20 Jun
2006

Filmrecensie Find me guilty (USA, 2006)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort: een heel onderhoudende film die ondanks de lengte en de setting, grotendeels in de rechtzaal, vrijwel nooit verveelt. Grote meevaller is Vin Diesel.

Vin Diesel als Jackie DiNorscioEen drama gebaseerd op een waargebeurd verhaal, met Vin Diesel in een hoofdrol die niets met harde actie en rollende spierbundels te maken heeft. Dat leek mij een goede reden om eens te gaan zitten voor Find me guilty.

Verhaal
Om uit te leggen waar de film over gaat, hoef ik nauwelijks iets van de plot te verklappen. Vin Diesel speelt Jackie DiNorscio, een al veroordeeld lid van een beruchte familie in New Jersey. Jackie en een groot deel van zijn licht mafioos overkomende familie staan gezamenlijk terecht voor verschillende mafiapraktijken. Waar ieder van de aangeklaagden zijn lot in de handen van een advocaat legt, stuurt Jackie de zijne voor aanvang van het proces de laan uit en besluit zichzelf te verdedigen. Dit zonder enige ervaring aan die kant van het rechtsproces en daarom tot onvrede van de andere advocaten en hun cliënten.

Deze premisse biedt potentieel en de film weet dat heel behoorlijk waar te maken. Het verhaal wordt helder opgezet voor de kijker: je hoeft geen groot beroep te doen op je verstandelijke vermogens voor deze film, maar het is wel aan te raden om hem te kijken met de nodige dosis concentratie. Het is allemaal goed te volgen, zolang je alles maar meekrijgt. Je vraagt je zo ongeveer de hele film af: heb ik hier nou te maken met een gluiperige mafioso of een man die fouten heeft gemaakt in zijn leven en zeker geen heilig boontje is, maar in de kern goed is en veel liefde te geven heeft? Iedereen kan voor zichzelf beslissen, misschien ligt het er wel tussenin.

Acteerwerk
Diesel heeft inmiddels voornamelijk roem verworven met zijn gespierde bouw in actiefilms als The fast and the furious, XXX en Pitch Black. Bij het grote publiek is niet zo bekend dat hij al een aardige rol speelde in het drama Boiler room, die afweek van zijn eerdergenoemde rollen. In Find me guilty neemt hij daar nog verder afstand van. Hij speelt een personage dat 10 jaar ouder is dan hijzelf, 15 kilo meer vet meetorst, niet zo geforceerd praat en zeker niet zo beweegt en dat doet hij met overtuiging.

Peter Dinklage, die advocaat Ben Klandis speeltVerder heb ik, niet voor het eerst, bewondering voor Peter Dinklage, evenals voor de manier waarop Sidney Lumet hem zijn personage laat neerzetten. Eigenlijk wordt slechts eenmaal de aandacht gericht op zijn lengte van 1m35, wanneer hij de verrijdbare spreekstoel beklimt om op dezelfde hoogte te komen als de andere advocaten. De rest van de film word je in staat gesteld om niet langer aan zijn formaat te denken maar je te richten op wat het personage te bieden heeft. Dinklage laat weer eens zien gewoonweg een prima acteur te zijn die raad weet met uiteenlopende rollen. Eerder maakte hij al bijzonder veel indruk in The Station Agent, een aanrader voor liefhebbers van ingetogen komisch drama.

Conclusie
Find me guilty weet het juiste tempo aan te houden om te blijven boeien, op misschien een enkel moment na. Het drama wordt doorspekt met ingetogen komische momenten en kwinkslagen van Jackie in de rechtzaal, zonder dat dit ooit clownesk of ongepast wordt. Zelfs de opmerkelijk gekozen muziek in de openingsscène is op zijn plaats en zet eigenlijk de juiste toon voor de rest van de film. Vergelijk deze film niet met de gemiddelde Grisham-verfilming: Lumet zet een heel eigen stijl neer en laat zien dat in dit genre ook zonder ingewikkelde intriges een goede film neergezet kan worden.

Kijk deze film voor bevredigend drama met een prettige komische ondertoon, op een moment dat je je hoofd erbij kunt houden. Kijk hem niet als je een hekel hebt aan alle rechtbankfilms of alleen de zit van twee uur volhoudt als je verwend wordt met actie of flitsende effecten. Het is sterk de vraag of we Find me guilty in de Nederlandse bioscopen tegen gaan komen, dat wordt dus wellicht wachten tot de DVD-uitkomt (of je heil elders zoeken).

Oordeel: 7.5/10

IMDB: Find me Guilty
Soort film: licht komisch rechtbankdrama/true story
Cast: Vin Diesel, Peter Dinklage, Ron Silver, Linus Roache
Regie: Sidney Lumet
Looptijd: 125 minuten

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.