25 Feb
2009

Recensie TV-serie: Life on Mars (USA)

Deze nieuwe televisieserie wordt vooralsnog alleen uitgezonden op de Amerikaanse televisie, maar is te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Een politieserie waarin alleen maar misdaad bestreden wordt, daarmee kun je tegenwoordig haast niet meer aankomen. Men kiest daarom vaak voor een originele invalshoek, die de serie bijzonder moet maken. In Life on Mars, de Amerikaanse serie gebaseerd op een Brits origineel, is dat het contrast tussen politiewerk in 2008 en 1973.

Het verhaal

Sam Tyler werkt als inspecteur bij de politie in New York. Op een dag krijgt hij echter een ongeluk. Als hij weer bij bewustzijn komt, ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij in 1973 is beland. Life on MarsHij weet niet hoe het gebeurd is en twijfelt aan het realiteitsgehalte ervan, maar ziet geen andere optie dan zijn leven op deze nieuwe/oude tijdsperiode in te stellen.

Het blijkt dat hij in 1973 gewoon onder dezelfde naam bij de politie werkt, dus hij kan blijven doen waar hij goed in is. Tyler is alleen niet gewend dat het er in die tijd heel anders aan toe ging: agenten deden seksistisch tegen vrouwen, deelden graag een muilpeer uit en waren soms getooid met afschuwelijke snorren.

Contrast

Het kenmerkende element in Life on Mars zijn de verschillen tussen het heden en het verleden. Tyler is gewend om van moderne middelen gebruik te kunnen maken, zoals mobiele communicatie en computerdatabases. Hij is niet gewend dat een labanalyse weken op zich laat wachten. De uitdaging voor hem is daarom des te groter om zijn werk goed te doen.

De werkwijze van zijn collega’s is daarbij ook een struikelblok. Tyler blijkt niet zomaar vrouwelijk politiepersoneel te kunnen laten meedenken over een zaak en moet toezien hoe collega’s en zijn chef allerlei regels aan hun laars lappen.

Conclusie

Als men in de jaren 70 een serie had gemaakt waarin zaken werden opgelost zoals die in Life on Mars, was dat waarschijnlijk een vrije saaie serie geworden. Een serie die nú gemaakt wordt en zich afspeelt in de jaren 70 met een hoofdrolspeler die het heden gewend is, trekt toch wat meer de aandacht.

Omdat naast het politiewerk ook de vraag blijft spelen wat er nu precies aan de hand is met Tyler, d.m.v. vreemde geluiden die hij hoort en dingen die hij ziet, heeft de serie ook een rode draad die alles aan elkaar verbindt. Voeg daar wat lichte humor aan toe in de manier waarop de tijdsverschillen aangestipt worden en voila. Zo wordt Life on Mars minimaal een serie waar je ‘s avonds even rustig voor kunt gaan zitten.

IMDB: Life on Mars
TVRage: Life on Mars
Genre: Drama/Mysterie/Politie
Cast: Jason O’Mara, Harvey Keitel, Gretchen Mol, Michael Imperioli
Looptijd: 42 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.