5 Apr
2007

Amerikanen weten niet wat leuk is

Stel je voor: je hebt een nieuwe favoriete televisieserie ontdekt. Week na week geniet je van een heerlijke nieuwe aflevering en omdat het verhaal doorlopend is, wordt er opgebouwd naar een flinke climax. Aan het einde van het televisieseizoen blijkt na veel spanning dat de makers van de serie een verhaallijn in gedachten hadden die veel meer dan één seizoen bestrijkt, dus deze seizoensafsluiter eindigt met een fikse cliffhanger. Wat gaat er gebeuren met je favoriete personages? Stay tuned, na de zomer volgt het antwoord in de eerste aflevering van seizoen 2.

Alleen, er komt geen seizoen 2! Het betreffende televisienetwerk werd niet opgewonden van de kijkcijfers van jouw favoriete serie en besluit de fans bruut te beroven van het vurig gewenste vervolg. Dit scenario overkwam mij enkele jaren geleden met de mysterieuze serie John Doe. Na de schokkende wending in de laatste aflevering zal ik nooit weten hoe het verhaal verder zal gaan, laat staan hoe het zal eindigen.

Bender de robot met de iets te menselijke levensstijlMijn lijst met naar mijn idee onterecht stopgezette series is inmiddels al aardig gegroeid. Series als Futurama, Wonderfalls, Dead Like Me, Kitchen Confidential, Out of Practice, Tru Calling en Jake 2.0 zijn vroegtijdig op het seriekerkhof beland. Dit seizoen zijn vermakelijke series als The Knights of Prosperity en Smith al vrij snel gecancelled en het heerlijk originele Studio 60 on the Sunset Strip wankelt en is voorlopig in de pauzestand beland.

Natuurlijk wordt er ook de nodige pulp op het scherm gegooid en terecht snel in de prullenbak gemikt. Het Amerikaanse publiek bepaalt zo ongeveer wat er leeft en wat er sterft op tv: kijkcijfers zijn heilig, want kijkcijfers betekenen adverteerders en adverteerders betekenen geld. Vrijwel ieder Amerikaanse uitzendstation heeft geld veel hoger op de agenda staan dan vernieuwing en creativiteit op de beeldbuis. Die manier van denken boort veel goede ideeën de grond in.

De kijker is koning en de kijker wil nog meer reality-bagger, dus krijgt hij dat. Een serie als Dead Like Me heeft een taboedoorbrekende manier van behandelen van het thema dood, op een serieuze en toch grappige manier. De serie lag er echter na twee seizoenen al weer uit. Het kan haast niet anders dan dat Amerikanen gewoon niet weten wat leuk is. Daarmee geef ik ze het voordeel van de twijfel door niet aan te nemen dat ze te dom zijn om goede series te bevatten.

Met name verfijnde humor lijkt aan veel Amerikanen voorbij te gaan. Veel van de zojuist genoemde series zijn comedies of hebben in elk geval deels het doel om humor te brengen. Dit lijkt vaak echter te hoog gegrepen te zijn voor de afgestompte Amerikaanse breintjes. Ik ben dan ook elke keer verrast als blijkt dat er toch een serie doorheen glipt, zoals bijvoorbeeld Psych of The Loop. Misschien weten ze daar in de States dan toch een beetje wat leuk is?

Ik heb besloten dan maar dankbaar te zijn voor wat ik wél toegeworpen krijg. Vier afleveringen Wonderfalls (en daarna de overige 9 die gemaakt werden via andere kanalen) is altijd beter dan het nooit gezien te hebben en zo geldt dat voor al die series die voortijdig sneuvelden. Gelukkig is het niet een en al te grote rotzooi die overblijft, getuige de tientallen Amerikaanse series die ik jaarlijks volg. Daarover later op Lurven.nl meer.

Welke voortijdig afgebroken series staan er op jouw persoonlijke lijstje?

Rubriek: TV

5 Reacties op “Amerikanen weten niet wat leuk is”

Reageer zelf
Geert van der Heide

Ongeveer 90% van alles wat er op televisie te zien is, is artistiek gezien niet noemenswaardig. Niets is frustrerender dan te zien dat van dat handje vol goede series ook nog eens de helft geannuleerd wordt binnen 1 of 2 seizoenen. De geannuleerde series die in het artikel genoemd worden zijn slechts het topje van de ijsberg. Enkele echte creatieve en artistieke meesterwerken die geannulleerd zijn:

Ten eerste het briljante Carnivale. Met slechts twee van de geplande zes seizoenen is dit pareltje een vroege dood gestorven. Een bovennatuurlijke en mysterieuze serie, super geacteerd en geweldig geschoten.

Ook de klassieker Twin Peaks uit de jaren ’90 is één van de series die ik meer tijd gegund had. Een deel van de serie bestond dan wel uit vrij flauwe soap-achtige scenes, maar dat namen fans graag voor lief in ruil voor het unieke en typisch Lynch-achtige mysterie dat zich langzaam ontrafelde. Moord en intrige in een bergdorpje in de VS, met de nodige bovennatuurlijke aspecten, en een innemend hoofdpersonage. Zoiets zien we nooit meer terug.

Ten slotte noem ik de Science fiction serie Firefly. Een unieke kijk op de toekomst van de mensheid, met geweldige verhaallijnen, rassen en planeten. De hoofdkarakters waren stuk voor stuk interessant, de dialogen erg sterk en ook met de special effects zat het helemaal goed. Slechts 15 afleveringen heeft de serie geteld, gelukkig nog wel gevolgd door een goede bioscoopfilm. Een schrale troost voor een serie die minstens 4 seizoenen had verdiend.

Al deze series zijn afgelast vanwege te lage kijkcijfers. Wil dat dan zeggen dat er simpelweg te weinig mensen zijn met voldoende interesse en/of intelligentie om dergelijke series te waarderen? Hoe dan ook vind ik het eeuwig jammer. Gelukkig blijven enkele series wel overeind, zoals het briljante Lost (naar mijn mening één van de beste stukjes TV van onze generatie).

Space: Above and Beyond. Na 2 seizoenen gecanceld bij de cliffhanger.

Geert van der Heide

Ik vraag me trouwens wel af of dit alleen voor Amerikanen geldt. In Nederland worden ook de hoogste kijkcijfers behaald met de meest oppervlakkige programma’s, zonder enige artistieke waarde. Als wij zulke goede series zouden kunnen maken als in de VS, zouden ze misschien net zo hard gecanceld worden als daar…

Goed punt, Geert. Zelf heb ik de Nederlandse televisie al een tijdje terug opgegeven, hier wordt simpelweg (vrijwel) geen kwaliteit geproduceerd.

Ik kan me ook helemaal vinden in je oordeel over Firefly. Een pracht van een serie, zeer origineel en vernieuwend en van de hand van een zeer getalenteerde schrijver (Joss Whedon), die altijd boeiende verhaallijnen neerzet. Dat soort series kunnen het televisielandschap vernieuwen, maar helaas, het mocht niet zo zijn. De film Serenity staat bij mij overigens hoog op mijn science-fictionlijstje.

meestal heb ik geen tijd om elke aflevering van een serie te kijken dus gebeurt nog wel eens dat ik het niet in de gaten heb (denk ik) maar een recente serie die ik gevolgd heb is the 4400 wat ik een hele vermakelijke serie vond en ik weet dat er meerdere series van zijn gemaakt alleen talpa zond het uit en aangezien talpa is opgedoekt is het hopen dat de volgende seizoenen in nederland op dvd worden uitgebracht want ik wil nog steeds weten hoe het afloopt alleen zal dat er voorlopig nog niet inzitten