt normaal gesproken in een 4-4-2-systeem, waarbij drie verdedigers dus voldoende zouden zijn om de twee spitsen af te dekken. Groningen kwam echter het veld op met een aanvallende 4-3-3. Hoewel er met Nevland maar één echte aanvaller opgesteld was en er verder 5 middenvelders rondliepen, speelden Lovre en Fledderus als vleugelaanvallers naast Nevland. Hierdoor werd Roda achterin gedwongen 1-op-1 te spelen en kwam het dus een verdediger te kort om rugdekking te geven.

Omdat er op het middenveld voor Roda wel een man extra aanwezig was, had dit opgelost kunnen worden door een speler te laten zakken. Lachambre is echter een pure linksback, waardoor het laten zakken van De Jong naar de linksbackpositie geen optie was. Meeuwis is meer de breker en bouwer op het middenveld dan een speler die als vrije verdediger kan bijspringen, hij werd dus steeds voor de verdediging gehouden om de opkomende man op te vangen. Roda koos dus bewust om met deze extra man op het middenveld de slag aan te gaan.

Wedstrijdverloop
De eerste 25 minuten pakte dat echter niet in het voordeel van Roda uit. Groningen had de gevaarlijkste kansen en gebruikte de middenvelders op de vleugels geenszins om zich in te graven. Roda had hier veel moeite mee en kwam er maar af en toe uit. Nadat de eerste corner voor Groningen was, kreeg Roda nog wel twee kansjes. Cissé brak al na drie minuten op snelheid door op links, maar liep zich simpel vast in de buurt van de keeper. Een minuut later mocht Agustien schieten nadat Ramzi hem vrijzette, maar hij wilde het te mooi doen en schoot over.

Daarna was Groningen een tijd nadrukkelijk aanwezig in de wedstrijd. Eerst pakte Meerdink geel na een grove tackle op Lachambre. Sankoh kwam iets later opstomen door het midden en stuurde met een goede pass Meerdink diep. Die zette strak voor, waarop Nevland hard overkopte. Ook Lovre had een leuke actie in huis, hij passeerde in het strafschopgebied zijn man door de bal eroverheen te lepelen, alleen ging zijn schot recht op Kujovic. Diezelfde Lovre kreeg nog een grote kans een minuut later. Meerdink gaf een passje buitenom op Nevland, die de achterlijn haalde. Hij leek in de problemen te komen, maar wipte de bal toch nog terug. Lovre verwachtte die niet meer en kopte wat onbeholpen van drie meter op de lat.

Davy de FauwNa die fase kwam Roda weer terug in de wedstrijd, wat in de 27e minuut uitmondde in een zuiver doelpunt, dat echter niet toegekend werd. Na een corner van Agustien schampte eerst Ramzi de bal met het hoofd, waarna De Fauw voorbij de tweede paal de bal halfslachtig inzette. Deze stuiterde echter echter de goal in en was tientallen centimeters over de lijn, waarna V. Loo hem terug het veld intikte. Mogelijk door de vele spelers die het zicht op de situatie blokkeerden, nam de grensrechter de goal niet waar, wat veel protesten opleverde van Roda en daardoor geel voor Sibum.

Hoewel er veel onrust bij de spelers en fans bleef, bleef het tot de rust een boeiende wedstrijd. Goede kansen waren er voor V.d. Linden, wiens schot goed gered werd door Kujovic, en voor Ramzi, waarbij Sankoh op het laatste moment goed blockte. Diezelfde Ramzi pakte geel na een harde trap op de enkel van Sankoh.

Een bekende wetmatigheid in het voetbal deed zich daarop gelden, want kort daarna scoorde Groningen de 0-1. Ook deze situatie kwam uit een corner voort, waarbij de bal uit de kluts voor de voeten van Lovre kwam. Die kon probleemloos van dichtbij binnenknallen, ook al omdat V. Loo zonder overtuiging was uitgekomen op de hoge corner. Vlak voor rust kreeg Lachambre nog geel voor een ogenschijnlijke wraakactie op Meerdink.

Tweede helft
Na rust werd de wedstrijd een stuk matter. Er waren ook weinig grote kansen te noteren. Vroeg in de tweede helft was er een gele kaart voor Van Loo, omdat de scheidsrechter vond dat hij tijdrekte door de bal bij een doeltrap naar de andere zijde te verplaatsen.

Na een klein kwartier bracht trainer Ron Jans Cornelissen in het veld voor Lovre, die iets leek te verrekken bij een sprint. Daardoor ging Groningen weer 4-4-2 spelen met Fledderus een beetje achter spitsen Nevland en Cornelisse. Iets verdedigender dus, aangezien Groningen op voorsprong stond en niet zonodig meer hoefde te scoren. Roda zou in de aanval moeten gaan om de gelijkmaker te scoren, maar eigenlijk ontbrak het de hele tweede helft aan een echt offensief aan de kant van de Limburgers, die niet echt druk wisten te zetten.

Trainer Atteveld probeerde het wel met aanvallende wissels. Eerst kwam Oper voor Agustien in de 65e minuut, waardoor Ramzi iets achter Oper kwam te spelen. Tien minuten later mocht Van Tornhout opdraven voor Sibum, waarmee Roda 3-3-4 ging spelen met de zeer aanvallende Ramzi ook nog eens in de buurt van die vier aanvallers. Het mocht niet baten, omdat het spel op en neer bleef golven en het doelpunt uitbleef.

Er kwamen nog wel wat kansen over en weer. Zo werd een schot van Cornelisse van afstand geblokkeerd, maar sprong de bal voor de voeten van Meerdink. Die schoot snoeihard op de lat, de beste kans in de tweede helft voor Groningen. Uit een vrije trap die breed werd gelegd, schoot Marcel de Jong laag en hard op de rechterpaal. Twee minuten erna leek Fledderus te scoren uit ook een vrije trap, maar de bal vloog in het zijnet. Na een geblokkeerd schot van Ramzi kopte Meeuwis een corner goed in, maar Van Loo had een prima redding. Saeijs, die inviel voor De Fauw, had nog twee aardige kansen, hij schoot binnen een minuut na de wissel van afstand naast en mocht even later aanleggen voor een vrije trap, die maar net naast ging. Groningen bracht tegen het einde nog Kolder voor Nevland om wat extra tijdswinst te boeken.

Er vielen nog een paar gele kaarten, eentje voor Fledderus die hands maakte en vervolgens na het fluitsignaal de bal wegtrapte. Een nog dommere kaart was voor Adil Ramzi, die zijn tweede pakte toen hij bij een aanval de bal opzichtig met de hand voor de keeper wegtikte en dus van het veld moest.

Conclusie Lurven
De teams waren behoorlijk aan elkaar gewaagd in een best vermakelijke wedstrijd. Groningen kwam met een verrassend aanvallende veldbezetting, het is prijzenswaardig dat zij kwamen om te voetballen. Dat wil je als liefhebber toch graag zien. Roda’s aanpak om achterin 1-op-1 te blijven spelen was gedurfd en pakte helaas voor de Limburgers niet goed uit. Over de hele wedstrijd gezien was waarschijnlijk een 1-1 gelijkspel het meest op zijn plaats geweest: de kansen waren aardig gelijk verdeeld en feitelijk de goals, die allebei uit een corner vielen, ook, als die van Roda niet onterecht was afgekeurd.

Logo Roda JCDe eerste helft werd er door beide teams meer gevoetbald dan de tweede helft. Van Roda had ik veel druk verwacht om een gelijkmaker te forceren, maar het team stelde daarin teleur. Huub Stevens had het team bij Roda aardig op de rails en na zijn vertrek heeft Atteveld dat een aantal wedstrijden goed voortgezet, maar de laatste weken kwam er een beetje de klad in. Er werden echter genoeg kansen gecreëerd, waardoor de conclusie dat Roda ingestort is, erg voorbarig is.

Defensief zit het team nog steeds degelijk in elkaar, alleen aanvallend ontbreekt nog altijd het nodige venijn. Ramzi in de spits lijkt meer een lapmiddel dan een sterke zet en de vleugelspelers Cisse en Vandamme falen opzichtig. Met name Cisse, die een sterk lichaam heeft en enorm snel is, zou zijn kwaliteiten véél beter uit moeten buiten. Bij deze speler ontbreekt het keer op keer weer aan de slotactie. Daarnaast is Agustien wel belangrijk voor het combinatiespel van Roda, maar schiet hij ernstig te kort in effectiviteit in de vorm van assists en goals. Dat zou niet zo’n probleem zijn als andere spelers klaar staan om dat in te vullen, maar Ramzi en Oper zijn met ieder een magere 8 goals clubtopscorer, waarna notabene verdediger De Fauw volgt met 4 goals op zijn naam. In dit stadium is 34 goals veel te weinig voor een club die meestrijdt om aan de play-offs deel te nemen, zeker als je beseft dat hekkensluiter ADO Den Haag er zelfs 35 heeft gescoord. Roda zal nog vol aan de bak moeten om een plaats in het linkerrijtje veilig te stellen in de resterende vier wedstrijden.

Logo FC GroningenDat geldt evenzo voor FC Groningen, dat met deze uitoverwinning wel een belangrijke stap in die richting zet. Groningen heeft minder moeite met scoren dankzij spelers als Nevland, Suarez en Levchenko, die de topscorerslijst van de club aanvoeren. Op basis van de 43 goals vóór moet Groningen acht clubs voor zich dulden die vaker scoorden en zou een plaats bij de eerste negen dus gerechtvaardigd zijn. Groningen heeft juist een probleem achterin, waar dit seizoen al 50 tegendoelpunten vielen. Met hulp van het arbitrale trio hield Groningen na zes wedstrijden eindelijk weer eens de nul, al ging dat niet van harte.

Net als Roda heeft het nu 42 punten en staan zij met ook NAC Breda op vijf punten van nummer 6 Heerenveen. Om de plaatsen 7 t/m 9 hebben deze clubs concurrentie van FC Utrecht en NEC, die op 2 en 5 punten afstand staan met een wedstrijd tegoed. Met een lastige uitwedstrijd tegen FC Twente dit weekend is de kans groot dat Utrechtop 2 punten blijft, NEC zou van Willem II moeten winnen en daarmee gelijk kunnen komen met Utrecht. Daarmee zijn de play-offs voor zowel Roda als Groningen wel degelijk binnen bereik. Met een haperende aanval voor Roda en een lekke verdediging voor Groningen kunnen zij echter voorlopig nog niet achterover leunen.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.